Kατατέθηκε το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία


Διαγράφονται οι επιβαρύνσεις.

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που αφορά ρυθμίσεις των θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις. Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων, η ρύθμιση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των οργανώσεων σε 120 δόσεις και η διαγραφή όλων των επιβαρύνσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η μετονομασία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛ.Ο.Γ) σε Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ), με επέκταση των αρμοδιοτήτων του στους ελέγχους, στη διενέργεια ισοζυγίων και στην προβολή και προώθηση του ελληνικού κρέατος.

-Υπέρ του ΕΛΟΓΑΚ καταβάλλεται ειδική εισφορά 0,2% στην ανά κιλό αξία των ειδών κρέατος (εγχώριων και εισαγομένων) ενώ, για την προώθηση, προβολή και διαφήμιση της φέτας και των άλλων, προστατευόμενης προέλευσης, τυριών επιβάλλεται υπέρ του Οργανισμού ανταποδοτικό τέλος, ειδική εισφορά στην ανά κιλό τιμή την οποία καταβάλλουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις.

-Μειώνεται η ειδική εισφορά από 0,50% στην ανά κιλό αξία όλων των ειδών γάλακτος που κατέβαλε ο γαλακτοπαραγωγός υπέρ ΕΛΟΓΑΚ σε 0,25%. Παράλληλα, επιβάλλεται υπέρ του Οργανισμού ειδική εισφορά 0,50% στην ανά κιλό αξία γάλακτος όλων των ειδών γάλακτος που προέρχονται από ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες σε όλες τις μορφές του διακινούμενου γάλακτος και της πρώτης ύλης, όπως γάλα σε φυσική μορφή, συμπυκνωμένο, κρέμα, τυρόπηγμα, σκόνη.

-Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ο ΕΛΟΓΑΚ μπορεί να επιχορηγεί Έλληνες κτηνοτρόφους σε περίπτωση έκτακτων ειδικών αναγκών.

-Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.

-Μεταβιβάζεται από τον ΕΟΦ στη Διεύθυνση Εισροών Ζωϊκής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η αρμοδιότητα για την κυκλοφορία και τον έλεγχο των πρόσθετων υλών των ζωοτροφών.

-Δίνεται η δυνατότητα διάθεσης κτηνιατρικών φαρμάκων μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά την προστασία του δασικού περιβάλλοντος, καταργείται η δυνατότητα ανάκλησης πράξης αναδάσωσης. Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι όταν ορισμένη έκταση έχει χαρακτηρισθεί ως δάσος ή δασική και επανεξετάζεται ο χαρακτήρας της για οποιαδήποτε πραγματική ή νομική αιτία, ο δασάρχης αφού συντάξει αιτιολογημένη εισήγηση, την οποία κοινοποιεί στην Περιφέρεια, υποχρεούται να εισάγει την υπόθεση ενώπιον Πρωτοβάθμιας Επιτροπής που προεδρεύεται από δικαστικό η οποία και θα κρίνει για το χαρακτήρα της έκτασης.

Επίσης, ρυθμίζεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς υποχρέωση προκαταβολής προς το πρώην Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δεν είχαν καταβληθεί από τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Εταιρίες καθώς και από τον Οργανισμό Κωπαΐδας.

Τέλος, διαγράφονται τα ποσά πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων, λοιπών επιβαρύνσεων, δικαστικών εξόδων και δικαιωμάτων εκτέλεσης, ενώ καταργούνται οι διατάξεις του ΠΔ 283/1989 για προμήθειες και εκτέλεση έργων των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιριών, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με ευελιξία στην υλοποίηση επενδύσεων.

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για τις νέες κτηματογραφήσεις
Επόμενο άρθρο Ίδρυση Δικτύου Δήμων «Γεωργίου Καραϊσκάκη» προτείνει ο κ. Γ. Κωτσός