Ενημέρωση για τις νέες κτηματογραφήσεις


Η Διεύθυνση Έργων και η Νομική Διεύθυνση της Κτηματολόγιο Α.Ε. πραγματοποίησε το απόγευμα εκδήλωση στην αίθουσα της ΤΕΔΚ για τις νέες κτηματογραφήσεις και τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας. Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου. Σύμφωνα με τους υπευθύνους, η ημερίδα είχε σαν στόχο μια πρώτη ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα κτηματογραφήσεων που μόλις ξεκίνησε. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται μαζί με το Δήμο Καρδίτσας, άλλες 107 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικότερα οι πρωτεύουσες νομών οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης καθώς και η πλειονότητα των δήμων των Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης. Αυτό το πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2010 – δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα που χρειάστηκε μία δεκαετία για να ολοκληρωθούν – και πλέον με τις νέες περιοχές που εντάσσονται, το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας. Η νέα γενιά κτηματογράφησης θα υλοποιηθεί με βάση τον Νόμο 3481/2006 που ψηφίστηκε στη Βουλή το καλοκαίρι του 2006. Με τον νόμο αυτό υλοποιείτε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση που εξυγιαίνει και θέτει σε νέες βάσεις το Εθνικό Κτηματολόγιο διασφαλίζοντας την χρηματοδότηση του έργου με ταχύτερες, απλούστερες και ασφαλέστερες διαδικασίες. Από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελούσε μία μεγάλη αναγκαιότητα. Είμαστε άλλωστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει Κτηματολόγιο.

Η απουσία του δημιούργησε όχι μόνο σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας, αλλά και μεγάλα προβλήματα καταπατήσεων, αυθαίρετης δόμησης, πυρκαγιών δασών και πολλών άλλων που ταλαιπωρούν τη χώρα μέχρι τις μέρες μας.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα αναπτυξιακό έργο πνοής, μία βασική παράμετρος για τον ορθολογικό σχεδιασμό των χρήσεων του χώρου και τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών πόρων της χώρας. Με το Εθνικό Κτηματολόγιο γίνονται πολύ πιο γρήγορα τα μεγάλα έργα (αρδευτικά, δρόμοι, αναδασμοί κλπ.).

Στο εξής:

Όλες οι ιδιοκτησίες καταγράφονται πλέον σε έναν μεγάλο και ενιαίο χάρτη που καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα
Όλες οι ιδιοκτησίες και οι πληροφορίες που τις συνοδεύουν περιέχονται σε έναν ενιαίο και “έξυπνο” ψηφιακό χάρτη με ενιαία και κεντρική διαχείριση.
 

Το Κτηματολόγιο τηρείται και ενημερώνεται συνεχώς
Η εικόνα ενός ακινήτου που λαμβάνεται κάθε φορά από το Κτηματολόγιο είναι εγγυημένα επίκαιρη και αδιαμβισβήτητη.
 

Το σύστημα καταγραφής / παρακολούθησης των ιδιοκτησιών μεταβάλλεται από ανθρωποκεντρικό σε γεωκεντρικό
Η φιλοσοφία της καταγραφής αλλάζει ριζικά, θεωρώντας σαν επίκεντρο το ακίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη του. Η αναζήτηση ενός ακινήτου δεν ξεκινα πλέον από την αναζήτηση του εκάστοτε ιδιοκτήτη του, αλλα από το ίδιο το ακίνητο, το οποίο φέρει ολόκληρο το ιστορικό ιδιοκτησίας του.
 

Οι πληροφορίες του Κτηματολογίου παρουσιάζουν εξαιρετικά βελτιωμένες δυνατότητες προσπέλασης
Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται για το ακίνητό του άμεσα, καταργώντας όλες τις μακροχρόνιες γραφειοκρατικές

διαδικασίες που απαιτούνταν μέχρι τώρα.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο:

Προστατεύει τη Δημόσια Περιουσία και βοηθά στη μέγιστη αξιοποίησή της επ’ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Εγγυάται την ατομική ιδιοκτησία των πολιτών, και προσφέρει ασφαλή πληροφόρηση στους ενδιαφερόμενους για τα ακίνητα και τη νομική τους κατάσταση.

Παρέχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσει το μηχανισμό της, να αναβαθμίσει το σχεδιασμό των παρεμβάσεών της και να προσφέρει νέες υπηρεσίες στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινής ζωής του πολίτη.

Ο κ. Βερίλλης

Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελούσε μια μεγάλη αναγκαιότητα. Θα ανέμενε κανείς ότι ένα τόσο σπουδαίο έργο,  θα είχε τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και θα είχε αντιμετωπισθεί με την δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Δυστυχώς, όμως στην πράξη έγινε ακριβώς το αντίθετο με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει Εθνικό Κτηματολόγιο.

Η απουσία του δημιούργησε  σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας, αλλά και μεγάλα προβλήματα καταπατήσεων και αυθαίρετης δόμησης που ταλαιπωρούν την χώρα μας.

Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα πραγματικά θεμελιώδες έργο, αφού αποτελεί κομβικό εργαλείο προγραμματισμού, ορθολογικής οργάνωσης και ανάπτυξης της χώρας και προστασίας του περιβάλλοντος.

 Είναι ένα αναπτυξιακό έργο πνοής, είναι μια γενική, ενιαία, συστηματική και πάντοτε ενημερωμένη καταγραφή που περιλαμβάνει την περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε τμήματος γης, με την ευθύνη και την εγγύηση του δημοσίου.

Συνεπώς η σημασία του για την Καρδίτσα, είναι μεγάλη και η ολοκλήρωσή του για την πόλη μας θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις αναπτυξιακές του παρεμβάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Χαιρετίζω λοιπόν τη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση που εκτιμώ ότι θα διευκολύνει πολύ τους πολίτες στην συμπλήρωση των δηλώσεών τους.

Προηγούμενο άρθρο Διαβούλευση για τo σχεδιασμό του LEADER
Επόμενο άρθρο Kατατέθηκε το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία