Όλα έτοιμα για το 4ο Πανελλήνιο συνέδριο «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση» – Πρόταση Αυδίκου για δημιουργία Κέντρου Λαογραφικών Σπουδών στην Καρδίτσα


Όλα είναι έτοιμα -από την πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής -προκειμένου να διεξαχθεί με επιτυχία το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση» στην Καρδίτσα, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στις 19 Οκτώβρη. Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας σε άρτια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανρθοπωλογίας αλλά και με τους τοπικούς φορείς, είναι έτοιμο να υποδεχθεί στην πόλη μας τους αξιόλογους εισηγητές (πάνω από 70) του συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί τόσο στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, όσο και στη Δημοτική Πινακοθήκη και Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Χθες το μεσημέρι, η Οργανωτική Επιτροπή παραχώρησε συνέντευξη τύπου γνωστοποιώντας το πρόγραμμα του συνεδρίου και καλώντας όλους τους Καρδιτσιώτες να το παρακολουθήσουν.

 

Ο κ. Αυδίκος

 

Ο Πρόεδρος του συνεδρίου – καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευάγγελος Αυδίκος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου είναι ένας από τους στόχους που εκπληρώνει, είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης, αφού γνωρίζοντας το παρελθόν μπορείς καλύτερα να ανταπεξέλθεις στο μέλλον και κατέληξε κάνοντας την πρόταση να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Λαογραφικών Σπουδών στην Καρδίτσα.

 

Ο κ. Τσιάκος

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος στο χαιρετισμό του ανέφερε: «Χαιρετίζω το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση», το οποίο διοργανώνεται στην πόλη μας στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2012 από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καρδίτσας, τη ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων. Καλωσορίζω τους καταξιωμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές -εισηγητές και συνέδρους από όλη την Ελλάδα που θα συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου και συγχαίρω την Οργανωτική Επιτροπή για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία του. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον για τις πολλαπλές χρήσεις και εφαρμογές του Λαϊκού Πολιτισμού σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Βασική επιδίωξη του Συνεδρίου είναι ο εντοπισμός και η μελέτη των ιστορικών και πολιτισμικών συμφραζομένων, μέσα στα οποία συγκροτούνται ιδιαίτερες, άτυπης μορφής, εκπαιδευτικές διαδικασίες. Εξάλλου, όπως φαίνεται ο Λαϊκός Πολιτισμός αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για την μελέτη των εκπαιδευτικών πρακτικών, των παιδαγωγικών μεθόδων, αλλά και των πολιτισμικών αφετηριών τους. Στόχος του Συνεδρίου είναι η κριτική μελέτη της σχέσης μεταξύ του πολιτισμού, της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης μέσα από διεπιστημονική θεώρηση όπως θα προκύψει από τη συνεργασία κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.  Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στηρίζει και προωθεί τέτοιου είδους συνέδρια που στόχο έχουν την επιστημονική μελέτη του Λαϊκού Πολιτισμού, αλλά και ποικίλων εκφάνσεων του πολιτισμού μας γενικότερα».

 

 

Ο κ. Καραγιάννης

 

Από την πλευρά του Δήμου Καρδίτσας χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης, τονίζοντας: «Θέλω να συγχαρώ το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας -Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων συνδιοργανώνουν στην πόλη μας το Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση».  Είναι γεγονός ότι ,διαχρονικά, ο λαϊκός μας πολιτισμός, οι πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος, που έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα και διαμόρφωσαν τα διακριτικά στοιχεία του ελληνικού λαού, την παράδοσή μας, μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές κυρίως μέσω της εκπαίδευσης. Τη στενή αυτή σχέση του λαϊκού μας πολιτισμού και της εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες και μορφές της, έρχεται να αναδείξει το Συνέδριο και είμαι βέβαιος ότι η ποιότητα και η επιστημονική επάρκεια των εισηγητών εγγυώνται την επίτευξη του στόχου. Ως Δήμος Καρδίτσας, με τις δομές μας, αποτελούμε ένα κρίκο αυτής της «αλυσίδας» και προσπαθούμε να συμβάλουμε ώστε οι νεότερες γενιές να γίνουν κοινωνοί, αλλά και φορείς  του πολιτιστικού μας πλούτου, γι’ αυτό και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πορίσματα του συνεδρίου. Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του  και να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πολυετή και συνεπή προσφορά τους στην ανάδειξη του ανεκτίμητου πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας».

