Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η Παν. Βράντζα


Την Κυριακή 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική συνδιάσκεψη του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Το μεγαλύτερο μέρος αποτέλεσαν οι εισηγητικές προτάσεις των μελών για τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η Παναγιώτα Βράντζα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας παρουσίασε και κατέθεσε την ακόλουθη πρόταση. «Το μόνο δεδομένο που αφορά τον πρωτογενή τομέα  σήμερα είναι η παντελής έλλειψη αγροτικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η ΚΑΠ από την εφαρμογή της, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, εξασφάλισε στη χώρα μας πόρους (επιδοτήσεις) χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει επάρκεια και ποιότητα αγροτικών προϊόντων.

 

Το 2015 βρίσκει τη χώρα με ένα τρομακτικά ελλειμματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και ένα τεράστιο πρόστιμο κακοδιαχείρισης  που μπορεί να φτάνει και τα 2,5 δις ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εισάγουμε το 50% του αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνουμε, το 70% του χοιρινού κρέατος και το 90% του βόειου κρέατος.

 

Για να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων, θα πρέπει άμεσα να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους, να ορίσουμε ακριβή χρονοδιαγράμματα, ώστε να περιμένουμε μετρήσιμα αποτελέσματα.

 

Άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να λυθούν τα ακόλουθα προβλήματα:

  1. Καταρροϊκός πυρετός των προβάτων, και άλλες ζωονοσοι όπως η οζωδης δερματοπαθεια των βοοειδων που εμφανιστηκε στην τουρκια.
  2. Το θέμα των βοσκοτόπων και βοσκήσιμων γεών σε συνδυασμό με την κατανομή των δικαιωμάτων.
  3. Η εφαρμογή του θεσμού του «κτηνιάτρου εκτροφής».
  4. Η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
  5. Η άμεση κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους προς τους αγρότες.

 

Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να σχεδιάσουμε την αγροτική πολιτική με βάση τις ανάγκες  αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μέσα από μια σειρά δράσεων όπως:

  1. Στελέχωση των υπηρεσιών.
  2. Εκπαίδευση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.
  3. Σύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγή.
  4. Μείωση του κόστους παραγωγής μέσα από ενέργεια, νερό, ΦΠΑ, προμήθειες, χρηματοδότηση
  5. Στροφή στην ποιότητα αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας π.χ. το γίδινο γάλα είναι ένα προϊόν χωρίς ανταγωνισμό.
  6. Θεσμικό πλαίσιο φορέων / συνεταιρισμών.

 

Η ειδοποιός όμως διαφορά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις προηγούμενες, θα  πρέπει να είναι η σύγκρουση με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα (καρτέλ), που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό εξαναγκάζοντας έτσι τους πραγματικούς αγρότες σε κλείσιμο ,  μέσα από νοθείες, παράνομες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις και παραπλανητικές πρακτικές.

Ώστε ο παραγωγός να καρπώνεται τα οφέλη της δουλειάς του, ο καταναλωτής να ξέρει τι καταναλώνει και η χώρα να αποκτήσει διατροφική επάρκεια.

Τέλος, η σύγκρουση θα πρέπει κάποτε να φτάσει και στις κλαδικές συντεχνίες οι οποίες με διαφόρους τρόπους, όπως τα «ιστορικά δικαιώματα» καταφέρνουν εδώ και πολλές δεκαετίες να αποκλείουν από την παραγωγική διαδικασία νέους ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν κάνει τη διαφορά. 

 

Ο ρόλος του υπουργείου μέχρι τώρα ήταν να μοιράζει τις επιδοτήσεις και αυτό με πολλά προβλήματα λάθη και αδικίες.

Αυτό πρέπει να τελειώσει οριστικά. Χρειάζεται όραμα, σχέδιο, αποφασιστικότητα και δουλειά.»

 

Βράντζα Παναγιώτα

Κτηνίατρος

Μουζάκι Καρδίτσας

Τηλ. 6972 621031

e-mail. vrantza@yahoo.gr

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Αργιθέας: καταγράφουμε τις ζημιές, μετράμε τις πληγές μας
Επόμενο άρθρο Υποβολή Δηλώσεων Εφαρμογής Προγραμμάτων καπνού