Σπ. Ταλιαδούρος: « Η πιστοποίηση της παραγωγής βαμβακιού θα γίνεται στην Καρδίτσα»


 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδης σε απάντηση της ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, για την ανάθεση κάθε δραστηριότητας σχετικής με την βαμβακοκαλλιέργεια στο νεοσύστατο Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα, ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες του Έλληνα αγρότη αφού η καλλιέργεια του βάμβακος αποτελεί στρατηγική καλλιέργεια για το Θεσσαλικό κάμπο, αναφέρει ότι η πιστοποίηση της παραγωγής βαμβακιού θα γίνεται στην Καρδίτσα.

 Ειδικότερα η απάντηση του κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ετοιμάζει μία θεσμική παρέμβαση, όπου το τρίπτυχο έρευνα, κατάρτιση – εκπαίδευση, πιστοποίηση, ενοποιείται σε έναν ενιαίο φορέα, ο οποίος θα έχει αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Έχει αποφασιστεί η δημιουργία τουλάχιστον ενός Ινστιτούτου ανά Περιφέρεια. Οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου Φυτικής Παραγωγής στη Θεσσαλία θα επικεντρώνονται σε κτηνοτροφικά κα αρωτραία φυτά, καθώς και σε εδαφολογικές και φυτοπαθολογικές έρευνες.

Επίσης, έχει αποφασιστεί να δοθεί υπόσταση και να ενισχυθεί το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος, το οποίο ανήκει στο ΕΘΙΑΓΕ και κατασκευάστηκε με σκοπό την ταξινόμηση κα τυποποίηση του παραγόμενου εκκοκκισμένου βαμβακιού. Το κόστος των κτηριακών εγκαταστάσεων είναι της τάξεως των 3,68 εκ. Ευρώ και του μηχανολογικού εξοπλισμού του 1,6 εκ. Ευρώ. Η έναρξη των εργασιών έγινε το 2000, η στελέχωση του κέντρου σε ανθρώπινο δυναμικό (ένας γεωπόνος, ένας τεχνολόγος γεωπονίας και ένας διοικητικός υπάλληλος) έγινε στα τέλη του 2010. Τον Απρίλιο έγινε και ολοκληρώθηκε έλεγχος από το Διεθνές Κέντρο Πιστοποίησης, ούτως ώστε να διαπιστευθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και να λειτουργήσει ταξινομώντας το εκκοκκισμένο βαμβάκι.

Αυτό πρέπει να γίνει, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους εκκοκκιστές να πιστοποιούν την παραγωγή απευθείας στο χώρο που παράγεται. Η πιστοποίηση αυτή θα γίνεται στο Κέντρο που βρίσκεται στην Καρδίτσα.

Όσον αφορά στον Καπνικό Σταθμό, πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι Καπνικού Σταθμοί Έρευνας ελέγχονται επιστημονικά από το Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδας, με έδρα τη Δράμα, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής Βόρειας Ελλάδας.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η δημιουργία των νέων Ινστιτούτων και η ενσωμάτωση των υφιστάμενων Μονάδων, όπως προτείνει το Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ, αποτελεί πρόταση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων. Τις επόμενες βδομάδες η νομοθετική ρύθμιση για τον ενιαίο φορέα θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή κα θα έχουμε την ευκαιρία να οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας.»

O κ. Ταλιαδούρος σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη είπε:

«Η απόφαση ενίσχυσης του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος Καρδίτσας και πιστοποίησης της βαμβακοκαλλιέργειας στην Καρδίτσα αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την γεωργική παραγωγή βάμβακος και τον Θεσσαλό αγρότη αφού φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί η καλλιέργεια του βαμβακιού, που στο σχεδόν καθολικό ποσοστό της, γίνεται στο θεσσαλικό κάμπο, να βρίσκεται αποκομμένη γεωγραφικά αλλά και ουσιαστικά από την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο. Η ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας του βαμβακιού στον ίδιο τον τόπο της παραγωγής του αποτελεί εχέγγυο παραγωγής ποιοτικού και ανταγωνιστικού αγροτικού προϊόντος προς όφελος της αγροτικής οικονομίας. Αυτό που απομένει είναι να δούμε την κυβέρνηση να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.»

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Κ. Τζέλλα σε δημοσίευμα
Επόμενο άρθρο 44η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2011