H Περιφέρεια Θεσσαλίας o Δήμος Μουζακίου συμμετέχουν στο ENPI CBC Med Programme «VILLAGES» – «Χωριά»


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου, τον Δήμο Πύλης και την τεχνική υποστήριξη της ΑΝΚΑ Α.Ε., διοργανώνει την 3η Διακρατική συνάντηση των Εταίρων του Έργου «VILLAGES» – «Χωριά» με θέμα την «Μεταφορά τεχνογνωσίας στην Μεσόγειο, για την βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές».

Η επίσημη έναρξη των εργασιών της 3ης συνάντησης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 και ώρα 09:00 πμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν την Τετάρτη στον ίδιο χώρο και θα λήξουν την Πέμπτη 28/6, όπου οι ευρωπαίοι εταίροι θα επισκεφθούν την ευρύτερη περιοχή της  Πύλης Τρικάλων και του Μουζακίου.

Το έργο «VILLAGES» – «Χωριά», συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ENPI CBC Med Programme και έχει διάρκεια 3 έτη. Σ’ αυτό συμμετέχουν εταίροι της ευρύτερης Μεσογειακής Ζώνης που εργάζονται και στοχεύουν στην αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών τοπικών κοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές (βουνά, νησιά και άλλες περιοχές με μειονεκτήματα)

Στο Εταιρικό Σχήμα συμμετέχουν τόσο Δημόσιοι Φορείς διαφόρων επιπέδων, καθώς και Οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών.

Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν συνολικά 8 χώρες της ευρύτερης Μεσογείου και συγκεκριμένα: Γαλλία/Κορσική-Διεθνές Κέντρο για το Αλπικό Περιβάλλον, Ισπανία-Δήμος Μορατάλιας, Ιταλία-Αναπτυξιακή Εταιρεία της Αυτόνομης Περιφέρειας της Σαρδηνίας, Ελλάδα-Περιφέρεια Θεσσαλίας, Αίγυπτος- ΜΚΟ για την προώθηση της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής, Τυνησία- Κρατική Ένωση για την Στέγαση και την Απασχόληση, Λίβανος-Υπουργείο Γεωργίας  και Παλαιστινιακή Αρχή- ΜΚΟ για την Προώθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι γενικοί στόχοι που καλείται το Εταιρικό Σχήμα να υλοποιήσει μέσα από το έργο είναι:

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγροτικών περιοχών: κάθε κοινότητα έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει το δικό της σύστημα τοπικής διακυβέρνησης

Προώθηση της ικανότητας εκπόνησης και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής: μέσα από την ανάπτυξη του χωριού σε όλες του τις διαστάσεις (οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική), χρησιμοποιώντας στο μέγιστο όλες τις ενδογενής πηγές.

Βελτίωση δημόσιων πολιτικών: χειροπιαστά – ουσιαστικά αποτελέσματα στη βάση θα συνεισφέρουν στην βελτίωση του προγραμματισμού και της παρακολούθησης της δημόσιας πολιτικής ,τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο.

Προώθηση δημοκρατικών συμμετοχικών σχημάτων στην εκπόνηση τοπικών και δημόσιων πολιτικών για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη: ο σχεδιασμός, η υιοθέτηση, η εφαρμογή και η αξιολόγηση των πολιτικών, της στρατηγικής και των προγραμμάτων, εμπλουτίζονται από την ενσωμάτωση αντιλήψεων, απόψεων και εμπειριών του εταιρικού σχήματος, στο πνεύμα ότι διαλόγου, της από κοινού ανταλλαγής και της συνυπευθυνότητας.

Οι γενικοί στόχοι του Έργου θα υποστηριχτούν από την υλοποίηση των παρακάτω Δραστηριοτήτων, όπως:

Δράσεις Ανταλλαγής Τεχνογνωσίας

Να ξεκινήσει και να προωθηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των Βόρειων & των Νότιων Ζωνών της Μεσογείου, οι οποίες αναζητούν λύσεις βιωσιμότητας για τις αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές τους, με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη των χωριών τους.

Καινοτόμες δράσεις Μεταφοράς Τεχνογνωσίας

Μέσα από την εισαγωγή – εφαρμογή μιας καινοτόμας μεθόδου στη Μεσόγειο, την «Countryside Exchange», οι τοπικές κοινωνίες θα γνωρίσουν πώς να εκπονούν τα δικά τους στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης, στο πλαίσιο του δικτύου ανταλλαγής που έχει δημιουργηθεί, εμπλέκοντας αρχικά όλους τους Τοπικούς παράγοντες και εν συνεχεία τους ειδικούς και άλλες χρήσιμες πηγές, οι οποίες είναι διαθέσιμες και δημιουργήθηκαν μέσα από το έργο.

Δράσεις για την Βιωσιμότητα του έργου

Πέρα από την υποστήριξη του ENPI CBC MED Programme, από την αρχή οι Εταίροι του Έργου σχεδίασαν και προετοίμασαν την δημιουργία ενός Δικτύου Χωριών, το οποίο θα υποστηρίζεται από άτομα που θα συμμετέχουν ως πηγή πληροφοριών καθώς και από Φορείς. Στη βάση της κληρονομιάς του Έργου συμπεριλαμβάνονται: η ανταλλαγή εμπειριών, η αναγνώριση των καλών πρακτικών, η αποτύπωση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν καθώς και η αποτελεσματικότητα των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν.

Δράσεις Επικοινωνίας και Δημοσιοποίησης

Οι δράσεις επικοινωνίας και δημοσιοποίησης του έργου, στοχεύουν στην πληροφόρηση του πληθυσμού, καθώς επίσης και στην συνεργασία των Τοπικών, Εθνικών και Διεθνών Δημόσιων Φορέων, οι οποίοι ανησυχούν, ενδιαφέρονται και υποστηρίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών, αγροτικών κοινοτήτων και χωριών.

 

Προηγούμενο άρθρο Το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ
Επόμενο άρθρο «Ο Σπανός κι οι Δράκοι» - Παράσταση από τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Καρδίτσας