O ρόλος της Δια Βίου Μάθησης στην ανάπτυξη, απασχόληση & ευημερία


[Ομιλία του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρου Ταλιαδούρου στην Ημερίδα  «Έρμειον – Προγράμματα Δια Βίου Μάθηση της ΕΣΕΕ»].

Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας «Έρμειον – Προγράμματα Δια Βίου Μάθηση της ΕΣΕΕ» που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Καρδίτσας.

Στην ομιλία του ο κ. Ταλιαδούρος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Δια Βίου Μάθηση αποσκοπεί στην ενίσχυση και επικαιροποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των ατόμων, κάθε ηλικιακής ομάδας, προς όφελος της απασχόλησης, της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της προόδου. Για τους λόγους αυτούς βρίσκεται στην κορυφή της οικονομικής και κοινωνικής ημερήσιας διάταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας καθώς ο ρόλος της για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία είναι καθοριστικός.

Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα και οι προοπτικές της μάθησης μέσα στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν πλέον χωρίς την ενεργό συμμετοχή όλων των δυνάμεων της κοινωνίας. Η Ευρώπη ευελπιστεί ότι θα καταστεί η πιο ανταγωνιστική κοινωνία της γνώσης μέχρι το 2010 θέτοντας ως προϋπόθεση για την επίτευξη των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων της, την καλή διακυβέρνηση δηλαδή την ενεργητική εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, των τοπικών κοινωνιών και παραγόντων.

Για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας και να μεγιστοποιήσουμε τη δυναμικότητα της οικονομίας μας πρέπει το εργατικό δυναμικό να εκπαιδεύεται καλά, να αποκτά επικαιροποιημένες δεξιότητες, να καταρτίζεται συνεχώς. Η δια βίου μάθηση επομένως πρέπει να καταστεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής κάθε εργαζόμενου, κάθε ηλικίας σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου.

Για τους προαναφερομένους λόγους, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΠΘ ενισχύει τις δομές Δ.Β.Μ, θέτοντας ως βασικούς άξονες της εκπαιδευτικής της πολιτικής τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης, την προαγωγή της δια βίου μάθησης, την επικαιροποίηση του ορισμού των δεξιοτήτων στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας, την δημιουργία ευέλικτων μορφών μάθησης.

Το έργο «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων» που προωθείται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.), της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Γ.Γ.Ε.Ε.) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ενισχύεται συστηματικά σε όλη την επικράτεια. Στο Νομό μας δίνεται η δυνατότητα πλέον στους ενήλικες συμπολίτες μας, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες τους, παρακολουθώντας τα επιμορφωτικά προγράμματα Δια Βίου Μάθησης που προσφέρονται από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) της πόλης μας.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Κέντρου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν φέτος, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, κ. Στυλιανίδη, κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2007-2008, στο Δήμο Καρδίτσας και στους Περιφερειακούς Δήμους Παλαμά, Σοφάδων, Φύλλου, Ιτάμου, Σελλάνων και Ταμασίου, επιμορφώθηκαν 1200 συμπολίτες μας, σε οκτώ διαφορετικές θεματικές ενότητες, όπου εντάχθηκαν 68 προγράμματα . Προγράμματα στις θεματικές ενότητες της Πληροφορικής, της Οικονομίας, του Πολιτισμού, της Γλώσσας, του Περιβάλλοντος και του Ενεργού Πολίτη υλοποιήθηκαν επιτυχώς από τις δομές του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Καρδίτσας. Επίσης την ίδια περίοδο έτρεξε και ένα πρόγραμμα Οικονομίας  – Διοίκησης Επιχειρήσεων, διάρκειας 250 ωρών. Οι 15 επιμορφούμενοι με την ολοκλήρωση της μαθησιακής διαδικασίας απέκτησαν το Πιστοποιητικό Δια Βίου Εκπαίδευσης, που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Επιμόρφωσης Ενηλίκων.

Με το Νόμο 3369, του 2005, άρθρο 2 «Συστηματοποίηση της δια βίου μάθησης και άλλες διατάξεις» δώσαμε τη δυνατότητα στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών που συνυπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να ιδρύσουν φορείς παροχής υπηρεσιών δια βίου εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ανταποκρινόμενη τόσο στο κάλεσμα του Νόμου όσο και κυρίως στις ανάγκες της κοινωνίας και του συγκεκριμένου τομέα οικονομικής δραστηριότητας συνέταξε και υπέβαλε, όπως γνωρίζετε, την πρόταση με τίτλο «Ερμείον». Μέσω του προγράμματος αυτού και των δώδεκα επιμέρους εκπαιδευτικών θεμάτων που εγκρίθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας στοχεύεται η εναρμόνιση των γνώσεων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των νέων και των ήδη ενταγμένων στην αγορά εργασίας επιχειρηματιών εμπόρων με τις εξελίξεις και τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας.

Αποτέλεσμα των δράσεων αυτών, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της βελτίωσης της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων στις σύγχρονες εργασιακές ανάγκες. Το άνοιγμα αυτό στην εγχώρια, την ευρωπαϊκή και γιατί όχι στη διεθνή αγορά αυξάνει τις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων σε ένα σκληρά ανταγωνιστικό περιβάλλον, που εγκυμονεί κινδύνους αλλά και προκλήσεις. Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι καθοριστικής σημασίας για την περιφερειακή ανάπτυξη και την τοπική και εθνική οικονομία».

Προηγούμενο άρθρο Άνοιξε τις πύλες της η 8η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Αγιασμός σε: παρεκκλήσι Αγ. Σεραφείμ & αρχονταρίκι