«Τα πριγκιπάτα και τα σουλτανάτα…»


Ο Νίκος Σαλαγιάννης μιλώντας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, είπε μεταξύ άλλων:

Tο εγχείρημα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που καλούμαστε σήμερα να περιβάλουμε με την εμπιστοσύνη μας και τη στήριξή μας, είναι ένα πρωτόγνωρο πολιτικά εγχείρημα και είναι γέννημα των συνθηκών, των καιρών και των αναγκών.

Θέλω να σταθώ λίγο σ’ αυτή την υπόθεση που λέγεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας, γιατί είμαι από αυτούς που τους τελευταίους μήνες έθετε το θέμα αυτό επίμονα. Από την εμπειρία μου μέσα από τη δραστηριότητά μου ως ελεύθερος επαγγελματίας για πολλά χρόνια και γνωρίζοντας τη λειτουργία της διοίκησης, κατάλαβα ότι καμία πλειοψηφία μόνη της, κανένα κόμμα μόνο του δεν είναι δυνατόν να σηκώσει το βάρος της ανόρθωσης της χώρας, ενώ οι άλλοι θα είναι απέξω, θα πετροβολούν, θα δημαγωγούν και η κοινωνία θα είναι σε πλήρη αμηχανία στην αρχή και στην οργή στο τέλος.

Πίστευα, λοιπόν, ότι από όσους έχουν ένα στέρεο ευρωπαϊκό προσανατολισμό για τη χώρα -κάποιοι άλλοι έχουν άλλο προσανατολισμό και δεν μπορώ να μιλήσω για αυτούς- σ’ αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες θα μπορούσε να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο, που θα έχει τη συναίνεση στα αυτονόητα, στα ελάχιστα, για να στηρίξουμε και τη χώρα και την κοινωνία. Γιατί όταν μιλάμε για τη χώρα, εγώ πάνω από όλα μιλάω για την κοινωνία, για το λαό μας.

Αν αυτό γινόταν έγκαιρα, θα ήταν διαφορετικός ο τρόπος διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας σε πολλά θέματα. Αν γινόταν αυτό έγκαιρα, η κοινωνία θα είχε μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Αν γινόταν αυτό έγκαιρα, θα ήταν διαφορετικοί οι πολιτικοί όροι συγκρότησης της κυβέρνησης εθνική ενότητας. Και ο νοών νοείτω…

…Θέλω να απαντήσω και σε κάποιους αναλυτές, κάποιους δημοσιογράφους που λένε: «τα κόμματα δεν αφήνουν», «τα κόμματα δεν επιτρέπουν» και τα παρόμοια.

Ποια κόμματα, αγαπητοί φίλοι; Ενώ τα κόμματα θα έπρεπε να είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας, να είναι υποκείμενα συλλογικά, να είναι θεσμοί συλλογικοί, με εσωτερική δημοκρατία και συμμετοχή, σήμερα κατέληξαν κελύφη αδειανά. Δεν υπάρχουν κόμματα, υπάρχουν μόνο πολιτικές ηγεσίες και μία ομάδα γύρω τους. Αυτές αποφασίζουν, τουλάχιστον στα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ενώ θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη και στο ευρώ, σ’ ό,τι αφορά τη λειτουργία των κομμάτων μας, μάλλον είμαστε σε πριγκιπάτο…

Και επειδή τελευταία άκουσα ότι θα έλθει, λέει, και εκλογικός νόμος, ενδεχομένως με λίστα, θέλω να πω ότι κι εγώ είμαι υπέρ της λίστας, αλλά με μία θεμελιώδη προϋπόθεση: ότι θα έχουμε κόμματα που να λειτουργούν, κόμματα συλλογικά, κόμματα που θα λειτουργούν δημοκρατικά με ειδικές, καθαρές, ανοιχτές, νόμιμες διαδικασίες, αλλιώς αν επιχειρήσει κάποιος να φέρει λίστα μ’ άλλο τρόπο, είναι σα να θέλει να διορίσει τους φίλους του στη Βουλή. Και τότε θα υποβαθμιστούμε από… πριγκιπάτο σε σουλτανάτο! Τέτοιος νόμος, λοιπόν, δεν περνάει σ’ αυτή τη Βουλή. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Κύριοι συνάδελφοι, εγώ θα υπερασπιστώ αυτή την Κυβέρνηση. Αλλά θέλω μόνο να υπογραμμίσω ένα πράγμα: O καταλύτης στην κοινωνία σήμερα είναι το αίσθημα της αδικίας για την άνιση κατανομή των βαρών και η αίσθηση της ατιμωρησίας. Αυτή η Κυβέρνηση πρέπει ως κύριο θέμα της -το είπε ο Αντιπρόεδρος κύριος Βενιζέλος- να έχει αυτό: να είναι μια από τις βασικές τις έγνοιες για το επόμενο τρίμηνο, να μπορέσει να συλλάβει αυτούς που φοροδιαφεύγουν, να τιμωρήσει αυτούς που κλέβουν ασύστολα και από την άλλη να μπορέσει να πιάσει αυτούς που πάνε τα χρήματά τους στην Ελβετία και που αυτά τα κρίσιμα χρόνια τα βγάζουν έξω από τη χώρα. Υπάρχουν τα στοιχεία. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Τελειώνω, λέγοντας το εξής: Τρεις φορές σε ολομέλειες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και μία ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της παράταξής μου, έθεσα το θέμα ότι πρέπει να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία όλων όσοι άσκησαν κυβερνητική εξουσία τα τελευταία δέκα-είκοσι χρόνια, όλων ανεξαιρέτως και των ιδίων και των οικογενειών τους. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μου είπε ότι έχω δίκιο και ότι αυτό πρέπει να γίνει. Έκανα ερώτηση στη Βουλή, έστειλα και επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, δεν έγινε τίποτα. Υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να τελειώσει αυτή η Βουλή χωρίς να ορισθεί μία Ανεξάρτητη Αρχή που θα ελέγξει όλα τα περιουσιακά στοιχεία όλων όσοι από μας άσκησαν κυβερνητική εξουσία. Καθένας έχει πρόσωπο, έχει όνομα, έχει και ταυτότητα. Είναι θέμα τιμής για τον πολιτικό κόσμο. Αυτή είναι η άποψή μου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 20η πρόσκληση σε συνεδρίαση
Επόμενο άρθρο Έκθεση φωτογραφίας του περιοδικού ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