Δάλλα Κωνσταντία : 365 ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας


Κλείνοντας έναν χρόνο από την ανάληψη της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, νιώθω την υποχρέωση να καταθέσω στους πολίτες του Νομού Καρδίτσας έναν απολογισμό των δράσεων μας, έχοντας πάντα κατά νου την ποιοτική φροντίδα των πολιτών του Νομού μας, που αναζητούν υπηρεσίες υγείας στο Νοσοκομείο μας. Πρωτίστως δε να ευχαριστήσω από καρδίας όλους του συνεργάτες μου υπαλλήλους του Γ.Ν. Καρδίτσας.

Ξεκινώντας το έργο μου ως διοικητής του Νοσοκομείου, στις 16 Ιανουαρίου 2014, έθεσα ως στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών του Οργανισμού, με εντιμότητα και εργατικότητα, θέτοντας αυτό να συγκαταλέγεται από τον Ιούλιο του 2014 στα 10 καλύτερα Νοσοκομεία της χώρας όσον αφορά στην αποδοτικότητα του προσωπικού σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι κατατεθειμένα στο ΕΣΥ.ΝΕΤ  ΄Εκτοτε βρισκόμαστε στις δυο πρώτες θέσεις αξιολόγησης των Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ.

Αρχικά, διαπίστωσα την ύπαρξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων ΕΣΠΑ ύψους 6.000.000€. Δεδομένου τούτου εργαστήκαμε με σκοπό την ολοκλήρωση των παρακάτω στόχων με την συνεργασία της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καρδίτσας και της Ομάδας ΕΣΠΑ του Νοσοκομείου.

1.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΕΣΠΑ

  • Π.Ι. ΑΝΘΗΡΟΥ. Ολοκληρώσαμε την μελέτη και είναι πλέον έτοιμο προς δημοπράτηση, για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου που θα λειτουργεί το Περιφερειακό Ιατρείο.
  • ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ. Ολοκληρώσαμε τις τεχνικές εργασίες στα Κέντρα Υγείας (Παλαμά, Μουζάκι, Σοφάδες) με αποτέλεσμα τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμισή τους μεταμορφωνοντάς σε σύγχρονα κτίρια, ενεργειακά, προσβάσιμα σε όλους και ειδικά σε άτομα με κινητικές δυσκολίες (ΑΜΕΑ)
  • Ολοκληρώσαμε την προμήθεια του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας, παρέχοντας τους σύγχρονο εξοπλισμό, όπως: καρδιογράφοι, μικροσκόπια, οξύμετρα, στηθοσκόπια, εξεταστικές κλίνες, ambu, απινιδωτές).

2.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΕΣΠΑ»

 

  • Αντικαταστήσαμε τα καθίσματα  στους  χώρους αναμονής των  εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου και τα καθίσματα συνοδών στους  θαλάμους ασθενών των κλινικών.
  • Τοποθετήσαμε νέες κλιματιστικές μονάδες στα χειρουργεία και στους χώρους αναμονής των ασθενών.
  • Με την υποστήριξη ειδικού τεχνικού συμβούλου, ολοκληρώσαμε τις μελέτες για το Φυσικό Αέριο, το οποίο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση, καθώς και η μελέτη του έργου για τον Εκσυγχρονισμό των κτιρίων του Νοσοκομείου, που προβλέπει την πλήρη αναβάθμιση των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων την αλλαγή δαπέδων και την κατασκευή ραμπών για προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Επιπλέον, ολοκληρώσαμε μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κουφωμάτων με ενεργειακά και στεγανοποίηση δωμάτων.
  • Αντικαταστάθηκε η κουζίνα των μαγειρείων, η μηχανή διπλώματος και το σιδερωτήριο των πλυντηρίων του Νοσοκομείου.
  • Εκσυγχρονίσαμε πλήρως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με την τοποθέτηση νέων κλιματιστικών μονάδων και την δημιουργία νέας αίθουσας υπερήχων (καρδιολογικός και γενικής χρήσης) που από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, εξυπηρετεί περιστατικά εντός του ΤΕΠ μειώνοντας την ταλαιπωρία των ασθενών. Εντός των ημερών αναμένεται και η τοποθέτηση του Νέου Ακτινοσκοπικού μηχανήματος.
  • Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ψηφιοποίηση των ιατρικών αρχείων των ασθενών του Νοσοκομείου.
  • Έγιναν πολλές ενέργειες προκειμένου να αναβαθμιστεί ο υφιστάμενος αξονικό τομογράφος του Νοσοκομείου δυστυχώς δίχως θετικά αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχουμε λάβει την επίσημη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για την προμήθεια του Νέου αξονικού τομογράφου με πόρους ΕΣΠΑ. Εντός διμήνου από την λήψη της απόφασης αναμένουμε την παράδοση του νέου αξονικού τομογράφου.

3.Τομέας Ψυχικής Υγείας.

  • Ψυχιατρική. Ένα θέμα που αποτελούσε γόρδιο δεσμό, έφτασε σε σημείο τερματισμού καθώς ορίσαμε επιτροπή ελέγχου και παραλαβής του κτιρίου της ψυχιατρικής.
  • Δημιουργία Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου. Έγιναν όλες οι ενέργειες για την δημιουργία νέου Ιατροπαιδαγωγικού Τμήματος στο Νομό Καρδίτσας.

5.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΡΑΣΕΙΣ  για την λειτουργία του Νοσοκομείου

  • Οργάνωση της αποθήκης υγειονομικού υλικού, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού λειτουργίας του οικονομικού τμήματος, εντάσσοντας Νέο Πληροφοριακό σύστημα, ενεργοποιώντας διασυνδέσεις συμβάσεων με υλικά, ενιαία κωδικοποίηση κ.α.
  • Ενταχθήκαμε στο πιλοτικό πρόγραμμα “SUSTAINS”, επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά στη μελέτη των επιπτώσεων της χρήσης του Ηλεκτρονικού Ιατρικού φακέλου ασθενών. Στο πρόγραμμα συμμετέχει η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και το e-trikala από πλευράς Ελλάδας. Οι πιλοτικές δοκιμές γίνονται στην Ορθοπεδική Κλινική του Γ.Ν.Καρδίτσας
  • Εφαρμόσαμε το προγράμμα Τηλεϊατρικής στα Κ.Υ. και Π.Ι. της 5ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου. Πρόκειται για πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής το οποίο  απευθύνεται σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, σε άτομα «υψηλού κινδύνου» (π.χ. υπέρβαροι, καπνιστές) αλλά και γενικότερα σε όσους επιθυμούν να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους.

Η φορητότητα του εξοπλισμού του προγράμματος διευκολύνει την ειδική ομάδα επαγγελματιών υγείας (ιατρός, νοσηλεύτρια, επισκέπτρια υγείας) να επισκέπτεται απομακρυσμένες κοινότητες σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τα  οφέλη του προγράμματος οι κάτοικοι αυτών των περιοχών Εδώ και 11 περίπου μήνες εφαρμόσαμε το πρόγραμμα αυτό μία φορά το μήνα γίνεται από το Κ.Υ. Μουζακίου σε απομακρυσμένες περιοχές και κυρίως στον ορεινό όγκο ευθύνης του. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και γίνεται με την συνεργασία VODAFONE- VIDAVO- ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

  • Ορίσαμε ειδική ομάδα για την διεξαγωγή έρευνας ικανοποίησης των ασθενών και συνοδών τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και παρεμβάσεις τις Διοίκησης σε τομείς που χρήζουν βελτίωση. Σκοπός της έρευνας ήταν η ενδυνάμωση των αδύναμων σημείων λειτουργίας του Οργανισμού και η διατήρηση των δυνατών σημείων.
  • Μας παραχωρήθηκε οικόπεδο-πάρκινγκ από το Δήμο Καρδίτσας Μάρτης 2014.
  • Χορηγήσαμε εμβόλια με Ιδίους Πόρους του Νοσοκομείου μας, στον εμβολιασμό άπορων και ανασφάλιστων.
  • Επιπλέον, ικανοποιήσαμε, κατέχοντας την πρωτιά, το χρόνιο αίτημα των ROMA για εμβολιασμό των παιδιών τους, ώστε να κατορθώσουν να εγγραφούν στα Δημόσια Σχολεία.
  • Δημιουργήσαμε Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Ιατρικών Γνωματεύσεων, Ηλεκτρονικό Μητρώο Παγίων και εφαρμόσαμε Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για πρώτη φορά στις Οικονομικές Καταστάσεις του Νοσοκομείου.
  • Εφαρμόσαμε τη Νομοθεσία σχετικά με την λειτουργία Νεκροθαλάμου καθώς και των Κέντρων Αποκατάστασης.
  • Ξεκινήσαμε εργασίες ανακαίνισης των χώρων του Νοσοκομείου, όπως ανανέωση του χώρου αναμονής του Χειρουργείου, με έργα που φιλοτέχνησαν οι μαθητές της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών, καθώς και Αγιογραφιών.
  • Αναβαθμίσαμε το Τηλεφωνικό Κέντρο του Νοσοκομείου που ήταν από καιρό παρηκμασμένο.
  • Εγκαταστήσαμε Σωληνωτό Ταχυδρομείο για την μεταφορά βιολογικών δειγμάτων από το ΤΕΠ στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, μέχρι τώρα η διακίνηση γινόταν από τους συγγενείς των ασθενών ή τους ίδιους τους ασθενείς.
  • Ενημερώσαμε με Ομιλίες και διοργανώσαμε πιστοποιημένα Σεμινάρια.
  • Αναλάβαμε πρωτοβουλία για την διοργάνωση ημερίδας ευαισθητοποίησης των πολιτών και των Φορέων με θέμα την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Ιατρικό Σύλλογο.
  • Ενημερώνουμε τους πολίτες για θέματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας, καθώς και για θέματα που άπτονται της Ψυχικής Υγείας.

 

Πέραν των παραπάνω, σε μια περίοδο δύσκολη για την Χώρα καθώς και για την Δημόσια Υγεία,  που πολλοί είναι εκείνοι που μπορούν να την καπηλευτούν,  εκείνο που κάναμε καλύτερα ήταν να ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΡΙΣΤΑ  ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ, με ΚΥΡΙΟ ΣΚΟΠΟ  να ΕΠΙΛΥΟΥΜΕ  καθημερινά προβλήματα, να ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ  και να ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ τους στόχους που θέτουμε γύρω από την ποιοτική φροντίδα υγείας του συμπολίτη μας.

Για μια ακόμη φορά ΣΥΓΧΑΙΡΩ και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ  τους συνεργάτες μου – εργαζομένους του  Νοσοκομείου μας  για την Εργατικότητα, Αυταπάρνηση και την αμέριστη Υποστήριξη τους.

Με τιμή

 

Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Δ. ΔΑΛΛΑ

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη μας
Επόμενο άρθρο Το Ποτάμι η δική σου δύναμη