Γ. Κατσίκης : Επιχειρηματική Αποστολή στην Μπολόνια – Διαπιστώσεις και προτάσεις


Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  ERASMUS +  , το οποίο εκτός των άλλων , χρηματοδοτεί  δράσεις  και ενέργειες ανταλλαγής επιχειρηματικών  αποστολών μεταξύ των κρατών μελλών της  Ε.Ε , βρέθηκα , ως εκπρόσωπος του ΕΒΕ Καρδίτσας  το διάστημα 4 έως 11 Μαΐου στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Μπολόνια πρωτεύουσας της Περιφέρειας Emilia Romagna (μιας και η αποστολή είχε περιφερειακή οργάνωση και στόχευση , με διοργανωτή  το ΕΒΕ Λάρισας και συμμετέχοντες μέλη όλων των Θεσσαλικών Επιμελητηρίων ). Το πρόγραμμα περιελάμβανε ημερίδες στα σημαντικότερα  κέντρα διοίκησης  της Μπολόνια και της αντίστοιχης περιφέρειας Emilia Romagna .

Την πρώτη μας επίσκεψη και ημερίδα την κάναμε στην έδρα του Επιμελητηρίου της Μπολόνια όπου μας υποδέχτηκε μας ξενάγησε και μας παρουσίασε της δραστηριότητες του Επιμελητηρίου ο διευθυντής των τομέα των προωθητικών εξωτερικών δραστηριοτήτων κ. Iannaccone  με θέμα της εισήγησης του  ΄΄ Δραστηριότητες του εμπορικού Επιμελητηρίου της Μπολόνια στον τομέα της προώθησης , της διεθνοποίησης και της προστασίας της αγοράς  ΄΄. Εκεί μας αναλύθηκε από τον εισηγητή, το οργανόγραμμα , η θέση και  ο ρόλος του Επιμελητηρίου τους στην οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων μελλών τους ,    και ο σχεδιασμός προωθητικών ενεργειών που γίνονται κατόπιν επαφών με επιχειρηματικούς κλάδους αλλά και με μεμονωμένες επιχειρήσεις  όταν κρίνεται αναγκαίο είτε από το Επιμελητήριο είτε από μια επιχείρηση η οποία ενδεχομένως έχει κάποιο καινοτόμο προϊόν η   μια ιδιαιτερότητα στο προϊόν της που δεν υπάρχει σε άλλη επιχείρηση .Εδώ να αναφέρω ενδεικτικά  ότι μέλη του Επιμελητηρίου της Μπολόνια είναι μεταξύ άλλων η Ferrari και η  Lamborghini  ,  ( τα μέλη  είναι κάπου 108.000 ! )    αλλά και στα αναρίθμητα εργοστάσια της ευρύτερης περιοχής   παράγονται ειδικευμένες μηχανές συσκευασίας τυποποίησης και  αποθήκευσης για μεγάλη γκάμα προϊόντων , χαρακτηρίζοντας με  αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο την βιομηχανική παραγωγή της περιοχής .

Την δεύτερη ημερίδα την κάναμε μετά την  επίσκεψη μας  στο CAAB στο Κέντρο  Δημοπράτησης Διανομής Αγροτικών Τροφίμων της Μπολόνιας .
Ένα τεράστιο κέντρο , ένα από τα 7 που έχει η Ιταλία για το σκοπό αυτό , με εκατοντάδες εργαζομένους , με συνεχή ροη εισερχομένων – εξερχομένων  σε αυτό αγροτικών προϊόντων  από όλη την Ιταλία αλλά και από διάφορα μέρη του Πλανήτη. Ούτε ένα Ελληνικό αγροτικό όμως,  όπως διαπιστώσαμε με λύπη  , δεν υπήρχε στην τεράστια αυτή αγορά ! Σε αυτό το χώρο λοιπόν  διατελείτε μια πραγματική πανδαισία  συγκέντρωσης , συσκευασίας , και προώθησης τροφίμων προς την ευρύτερη Ιταλία , αλλά και εξάγονται προϊόντα προς διάφορους προορισμούς . Το θεωρητικό κομμάτι της ημερίδας  πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας – το αρχαιότερο ιδρυθέν  στον κόσμο – στα εργαστήρια  του Τμήματος  Βιομηχανικού Σχεδιασμού  με ξεναγό και εισηγητή τον κ. Ricardo Manzini  ,  σε συνεργασία με φοιτητές της ομάδας εργασίας του , όπου μας παρουσιάστηκε η έρευνα του τμήματος    σχετικά με τις βέλτιστες περιπτώσεις της αποθήκης και της εφοδιαστικής στη διανομή τροφίμων .Μας αναλύθηκε μεταξύ άλλων και το καινοτόμο επίτευγμα της σχολής που σε γενικές γραμμές είναι μια εφαρμογή η οποία μετράει τη θερμοκρασία του Ιταλικού κρασιού όταν εξάγεται σε συνθήκες ταξιδιού – περιβάλλον χώρος αλλά και συσκευασία – έτσι ώστε να γνωρίζουν τη θερμοκρασία της φιάλης από την Ιταλία έως το Λος Άντζελες των ΗΠΑ για παράδειγμα ! Με αυτόν τον έλεγχο , βρέθηκαν τρόποι συσκευασίας, σταθερής θερμοκρασίας  του κρασιού, οι οποίοι υποδείχθηκαν στις τοπικές επιχειρήσεις , οι οποίες και τελικά ανέλαβαν να παράγουν τέτοιου είδους συσκευασίες σε διάφορα εργοστάσια της περιοχής .

