Σύσκεψη φορέων για το θέμα του δημοτικού σταδίου Kαρδίτσας


Kατάλληλο πλέον το γήπεδο για διεξαγωγή αγώνων.

Έντονες αντιπαραθέσεις για το χειρισμό του θέματος από τη Δημοτική Aρχή.

Eν μέσω αντιπαραθέσεων και αφού η Eπιτροπή Kαταλληλότηας έδωσε τελικά την άδεια για να ανοίξει και πάλι το Δημοτικό Στάδιο, έγινε στο Δημαρχείο Kαρδίτσας ευρεία σύσκεψη φορέων για το θέμα του δημοτικού σταδίου .

O κ. Tέγος αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια της Διοίκησης του Δήμου που οδήγησε στο κλείσιμο του γηπέδου ενώ ο κ. Bερίλλης θεώρησε άδικη την απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ζήτησε τη σφράγιση του σταδίου για δευτερεύουσες παρατηρήσεις της Eπιτροπής Kαταλληλότητας. Aναλυτικά:

O κ. Bερίλλης

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης στην εισηγητική του τοποθέτηση στη σύσκεψη φορέων για τα αθλητικά έργα τόνισε:

«Σκοπός της σημερινής μας σύσκεψης είναι να ανταλλάξουμε απόψεις για τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τις αθλητικές υποδομές της περιοχής μας που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Καρδίτσας, αλλά καλύπτουν τις ανάγκες άθλησης και φιλοξενίας αγώνων όλου του Νομού και να συντονίσουμε τη δράση μας, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να προωθηθούν τα αναγκαία έργα, τα οποία δικαιούμαστε και απαιτούμε από την Πολιτεία να φανεί συνεπείς στις δεσμεύσεις της και τις υποχρεώσεις της έναντι της νεολαίας μας.

Θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω τα θέματα για τα οποία θα ήθελα να συζητήσουμε, ώστε να συναποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας:

Για καταλληλότητα Δημοτικού Σταδίου

Η τελευταία απόφαση της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας αδίκησε με πρωτοφανή και απροκάλυπτο τρόπο τόσο την ομάδα της Αναγέννησης, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει έναν δύσκολο αγώνα στο ουδέτερο στάδιο των Γρεβενών, το οποίο όπως διαπίστωσαν όσοι το επισκέφθηκαν, είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το δικό μας, όσο και τις προσπάθειες του Δήμου Καρδίτσας και του Οργανισμού Αθλητικών Κέντρων και Χώρων Άθλησης να διατηρούν σε άριστη κατάσταση το Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, το οποίο επιμένουμε ότι είναι ένα από τα καλύτερα και ασφαλέστερα γήπεδα της χώρας.

Θεωρούμε ότι η απόφαση της Ένωσης εξυπηρέτησε άλλες σκοπιμότητες, βρίσκοντας έρεισμα στην επίσης άδικη απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ζήτησε τη σφράγιση του Δημοτικού Σταδίου για δευτερεύουσες παρατηρήσεις της Επιτροπής Καταλληλότητας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συμφωνήθηκε η αναστολή της απόφασης για διάστημα τριών μηνών και η νέα απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Φ. Γκούπα κοινοποιήθηκε έγκαιρα στην Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας. Η Ένωση όμως δεν άλλαξε την έδρα του αγώνα της ομάδας μας με την ομάδα της Κέρκυρας, στην οποία Πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Σπ. Καλογιάννης, με τον οποίο συναντήθηκα την Τετάρτη,  συζητήσαμε για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και απαίτησα να δοθεί άμεσα η άδεια για την φιλοξενία ποδοσφαιρικών αγώνων στο Δημοτικό Στάδιο.

Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι σήμερα το πρωί η Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας προχώρησε, έπειτα από αίτημά μας, σε επανέλεγχο του Δημοτικού Σταδίου, -για την περίφραξη του οποίου προστέθηκαν σιδηρά κιγκλιδώματα με βάση τις παρατηρήσεις της – και εισηγείται θετικά για την καταλληλότητά του για την φιλοξενία αγώνων.

