Συμμετοχή του Γ.Ν. Καρδίτσας στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Απόδοσης των Νοσοκομείων


Το ΔΣ του ΓΝ Καρδίτσας αποφάσισε την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Απόδοσης των Νοσοκομείων με δείκτες του δικτύου PATH, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η ένταξη του ΓΝ Καρδίτσας στο Δίκτυο PATH (Performance Assessment Tool for Quality Improvement in Hospitals), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έγινε με βάση τη θετική εμπειρία από τη διεθνή συμμετοχή ελληνικών Νοσοκομείων της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και είναι χωρίς οικονομικό κόστος για το Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Το Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Απόδοσης των Νοσοκομείων και οι δείκτες Ποιότητας στο Νοσοκομείο Καρδίτσας καλύπτουν τα παρακάτω πεδία:

  • Κλινική αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα,
  • Ορθότητα των κλινικών πρακτικών με βάση κατευθυντήριες οδηγίες,
  • Ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και του περιβάλλοντος,
  • Ανταπόκριση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις ανάγκες της κοινότητας,
  • Ασθενοκεντρική προσέγγιση,
  • Υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών,
  • Προσανατολισμός και επάρκεια κατάρτισης του προσωπικού

Το προσεχές διάστημα θα αξιολογηθεί ποιους από τους 13 δείκτες του Προγράμματος  θα υιοθετήσει σε πρώτη φάση το ΓΝ Καρδίτσας

Τα αναμενόμενα οφέλη από δράσεις για την Ποιότητα θα είναι πολλαπλά, πρώτα για τους ασθενείς, έπειτα για τα Νοσοκομεία και τους εργαζόμενους σε αυτά. Μεταξύ άλλων οδηγούν σε μείωση του κόστους και αύξηση της αποδοτικότητας, εφαρμογή προτύπων για τη βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της ασφάλειας για τους ασθενείς και το προσωπικό, βελτίωση της διαχείρισης των κλινικών υπηρεσιών, ενίσχυση της ομαδικότητας, ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών των υπηρεσιών υγείας αλλά και αύξηση του κύρους και της αξιοπιστίας απέναντι σε εθνικούς και διεθνείς ενδιαφερόμενους φορείς που επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις δραστηριότητες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες ή τις επιδόσεις των Νοσοκομείων.

Στα οφέλη για τους επαγγελματίες υγείας συγκαταλέγεται η επαγγελματική ισχυροποίηση, η τεκμηρίωση ποιοτικής φροντίδας υγείας απέναντι σε νομικά ή άλλης φύσεως προβλήματα, η συστηματοποίηση και διευκόλυνση καθημερινής ροής εργασίας, ο καλύτερος έλεγχος της εργασίας και περιορισμός της πιθανότητας λαθών και παραλείψεων λόγω φόρτου εργασίας.

Εισηγητής του προγράμματος είναι ο κ. Νάνος Παναγιώτης, πρώην υποδιοικητής 3ης ΥΠΕ & πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ποιότητας και Ανάπτυξης.

Προηγούμενο άρθρο Εθελοντικός καθαρισμός του άλσους της Παπαράντζας
Επόμενο άρθρο Γ. Κατσίκης : Επιχειρηματική Αποστολή στην Μπολόνια - Διαπιστώσεις και προτάσεις