Συγκέντρωση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στον οικισμό του Πύργου Κιερίου


Για το συγκεκριμένο ζήτημα υποβάλλαμε γραπτή ερώτηση στον τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας στις 20/03. Λάβαμε δύο απαντήσεις, η μία στις 27/03 και μία ορθή επανάληψη στη 01/04 (αρ. πρωτ 415). Τα ερωτήματα παραμένουν ωστόσο, ιδιαίτερα έπειτα από τις εικόνες που αντικρύσαμε μετά από πρόσφατη νεροποντή στον οικισμό (βλ. φωτογραφίες) εν έτει 2015. Και δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι δεν παραβιάζεται το άρθρο 8 του ν. 4056/2012 που υπερασπίζεται την δημόσια υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών αλλά και το περιβάλλον.

Στην απάντηση που λάβαμε στη 01/04 αναφέρεται ότι «… φροντίσαμε, ώστε οι δύο (2) σταυλικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε απόσταση 50μ. από τον οικισμό να φιλοξενήσουν μόνο 1 ισοδύναμο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από αυτούς τους κτηνοτρόφους ζητήσαμε Υπεύθυνη Δήλωση πριν την έκδοση των αποφάσεων παραχώρησης και ήδη οι προεγκρίσεις, που εκδόθηκαν από την ΔΑΟΚ και βρίσκονται σε απόσταση 50μ. από τα όρια του οικισμού, εκδόθηκαν για 30 αιγοπρόβατα η κάθε μία…». Τι περιλάμβανε αυτή η υπεύθυνη δήλωση για την προέγκριση; Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες πέντε (5) για τις οποίες έχει δοθεί προέγκριση εγγύς του οικισμού;

Στο 2ο ερώτημά μας σχετικά με το αν «…η συγκέντρωση τόσων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε συστάδα σε συνδυασμό με το συνολικό ζωικό κεφάλαιο είναι σύμφωνη με την υπ’ αριθμόν 1958 Απόφαση του ΥΠΕΚΑ (13.01.2012) που αφορά την «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το Άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/2011…” η 1η απάντησή σας στις 27/03 ανέφερε ότι «Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις, όπου σταυλικές εγκαταστάσεις είναι σε απόσταση μικρότερη των 50,00 μέτρων μεταξύ τους» – γεγονός που δηλώνει ότι υπάρχουν  τέτοιες περιπτώσεις – ενώ στη 2η διαβεβαιώνετε ότι «Ουδεμία αδειοδοτημένη σταυλική εγκατάσταση δεν είναι σε απόσταση μικρότερη των 50μ. μέτρων από τα όρια του οικισμού». Ποια από τις δύο απαντήσεις να πιστέψουμε και γιατί;

Παράλληλα, εκκρεμεί η γραπτή απάντηση του Δήμου Σοφάδων με την οποία θα μπορούσε να παραχωρηθεί δημοτική έκταση ώστε να λυθεί το πρόβλημα κι εδώ πιστεύουμε ότι βρίσκεται η λύση του προβλήματος.

Τέλος, αναμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και της αυτοψίας για τη διαπίστωση της ύπαρξης παράνομων υποδομών, καθώς υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες ότι έχουν τοποθετηθεί θεμέλια με σκυρόδεμα σε τουλάχιστον δύο (2) εγκαταστάσεις, αλλά και παράνομων εγκαταστάσεων.

Οι σαφείς απαντήσεις, εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη, σε όλα τα ερωτήματα που προαναφέρθηκαν είναι αναγκαίες  ώστε να αποδειχθεί εμπράκτως το ενδιαφέρον να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων αλλά και η δημόσια υγιεινή της περιοχής.

 

 

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Για τον «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία»

Στέλιος Αναστασόπουλος

Hρώ Διώτη

Προηγούμενο άρθρο Κοινή δήλωση Θεσσαλών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις δηλώσεις Αγοραστού για την ΠΝΠ
Επόμενο άρθρο Είπαμε «παρών» στους Σοφάδες - Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