Θέλω να επαναλάβω, ότι οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν στο Δημοτικό Στάδιο είναι δευτερεύουσας σημασίας, υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας, αλλά ποτέ δεν στάθηκαν αφορμή, για να σφραγισθούν, γι’ αυτό και επιμένουμε ότι η τελευταία απόφαση ήταν παράλογη και πέρα για πέρα άδικη.

Για Ανατολική Κερκίδα

«Είναι γνωστό σε όλους το μεγάλο πρόβλημα στατικής επάρκειας  της Ανατολικής κερκίδας, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε, τα προηγούμενα χρόνια παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα και την επαρχία, έγιναν τεράστια έργα, λόγω κυρίως του προγράμματος «Ελλάδα 2004» και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Είναι γνωστή επίσης η θέση μας ότι δεν πρόκειται να βάλουμε φιλάθλους σε μια κερκίδα που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, παρόλο που μερικοί όλο αυτό το διάστημα ζητούσαν  επίμονα να το κάνουμε.

Πιστεύουμε ότι η κατασκευή νέας κερκίδας είναι μονόδρομος. Είναι έργο αναγκαίο για την πόλη μας, δεδομένου ότι η Καρδίτσα υστερεί σε σχέση με άλλες πόλεις ανάλογου πληθυσμού, γι’ αυτό και οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς και επίμονες προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τη Γ.Γ.Α. και τον ΟΠΑΠ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη επιβεβαίωση για χρηματοδότηση του έργου της κερκίδας από τον ΟΠΑΠ, προς τον οποίο ως δημοτική αρχή κάναμε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τη Διοίκησή του, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι το δίκαιο αίτημά μας θα ικανοποιηθεί.

Ο Δήμος  αδυνατεί να χρηματοδοτήσει ένα τόσο υψηλού κόστους έργο και θα πρέπει, όσοι μπορούν, να στηρίξουν την προσπάθεια για εξεύρεση χρηματοδοτήσεων.

Ο Δήμος Καρδίτσας στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων και των δυνατοτήτων κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και συγκεκριμένα:

-Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας αποφάσισε να συνάψει ο Δήμος δάνειο για έργα , μεταξύ αυτών και 175.000 ευρώ για την κατασκευή αποδυτηρίων, ώστε τυχόν καθαίρεση της Ανατολικής Κερκίδας για την κατασκευή νέας να μην επηρεάσει τη λειτουργικότητα του Δημοτικού Σταδίου.

– Για την καλύτερη προετοιμασία ο Δήμος Καρδίτσας συνεργάζεται με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Γ.Γ.Α. και του ΟΠΑΠ για τις στατικές μελέτες της κερκίδας και άλλα τεχνικά θέματα. Ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική και βρίσκεται σε εξέλιξη η γεωτεχνική μελέτη, ενώ προχωρούμε ταχύτητα στη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του έργου.

-Ο Δήμος φροντίζει επίσης για την άριστη συντήρηση των εγκαταστάσεων και του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Θα πρέπει πάντως να υπογραμμίσουμε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση με οποιοδήποτε πρόσχημα, εφ’ όσον εξευρεθεί η χρηματοδότηση, να αναθέσουμε  το έργο, χωρίς διαφανείς διαδικασίες και χωρίς την πρόταση και την έγκριση των αρμόδιων Τεχνικών Υπηρεσιών. Οι όποιες αναφορές ή έμμεσες πιέσεις δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Η πλήρης διαφάνεια και η ασφάλεια  είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή του έργου.

Για Κλειστό Γυμναστήριο

Το Κλειστό Γυμναστήριο 3.000 θέσεων, αποτελεί κατά κοινή παραδοχή έργο πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή μας, για το οποίο έπειτα από «περιπέτειες» 12 ετών, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης και έχει υπογραφεί  από τις αρχές του χρόνου σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία, ενώ έχουν ορισθεί από το Δήμο οι επιβλέποντες μηχανικοί.

Προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, απαιτείται η διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την άδεια δημοπράτησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, πρέπει να διατεθούν 4.976.000 ευρώ, που αναλογούν στο Δήμο Καρδίτσας από το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004», ενώ απομένει ποσό 3,8 εκατομμυρίων _ για την αποπληρωμή του οικονομικού αντικειμένου. Παρά το γεγονός ότι ο πλήρης φάκελος του έργου έχει αποσταλεί προ μηνών προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν έχει ακόμη εγγραφεί η αναγκαία πίστωση, τουλάχιστον των 4.976.000 _ για την έναρξη των εργασιών. Ως Δήμος έχουμε κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες, ενώ με παρεμβάσεις μας προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας έχουμε ζητήσει από την Πολιτεία να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της έναντι μιας περιοχής που υστερεί σε αθλητικές υποδομές και της νεολαίας της που παρά τις αντιξοότητες διακρίνεται σε όλους τους αθλητικούς στίβους.

Για Μεσογειακούς Αγώνες

Πεποίθησή μας είναι ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες  αποτελούν κορυφαίο αθλητικό γεγονός που ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς της Μεσογείου και προάγει την ειρήνη, τη φιλία και την άμιλλα. Σ’ αυτή τη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού, ο Δήμος Καρδίτσας θέλει να είναι παρών συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην επιτυχία της διοργάνωσης, γι’ αυτό και προχωρήσαμε γρήγορα στην προετοιμασία σχετικού φακέλου με τη «Μελέτη Δημιουργίας Περιοχής Εναλλακτικού Τουρισμού (ΠΕΤ) και Συμμετοχής στους Μεσογειακούς Αγώνες 2013» που καταθέσαμε στην Οργανωτική Επιτροπή  των Μεσογειακών Αγώνων. Η μελέτη, που εκπόνησε η εταιρεία η οποία είχε προετοιμάσει και το φάκελο της Λάρισας, εξετάζει τις δυνατότητες της πόλης της Καρδίτσας, όσον αφορά τη συνεισφορά της στη διοργάνωση τεκμηριώνοντας τη δυνατότητα και σκοπιμότητα να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την τόσο μεγάλη εκδήλωση αθλητισμού, που θα συγκεντρώσει τα βλέμματα της διεθνούς αθλητικής κοινότητας και την αφρόκρεμα των αθλητών σε ένα μεγάλο αριθμό αθλημάτων.

Επιπλέον, γίνεται μια παρουσίαση των αθλητικών υποδομών της περιοχής και εξετάζεται η ολοκλήρωση αθλητικών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία αθλημάτων που περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Τέλος παρατίθενται χάρτες της περιοχής και φωτογραφικό υλικό από τις εγκαταστάσεις και υποδομές, αθλητικές και μη.

Κλείνοντας η μελέτη τονίζει τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν τόσο από τη δημιουργία νέων μορφών τουρισμού, καθώς επίσης και τη συμμετοχή και συνεισφορά της πόλης στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων που θα προσφέρουν σημαντική αναβάθμιση και προβολή τόσο στην πόλη της Καρδίτσας, όσο και στον ευρύτερο Νομό, καθώς θα δημιουργηθούν νέες υποδομές, τουριστικές και αθλητικές, θα γίνουν έργα εκσυγχρονισμού στις ήδη υπάρχουσες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου, για να ανοίξει η συζήτηση θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση μου ότι γι’ αυτά και άλλα μεγάλα ζητήματα της περιοχής μας απαιτείται να υπάρχει συνεργασία όλων των φορέων και στήριξη των αιτημάτων που τίθενται, γιατί όπως έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν όταν διεκδικήσαμε ενωμένοι και δυναμικά πετύχαμε τους στόχους μας.»

