Πραγματοποιήθηκε το Β’ Αντάμωμα των Καραγκούνιδων


Με πρωτοβουλία της Αμφικτιονίας των Καραγκούνιδων της Θεσσαλίας που έχει την έδρα της στην πόλη του Παλαμά Καρδίτσας, όπου έγινε το Α΄ Αντάμωμα των Καραγκούνιδων πριν από δυο χρόνια με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2012 το Β΄  Αντάμωμα  των Καραγκούνιδων και φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Πύλης Τρικάλων στο γήπεδο του χωριού Παλαιομονάστηρο που το εκτίμησαν πολλοί επίσημοι και το οποίο παρακολούθησαν  έξη χιλιάδες Καραγκούνιδες από όλη την Θεσσαλία το οποίο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και αποτέλεσε μεγάλο πολιτιστικό γεγονός.

Στο αντάμωμα αυτό, συμμετείχαν με επιτυχία πολλά αξιόλογα χορευτικά συγκροτήματα, από Δημοτικό διαμέρισμα Καρδίτσας, των Δήμων Παλαμά, Σοφάδων και Μουζακίου, με τις όμορφες βαρύτιμες καραγκούνικες φορεσιές τους, οι ιδιαιτερότητες των οποίων χαρακτήρισαν τον τόπο καταγωγής  τους τα οποία αριθμούσαν 25 περίπου.

Εντυπωσιακή εμφάνιση έκαναν 17 χορευτικά συγκροτήματα από τον Δήμο Τρικάλων, όπως από την Πύλη, το Παλαιομονάστηρο, τους Γόμφους, το Δροσερό, τα Μεγάλα Καλύβια κλπ. τα οποία για πρώτη φορά παρουσίασαν δημόσια τις ιδιαίτερες Καραγκούνικες φορεσιές τους.

Ιδιαίτερη αίσθηση και σχόλια, προκάλεσε σε όλους η Καραγκούνικη φορεσιά των γυναικών από περιοχή Φαρσάλων η οποία για πρώτη φορά παρουσιάσθηκε δημόσια και ήταν η  μοναδική παρουσία της περιοχής, αυτής των Καραγκούνιδων η οποία έχει πολλές διαφορές με τις υπόλοιπες περιοχές γι’ αυτό και τους αποκαλούμε Γκατζανάδες Καραγκούνιδες.

Στο Β΄  Αντάμωμα  Καραγκούνιδων ο Λαογραφικός Όμιλος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ Καρδίτσας συμμετείχε με 25μελή ομάδα χορευτών ενηλίκων γυναικών και ανδρών με αξιόλογη παρουσία.

Οι μισές γυναίκες της ομάδας φορούσαν Καραγκούνικες νυφικές φορεσιές και οι άλλες μισές Καραγκούνικα φουστάνια που φορούσαν το καλοκαίρι, όλες της περιοχής Καρδίτσας.

Οι άνδρες φορούσαν γαμπριάτικη φουστανέλα οι μισοί και οι υπόλοιποι το επίσημο καθημερινό ένδυμα των ανδρών την κυλότα και το γιλέκι.

Η χορευτική ομάδα, του Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ απέσπασε πολλά χειροκροτήματα και ευμενή σχόλια και θαυμασμό για την εμφάνισή της από τους παρευρισκόμενους και ειδικούς επιστήμονες.

Ο   Όμιλος   ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ συνεχίζει με σταθερά και επιτυχημένα βήματα τις

δραστηριότητές του και θα συμμετάσχει αυτή την χρονιά σε πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και του Εξωτερικού προβάλλοντας και εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο την Καρδίτσα και την Ελλάδα.

Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες του για την έναρξη των μαθημάτων των παραδοσιακών χορών όλων των τμημάτων και συνεχίζει τις εγγραφές σε όλα τα τμήματα καθημερινά.

Προηγούμενο άρθρο Ν. Μιχαλάκης: «Η σταδιακή αποσάθρωση του ΕΟΠΥΥ ξεκινά από την υποχρηματοδότηση και τον εμπαιγμό των συμβεβλημένων ιατρών και συνακόλουθα των ασθενών»
Επόμενο άρθρο Επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων