Ειδήσεις
Tags |

Μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση των μαθητών του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Καρδίτσας στο CERN


Μια ωριαία ζωντανή ξενάγηση στους χώρους του CΕRN μέσω διαδικτύου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές και μαθήτριες του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Καρδίτσας την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στοιχειωδών σωματιδίων στον πλανήτη. Η ξενάγηση αφορούσε στην περιήγηση στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου, και περιλάμβανε περιγραφή και εξήγηση των κυριότερων λειτουργιών του  ανιχνευτή  ATLAS του επιταχυντή  LHC.

Οι εντυπωσιακές εικόνες από τις εγκαταστάσεις, τα μεγέθη των ανιχνευτών και οι ποσότητες δεδομένων που συλλέγονται, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παιδιών, που με μεγάλη προσοχή παρακολούθησαν την δικτυακή επίσκεψη.

Το CERNείναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ  των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Με τα πειράματα στο CERN στις 4 Ιουλίου του 2012 ανακαλύφθηκε το σωματίδιο Higgs το οποίο «δίνει» μάζα σε «άμαζα» σωματίδια. Η ανακάλυψη αυτή έγινε μετά από παρατηρήσεις και συλλογή δεδομένων 3 ετών στους ανιχνευτές ATLASκαι CMS.  Με την ανακάλυψη αυτή νέοι ορίζοντες ανοίγονται στο μεγάλο οικοδόμημα της σωματιδιακής φυσικής  και στη θεωρία του Καθιερωμένου Προτύπου  (StandardModel)   το οποίο περιγράφει τα δομικά συστατικά της ύλης και τις μεταξύ τους ισχυρέςασθενείς και ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις

Οι ανιχνευτές CMS  και ATLAS είναι 2 από τους 4 ανιχνευτές σωματιδίων που βρίσκονται στο CERN.  Είναι υπερκατασκευές χιλιάδων τόνων που βρίσκονται 100 μέτρα κάτω από το έδαφος της Γενεύης στο Γαλλοελβετικά σύνορα.

Με τη βοήθεια του διαδικτύου οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Καρδίτσας  «κατέβηκαν» στον ανιχνευτή ATLAS και σε πραγματικό χρόνο είδαν αυτή την υπερκατασκευή από κοντά. Συνομίλησαν με Έλληνες επιστήμονες – Ερευνητές που εργάζονται εκεί, τους έθεσαν τα ερωτήματά τους και έλαβαν απαντήσεις για το μέλλον του CERN, για την υπερσυμμετρία, και για την σκοτεινή ενέργεια.

Οι ανακαλύψεις του CERN όχι μόνο προσφέρουν πολύτιμη γνώση στην καθαρή επιστήμη και την κατανόηση του Σύμπαντος, αλλά δευτερευόντως, εμπλουτίζουν την τεχνολογία με νέες ανακαλύψεις και εφαρμογές.

Το Σχολείο μας ευχαριστεί το Κέντρο Επικοινωνίας και τους ερευνητές που υλοποίησαν αυτή την εικονική επίσκεψη στο  CERN, και προσβλέπει και σε ανάλογες μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Προηγούμενο άρθρο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας: όλοι στην απεργία της Τετάρτης 28/2
Επόμενο άρθρο Ψηφιακή Εποχή, Τεχνητή Νοημοσύνη και Τεχνοηθική