O κ. Aντωνίου

Τις τελευταίες ημέρες η Καρδίτσα δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας  και ο Δήμος Καρδίτσας  πήρε μέρος ως πρωταγωνιστής σ΄ ένα θέατρο του παραλόγου, που στήθηκε από το Γενικό Γραμματέα της,  τον κ. Γκούπα. Αναφέρομαι στην υπόθεση  της σφράγισης του σταδίου της πόλης μας και το  «ξεσπίτωμα»  της Αναγέννησης λες και ήταν τιμωρημένη.

 Να υπενθυμίσω σε όσους γνωρίζουν και να ενημερώσω όσους δε γνωρίζουν ότι  η Περιφέρεια Θεσσαλίας συστήνει, πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα, την επιτροπή καταλληλότητας αγωνιστικών χώρων, για να ελέγξει τα γήπεδα και να εκδώσει τη σχετική άδεια.

Η Καρδίτσα ποτέ δεν είχε  τη χαρά να πάρει αυτή την άδεια, για κανένα γήπεδο, ούτε και τα τελευταία  δυο χρόνια, στα οποία έγινε μεγάλη προσπάθεια και βελτιώθηκαν όλες οι εγκαταστάσεις,  που ανήκουν στον ΟΑΚΚΧΑ του Δήμου Καρδίτσας.

Τα προηγούμενα χρόνια οι παρατηρήσεις και οι ελλείψεις της επιτροπής ήταν  πολύ περισσότερες από τα δυο τελευταία και οι αγώνες διεξαγόταν κανονικά.

Με ανούσιες  παρατηρήσεις πέρυσι και φέτος δε δόθηκε η άδεια και οι αγώνες όλων των πρωταθλημάτων διεξαγόταν, όπως κάθε χρόνο στο 95% των γηπέδων στην Ελλάδα, που δεν έχουν την άδεια καταλληλότητας, με ευθύνη της διοργανώτριας αρχής.

Ξαφνικά, πριν λίγες μέρες κι ενώ κλήθηκε η επιτροπή για επανέλεγχο, όχι μόνο δε χορηγήθηκε η άδεια  αλλά χωρίς να παρέλθει ένας μήνας , που δίνετε από το νόμο για αίτηση θεραπείας και επανέλεγχο, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γκούπας μας  έστειλε την Απόφασή του για σφράγιση του σταδίου, κοινοποιώντας τη μάλιστα και   στον κ. Εισαγγελέα.

Η κίνηση αυτή «θορύβησε» τη διοργανώτρια αρχή, που είναι η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και της έδωσε το δικαίωμα να στείλει την Αναγέννηση στα Γρεβενά, για να αντιμετωπίσει την ομάδα του Προέδρου της, του κ. Καλογιάννη. Παρά τις υποσχέσεις για διατήρηση της έδρας σε περίπτωση που ο κ. Γκούπας ανέστειλε την απόφασή του για σφράγιση ,όπως κι έγινε, αυτό δεν επετεύχθη προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες.

Πληροφοριακά σας αναφέρω πως ούτε και τα υπόλοιπα γήπεδα που ανήκουν στον ΟΑΚΚΧΑ έχουν άδεια, όμως δε δόθηκε  εντολή για σφράγισή  τους, όπως και για το γήπεδο Αλκαζάρ που βρίσκεται  στη δικαιοδοσία του κ. Γκούπα, αλλά και για όλα τα γήπεδα της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη διαδικασία και τη «δράση» του κ. Γκούπα ενημερώθηκαν αμέσως με έγγραφό μας  ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας,ο οποίος σφύριξε αδιάφορα  και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος, ο οποίος παρέστη στη σύσκεψη  της Λάρισας και ο Γενικός ανέστειλε την απόφασή του για σφράγιση του γηπέδου με αρκετή δόση καθυστέρησης, αφού το μοιραίο δεν απετράπη.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο είναι η νομιμοποίησή του, η οποία δημιουργεί παρενέργειες, καθώς όλα  τα κτίσματα που βρίσκονται στο χώρο αυτό είναι παράνομα και αυθαίρετα. Η Πολιτεία το 2001 μεταβίβασε τα περισσότερα αθλητικά κέντρα στους Δήμους , μεταξύ αυτών και το δικό μας. Ζήτησε μάλιστα να τα νομιμοποιήσουν μέχρι το τέλος του 2006.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή όχι μόνο δεν ακούμπησε το θέμα αυτό αλλά προέβη στα εγκαίνια της αίθουσας  πάλης  του Κώστα Θάνου, ο οποίος  βρίσκεται  στην Αθήνα  και δε μπόρεσε να είναι μαζί μας. Χαιρετίζει  βέβαια τη σημερινή σύσκεψη και τάσσεται στο πλευρό μας, για όποια δίκαιη διεκδίκηση χρειαστεί. Τα εγκαίνια  λοιπόν της παράνομης αίθουσας, που έγινε σ΄έναν αυθαίρετο χώρο, έκαναν οι κ.κ Σιούφας, Ταλιαδούρος και ο κ. Γκούπας, ο οποίος τώρα θυμήθηκε πως το αθλητικό κέντρο  δεν έχει άδεια  και δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο έδωσε εντολή για σφράγιση του γηπέδου.