Η Τρίτη και  τελευταία ημερίδα  αφορούσε την επίσκεψη του κλιμακίου μας στην  έδρα της Περιφερειακής  Αυτοδιοίκησης  (τοπικής κυβέρνησης είναι ο ποιο κατάλληλος  όρος ) της Emilia Romagna  . Το θέμα του σεμιναρίου ήταν  ‘’   Η Υλικοτεχνική των αγρό-τροφίμων  στην περιοχή της Emilia Romagna  ΄΄  όπου αναδείχθηκε η σημασία των φρούτων και λαχανικών στην οικονομία της  περιφέρειας   Emilia Romagna  , μας αναλύθηκε  η σημασία και μελέτες βελτιστοποίησης των  agro logistics   διαδικασιών στα αγρό-τρόφιμα. Το δεύτερο σκέλος του σεμιναρίου περιείχε -για μένα τουλάχιστον- εξαιρετικό ενδιαφέρον  μιας και εισηγητής με θέμα  ΄΄  Ο Προσδιορισμός της θέσης της Ιταλίας και της Περιφέρειας Emilia Romagna  στα σενάρια διεθνών μεταφορών στα αγρό-τρόφιμα ΄΄  με εισηγητή τον κ. Marco Spinedi   οικονομολόγο   σύμβουλο της τοπικής κυβέρνησης   , και  πρώην  σύμβουλο του ΟΗΕ σε θέματα διατροφικής αλυσίδας . Η ανάπτυξη του θέματος είχε πολλές εκπλήξεις    μιας και ο εισηγητής συμπεριέλαβε στην ανάλυσή του  και τη θέση της Ελλάδας ( τιμώντας του προσκεκλημένους  από τη χώρα μας  ! )  στο νέο  περιβάλλον  διακίνησης   αγρό-τροφίμων  που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό   χώρο , αναφέροντας χαρακτηριστικά τoν όρο   Nuevo  Europe ( νέα Ευρώπη )   . Αυτό από μόνο του θα αποτελέσει  από μέρους μου ιδιαίτερο κείμενο συμπερασμάτων γιατί πραγματικά αξίζει να μελετηθεί και αναλυθεί   , σε συνδυασμό με  την προσπάθεια που κάνει η θα έπρεπε να κάνει η χώρα μας σε σχέση με την  ανασύνταξη της αγροτικής παραγωγής .

Συμπερασματικά   κάποιες επισημάνσεις . Η  σωστή οργάνωση που φέρνει και θετικά αποτελέσματα  κατά κύριο λόγο  αποτελεί επιστέγασμα κοινών προσπαθειών . Η αλληλοβοήθεια που υπάρχει ανάμεσα στην τοπική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο και  βεβαίως το Επιμελητήριο  είναι  για την περιφέρεια της Emilia Romagna  κάτι αυτονόητο . Ο σχεδιασμός  της ανάπτυξης της Περιφέρειας  αποτελεί  Πολιτική απόφαση μεν , ανάθεσης του έργου σε  σχετικούς με το αντικείμενο δε .

Η περιφέρεια των 4.500.000 κατοίκων   έχει  τριχοτομηθεί με την εξής λογική , στα δυτικά προς Κορσική θάλασσα  με κέντρο την Πάρμα αναπτύχθηκε ο αγροτικός τομέας με έμφαση στα αγρό-κτηνοτροφικά  ( ζωοειδή ,  γαλακτοκομικά , τυροκομικά κλπ ) στο κέντρο με την Μπολόνια γνωστή  εργατούπολη  , αναπτύχθηκε η γνώση και ο σχεδιασμός  μέσο έρευνας του Πανεπιστημίου     και εφαρμογής από την βιοτεχνία-βιομηχανία . Στα ανατολικά με το λιμάνι του Ρίμινι και τα πλούσια Ιαματικά νερά της περιοχής αναπτύχθηκε ο Τουρισμός .

Αυτού του είδους ο σχεδιασμός θα μπορούσε άνετα κάποιος να ισχυρισθεί ότι ταιριάζει γάντι και στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας ,   διότι  οι πηγές ανάπτυξης και δημιουργίας  προστιθέμενης αξίας  υπάρχουν και εδώ με τα ίδια σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριστικά .Εκείνο λοιπόν που απομένει είναι η βούληση – Πολιτική – και ο σχεδιασμός – των ανθρώπων που γνωρίζουν το πώς  .

 

Του Γιώργου Κατσίκη  μέλους του Δ.Σ  Ε.Β.Ε. Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή του Γ.Ν. Καρδίτσας στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Απόδοσης των Νοσοκομείων
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Δημάρχου Σοφάδων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος