Μουσείο Φλωράκη στη γενέτειρά του


Σημαντικό ιστορικό χώρο, όχι μόνο για την Καρδίτσα αλλά και για όλη τη χώρα, χαρακτήρισε το Μουσείο Χ. Φλωράκη στο Παλαιοζογλόπι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η ζωή του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ διέτρεξε χιλιάδες χιλιόμετρα αγώνα δράσης, προβληματισμού και αφοσίωσης, τόνισε η κ. Παπαρήγα, που παραβρέθηκε στα χθεσινά εγκαίνια του μουσείου (βρίσκεται λίγα μέτρα απ’ τον τάφο του Χ. Φλωράκη).

«Αισθάνομαι κάτι το οποίο είναι και ουσιαστικό και συμβολικό. Ανάμεσα στο σπίτι που ο Χαρίλαος έζησε τα παιδικά του χρόνια και στον τάφο που κατέληξε υπάρχουν μερικά μέτρα. Η ζωή όμως του Χ. Φλωράκη ήταν μια ζωή που διέτρεξε εκατομμύρια χιλιόμετρα αγώνα, δράσης, προβληματισμού, αφοσίωσης για τον τόπο, για τον ελληνικό λαό, αφοσίωση στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Και είναι πολύ σημαντικό ότι εδώ σ’ αυτό το σπίτι εγκαινιάζεται ένα μουσείο, ένα είδος ζωντανής ιστορίας, ένας χώρος που δίδει τη δυνατότητα, νέοι άνθρωποι να έρθουν, να συζητήσουν, να μάθουν, να γίνει ένα κέντρο ιστορικού προβληματισμού». Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο νομάρχης Φ. Αλεξάκος και ο δήμαρχος Ιτάμου Βασίλης Τσαντήλας.

Υπενθυμίζεται ότι στο γραφικό Παλαιοζογλόπι των Αγράφων ενταφιάστηκε το 2005 ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ. Στο βιογραφικό σημείωμα με την παρακαταθήκη του, που συνέταξε το 1991, είχε αναφέρει: «Ο,τι είχα, το άφησα με τη συγκεκριμένη δράση μου. Να δώσω οδηγίες; Το θεωρώ αστείο πράγμα! Ο,τι ήταν πολιτικά το έδωσα και δεν έχω τίποτα άλλο να δώσω. (…) Επειδή είμαστε άνθρωποι και υπάρχει το βιολογικό τέλος, δεν θέλω παράτες. Θέλω να με πάνε στο χωριό που γεννήθηκα. Να με θάψουν στον Αϊ-Λια. Για τα έξοδα έχω φροντίσει να υπάρχουν. Δεν θέλω να επιβαρυνθεί κανένας». Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης πολλά στελέχη του κόμματος και κάτοικοι της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ιτάμου κ. Τσαντήλας

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιτάμου κ. Τσαντήλας ανέφερε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα έργο μεγάλης ιστορικής, πολιτικής και αναπτυξιακής σημασίας, για την Ραχούλα, τον Δήμου Ιτάμου, τον ν. Καρδίτσας, την Ελλάδα όλη. Το πολιτικό ανάστημα, η προσωπικότητα, και η ιστορία του Χαρίλαου Φλωράκη επιβάλλει αυτή την αναφορά. Ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Καπετάν Γιώτης, με τους αγώνες του έγινε θρύλος. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη δόξα από την λαϊκή αναγνώριση. Αγωνίστηκε, πολέμησε, δικάστηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε, πολιτεύθηκε, πάντα στην πρώτη γραμμή. Αυτό που τον συνόδευε και τον συνοδεύει ακόμη είναι ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ Καπετάν Γιώτης. Σ’ όλη τη ζωή υπήρξε Καπετάνιος, στρατιώτης και ηγέτης, καθοδηγητής ανυποχώρητος ιδεαλιστής, με την προσωπική του ζωή. Ο Χαρίλαος Φλωράκης, πάλεψε για τον Κομμουνισμό όλη του την ζωή. Η στάση ζωής, τον καταξίωσε στην πανελλήνια κοινή γνώμη.  Ο ίδιος δεν ζήτησε ποτέ τίποτα για τον εαυτό του. Όλα τα έδωσε στο Κόμμα του το ΚΚΕ. Η προσωπική του λεβεντιά αναγνωρίζεται απ’ όλους. Εγκαινιάζοντας σήμερα την λειτουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, που χρειάστηκαν επτά χρόνια για να τελειώσει θέλουμε να γίνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση: Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει υστεροβουλία και ιδιοτέλεια, σε κανέναν από τον Δήμο Ιτάμου που συμβάλλαμε στην ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Φλωράκη. Σε ότι με αφορά και προσωπικά, θεωρώ ότι εκπληρώθηκε ένας στόχος και μια υποχρέωση της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών, απέναντι σ’ έναν συμπατριώτη και πολιτικό ηγέτη που τίμησε Τ Άγραφα. Που τίμησε σ’ όλη τη ζωή την λεβεντιά. Εμείς είμαστε υπερήφανοι για τον Χαρίλαο Φλωράκη, αισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που μας εκτιμούσε και εμπιστευόταν, μας άνοιγε την καρδιά του, βρισκόταν δίπλα μας, όποτε χρειάστηκε. Εμείς υποκλινόμαστε με σεβασμό στον Καπετάνιο Γιώτη Υποκλινόμαστε στην Παλικαριά. Λυπούμαστε τους ποταπούς, τους μικρούς, τους χαμελέοντες, τους δόλιους. Αγαπητοί Ραχουλιώτες, Σας ευχαριστώ για την συμπεριφορά σας απέναντί μου στα Τριάντα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά καθόλου δεν μ’ ενοχλεί το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας. Το Μουσείο Φλωράκη είναι δικό σας. Εκτιμείστε όσους συνέβαλλαν στην δημιουργία του. Ν’ είστε υπερήφανοι και αξιοποιήστε το πλεονέκτημα ν’ είστε συγχωριανοί του Χαρίλαου Φλωράκη».

Ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος

Ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος στο χαιρετισμό του ανέφερε: «Στεκόμαστε με σεβασμό στον τόπο που γέννησε μια σημαντική προσωπικότητα υποδειγματικού δημόσιου ήθους και αποδίδουμε στην απλότητά της  τον οφειλόμενο φόρο τιμής. Ο συμπατριώτης μας Χαρίλαος Φλωράκης, ο Καπετάνιος της Εθνικής Αντίστασης διατηρούσε σε όλη τη διάρκεια της πολυκύμαντης ζωής του έναν ακατάλυτο δεσμό με τούτα τα βουνά και τον κόσμο τους. Τα βουνά που τον γέννησαν και στα οποία έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες της δράσης του. Τον τόπο καταγωγής για τον οποίο περηφανευόταν αλλά και πάλευε για τη λύση των προβλημάτων του. Αυτή τη μεγάλη αγάπη για τη γενέθλια γη  δείχνει  και η τελευταία του επιθυμία, που με λιτό τρόπο την εξέφρασε για να μείνει στο διηνεκές σε «αγνάντιο»  των άπαρτων βουνών της και να τον συντροφεύουν ηρωικές μορφές αγωνιστών «του δίκιου και της λευτεριάς». Εμείς οι συμπατριώτες του με την αξιέπαινη πρωτοβουλία  του Δήμου Ιτάμου και της Ένωσης των Αγραφιώτικων Χωριών, να δημιουργήσουν αυτό το αξιόλογο μουσείο στο ανακατασκευασμένο του σπίτι, αποδίδουμε σ’ αυτόν την οφειλόμενη τιμή καθώς και το σεβασμό τον οποίο άλλωστε «είχε κερδίσει» ο ίδιος «από όλους τους πολιτικούς, φίλους και αντιπάλους». Εδώ σ’ αυτό το χώρο στεγάζεται ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας μας, όχι μόνο της Εθνικής Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων αλλά και της μεταπολιτευτικής μας περιόδου, γιατί και στην περίοδο αυτή ως μία από τις κεντρικότερες ηγετικές μορφές «συνέβαλε προσωπικά και καθοριστικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας». Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας βοήθησε  στη δημιουργία του Μουσείου Χαρίλαου Φλωράκη και θα συνεχίσει μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, με κάθε πρόσφορο τρόπο, να συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων του, ώστε να καταστεί χώρος ιστορικής τεκμηρίωσης και ανάδειξης της προσωπικότητας του ακαταπόνητου λαϊκού αγωνιστή, του αυθεντικού καπετάνιου, του πολιτικού ηγέτη, του ξεχωριστού ανθρώπου. Τέλος εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας και τις ευχαριστίες μας στο Δήμο Ιτάμου και στην Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών, που είχαν την πρωτοβουλία και εργάστηκαν πολύ για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, επίσης στην Πολιτεία που στήριξε οικονομικά την ολοκλήρωσή του, καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τη σημαντική βοήθεια που προσέφερε για τον εμπλουτισμό του».   

Προηγούμενο άρθρο H Δρακότρυπα χάνεται στο πράσινο και τα άφθονα νερά
Επόμενο άρθρο Αποφοίτησαν 96 νέοι Αστυφύλακες