Από την πλευρά μας έχουμε αρχίσει τη διαδικασία της νομιμοποίησης, που πήρε παράταση μέχρι το Μάη του 2009 και πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί, καθώς βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο.

Η νομιμοποίηση του αθλητικού κέντρου σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική και  τη γεωτεχνική μελέτη, που επίσης ετοιμάζονται, θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον του ΟΠΑΠ  για χρηματοδότηση της ανατολικής κερκίδας και να διεκδικήσουμε περισσότερα έργα, μέσω και  των Μεσογειακών Αγώνων, για τους οποίους καταθέσαμε αίτημα διεκδίκησης αγωνισμάτων στην Οργανωτική Επιτροπή και θα το προωθήσουμε στη ΔΕΜΑ, έστω και ετεροχρονισμένα, αφού η προηγούμενη δημοτική αρχή αδράνησε την κατάλληλη ώρα, θεωρώντας τους Μεσογειακούς αγώνες μειωμένου κύρους κι ότι εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Προτίμησε έτσι να  θυσιάσει την ανάπτυξη της πόλης στο βωμό συγκεκριμένων κομματικών αντιλήψεων.

Οι Μεσογειακοί αγώνες απαιτούν υποδομές και μια  «φτωχή» πόλη όπως είναι η Καρδίτσα  τις έχει ανάγκη. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας φρόντισε και φροντίζει να μας υπονομεύει, γιατί  εκτός της  αυθαίρετης σφράγισης του σταδίου, προηγήθηκε η άρνηση για χρηματοδότηση  του νέου κλειστού γυμναστηρίου της Καρδίτσας με χρήματα από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», προβάλλοντας κάθε φορά διάφορες δικαιολογίες.

Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ σύσσωμη, δεν επαιτεί αλλά ΑΠΑΙΤΕΙ από τον κ. Γκούπα  δίκαιη και ίση μεταχείριση , για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των Θεσσαλικών πόλεων. Ο κ. Γκούπας έχει υποχρέωση, αν και διορισμένος, να  αντιμετωπίζει ισότιμα όλες τις πόλεις και από τη στιγμή που δεν το πράττει οι  πολιτικοί της περιοχής μας, που είναι εξέχοντα πρόσωπα στην κυβέρνηση, οφείλουν να τον επαναφέρουν στην τάξη και να στηρίζουν την πόλη, στην οποία εκλέγονται.

Κλείνοντας να σας  πληροφορήσω ότι σήμερα το πρωί η επιτροπή ,μετά από επανέλεγχο, έκρινε το γήπεδο κατάλληλο και έδωσε τη σχετική άδεια καταλληλότητας.

Προηγούμενο άρθρο Ομιλία Τσιάρα στην συγκέντρωση της ΝΟΔΕ Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Η Καρδίτσα τιμά τον κορυφαίο έλληνα συνθέτη σύγχρονης μουσικής Θεόδωρο Αντωνίου