 

Ο κ. Καρανίκας

 

Ο Διευθυντής Δ.Ε. Καρδίτσας κ. Θωμάς Καρανίκας υπογράμμισε: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή τόσο για τη Δ.Δ.Ε. Καρδίτσας να συνδιοργανώνει, όσο και για την πόλη μας να φιλοξενεί το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Λαϊκός πολιτισμός και εκπαίδευση» , το οποίο θα διεξαχθεί στις 19,20 και 21 Οκτωβρίου στους χώρους του Δημοτικού Κιν/θεάτρου, της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η Καρδίτσα, πόλη χτισμένη στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, με οικονομία καθαρά αγροτική, αποτελούσε και αποτελεί βασικό πυρήνα παραγωγής και μετάδοσης λαϊκού πολιτισμού, ενός πολιτισμού που με την καθαρότητα, τη γνησιότητα και την απλότητά του δεν μπορεί παρά να προάγει και να εξελίσσει το πολιτιστικό επίπεδο ενός λαού, συμβάλλοντας στην παιδεία και την καλλιέργεια όλων μας. «Λαός που ξεχνά τις ρίζες του δεν μπορεί να επιβιώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η λαϊκή θυμοσοφία. Τα ήθη και τα έθιμά μας, τα δημοτικά μας τραγούδια, το λαϊκό θέατρο, οι λαϊκές παροιμίες, τα παραμύθια, βγαλμένα από τα σπλάγχνα του λαού μας , αποτελούν πολύτιμο εργαλείο τόσο για τη γενική  όσο και για τη διαπολιτισμική  εκπαίδευση. Αποτελούν συγχρόνως τουριστικούς μαγνήτες έλξης για μια περιοχή, ενώ συνεισφέρουν στη καλλιέργεια του ήθους και της προσωπικότητας των νέων μας. Επομένως αν εκτιμήσουμε όπως του αξίζει το λαϊκό μας πολιτισμό ως βασικό μέσο εκπαιδευτικής δραστηριότητας, θα πρέπει και να τον θεωρήσουμε όχι ως άγονη επιστροφή στο παρελθόν, αλλά ως αναγκαία συνθήκη για το μέλλον, άρρηκτα συνδεδεμένο με την οργανωμένη μορφή της παιδείας μας, την εκπαίδευση, η οποία αποτελεί την πιο κερδοφόρα επένδυση ενός έθνους. Κατά συνέπεια είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του παρόντος συνεδρίου και ευελπιστούμε πως οι συμπολίτες μας και όχι μόνο θα αγκαλιάσουν με θέρμη τις διεργασίες του».

 

Ο κ. Κοζιός

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ιστροικής και Λαογραφικής Έρευνας «Απόλλων» κ. Δημήτρης Κοζιός στο σύντομο χαιρετισμό του είπε: «Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας με την επιστημονική στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων φορέων ξεκίνησε  εδώ και δέκα χρόνια  μια προσπάθεια ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας , μέσα από τη διοργάνωση τεσσάρων Πανελλήνιων Συνεδρίων. Φρόντισε δε να παραδώσει τις εισηγήσεις των αξιόλογων επιστημόνων και ερευνητών, που πήραν μέρος στις εργασίες των προηγούμενων συνεδρίων και να τις παραδώσει ως ιστορικά ντοκουμέντα στις επόμενες γενιές. Φέτος επιλέξαμε το θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση», γιατί διαπιστώσαμε ότι αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον για τις πολλαπλές χρήσεις και εφαρμογές του λαϊκού πολιτισμού. Το Συνέδριο θα ασχοληθεί με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια. Εβδομήντα επτά εισηγητές θα προσπαθήσουν, με τις εισηγήσεις τους, να αναδείξουν τη σχέση μεταξύ του λαϊκού πολιτισμού και της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, μέσα από μια πολυπρισματική και διεπιστημονική θεώρηση. Κόντρα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε εμείς στον Απόλλωνα δίνουμε βάση στον πολιτισμό, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να διασώσουμε μια χαμένη αξιοπρέπεια και γιατί είναι ίσως το μοναδικό μας αποκούμπι».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πέτυχε και φέτος την εμπιστοσύνη των εμπόρων - Η 12η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας παρά την οικονομική κρίση
Επόμενο άρθρο Αγώνες σκοποβολής στην Ανάβρα