Συνταξιοδοτικά, δημοσιονομικά και διοικητικά θέματα στη Βουλή από την Α. Σκόνδρα


 στο πρόβλημα της μεγάλης αναμονής συνταξιοδότησης από το δημόσιο. Οι εν δυνάμει συνταξιούχοι παραμένουν χωρίς οικονομικούς πόρους για πολλούς μήνες. Το πρόβλημα αυτό προϋπήρχε, αλλά εντάθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του μεγάλου κύματος φυγής των δημοσίων υπαλλήλων.
Η καινοτόμα λύση που δίνει η Κυβέρνηση είναι η καθιέρωση προκαταβολής μέρους της σύνταξης ώστε να μην υπάρχει μισθοδοτικό κενό. Με το που θα βγαίνει κάποιος στη σύνταξη, θα δικαιούται το 50% του βασικού μισθού, μέχρι να λάβει την οριστική. Σετρίτεκνους, πολύτεκνους και προστάτες  ΑΜΕΑ το ποσοστό αυξάνεται στο 60%. Για περιπτώσεις συνταξιούχων που απεβίωσαν, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 50% της σύνταξης άμεσα.
Τέλος, προβλέπεται σε περιπτώσεις που οι υπάλληλοι αποβιώνουν εν  τη υπηρεσία η υπόθεση να εξετάζεται κατά προτεραιότητα και να βγαίνει αμέσως το ποσό της σύνταξης στους δικαιούχους
Όσον αφορά το χρόνο αναμονής για συνταξιοδότηση, αυτός ορίζεται πλέον ρητά: Δύο μήνες προθεσμία για να σταλεί ο φάκελος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έξι  μήνες για την έκδοση της σύνταξης. Οριοθετείται, δηλαδή, ανώτατο χρονικό διάστημα οκτώ μηνών συνολικά. Διαφορετικά θα υπάρχουν κυρώσεις στους κρατικούς λειτουργούς που ολιγώρησαν.
Μέριμνα λαμβάνεται και για τους συνταξιούχους που επιθυμούν να ακολουθήσουν δική τους επαγγελματική δραστηριότητα. Μέχρι τώρα αναστέλλονταν η καταβολή της σύνταξής τους κατά 70% όταν το ποσό ήταν πάνω από 990 ευρώ. Ειδικά στους στρατιωτικούς και τους ένστολους, που συνταξιοδοτούνται συνήθως σε νεαρά ηλικία, αυτό ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας περαιτέρω δραστηριότητας. Τώρα αλλάζει, αφού το πλαφόν από 990 ευρώ αυξάνεται στα 1.980 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με τηναυτοαπασχόλησή τους θα μπορούν να παίρνουν κανονικά τη σύνταξή τους. Για τους στρατιωτικούς θα ισχύσει από 47 ετών και πάνω, ενώ για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους από 55 ετών.
Μια ακόμα ριζική αλλαγή αφορά την κατάργηση της επιτροπής που εκδίκαζεσυνταξιοδοτικά θέματα του δημοσίου. Μια επιτροπή που χρειαζόταν δύο χρόνια για να βγάλει αποφάσεις και που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν απορριπτικές. Ο συνταξιούχος, λοιπόν, μετά από δύο χρόνια αναμονής, προσέφευγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να δικαιωθεί. Καταργώντας την επιτροπή αυτή, υπάρχει συγκεκριμένο δημοσιονομικό όφελος, αλλά και ο προσφεύγον κερδίζει χρόνο, αφού θα απευθύνεται κατευθείαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επίσης, θεσμοθετείται η ολική απογραφή συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων ανά πενταετία. Μετά την απογραφή του 2012 μάθαμε ότι έχουμε περίπου 447 χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου. Μάθαμε ότι 2.277 δεν απογράφησαν. Οι 1.018 αφορούν συνταξιούχους του ΟΓΑ και Εθνικής Αντίστασης, δηλαδή συντάξεις-«μαϊμού» που διακόπηκε η καταβολή τους. Το δημοσιονομικό όφελος είναι περίπου 700 χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.
Κατεγράφησαν ακόμη δύο χιλιάδες περιπτώσεις που χορηγούνταν σύνταξη ενώ ο δικαιούχος είχε αποβιώσει έξι μήνες πριν διαγραφεί από τα μητρώα. Έχουν δοθεί δηλαδή περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ σε αποθανόντες συνταξιούχους. Από αυτά η Κυβέρνηση πήρε πίσω σχεδόν 14 εκατομμύρια και για τα υπόλοιπα 12 γίνεται εντατική αναζήτηση από το Γενικό Λογιστήριο, για να επιστραφούν στο κράτος. Εκεί όπου δεν έχουν επιστραφεί αναλαμβάνει η ελληνική δικαιοσύνη.
Γίνεται μια ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα των αδρανών τραπεζικών λογαριασμών. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν ήταν υποχρεωμένες να ειδοποιούν τους δικαιούχους ή τους νόμιμους κληρονόμους. Περνούσαν είκοσι χρόνια και τα χρήματα παρέμεναν εκεί, πέρναγε ακόμα μια δεκαετία και το δημόσιο έχανε τα δικαιώματά του επί των λογαριασμών αυτών. Αποτέλεσμα; Τα χρήματα να τα καρπώνονται οι τράπεζες.Το καθεστώς αυτό αλλάζει ριζικά. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να στέλνουν στον δικαιούχο ειδοποιήσεις πριν τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής, συγκεκριμένα κάθε πέντε χρόνια αδράνειας.
Ακόμα σημαντικότερο όμως είναι ότι το δημόσιο δεν θα χάνει πλέον τα δικαιώματά του. Κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της εικοσαετίας να αποδίδει σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος όλα τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων. Αυτά τα χρήματα θα καταγράφονται ως έσοδο στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτό δεν σας βρίσκει σύμφωνους, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης; Τελικά ποιοι κόπτονται εδώ μέσα για τα συμφέροντα των τραπεζιτών;
Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς ελέγχους καθιερώνεται Μητρώο Εμπειρογνωμόνων και Ελεγκτών Δημοσιονομικών Ελέγχων. Χίλιοι οργανισμοί και πλέον του δημοσίου θα ελέγχονται για τη δημοσιονομική τους κατάσταση και διαχείριση. Η Διεύθυνση Εκτάκτων Δημοσιονομικών Ελέγχων θα ενισχύσει σημαντικά την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας. Ορίζεται πλαίσιο θητείας στους ελεγκτές για λόγους διαφάνειας, ώστε να μην εναλλάσσονται συνεχώς τα ίδια πρόσωπα. Το ελεγκτικό έργο δηλαδή ενισχύεται και θωρακίζεται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτό το σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις επιταγές των πολιτών, που ζητούν διαφάνεια, σωστή λειτουργία του δημοσίου τομέα και αποτελεσματικότητα του κράτους. Δεν έχει λόγο κανείς να αρνηθεί τη θετική του ψήφο. Ευχαριστώ”
Προηγούμενο άρθρο Οι μαθητές του Δημ. Σχολείου Καλλιθήρου στο σπίτι του Καραϊσκάκη
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου