Ειδήσεις

Άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας όλων των εργαζομένων!


Όσο προχωρούν οι μέρες και δυναμώνει η ανάγκη ευρύτερης προστασίας μπροστά στην κατάσταση, που διαμορφώνεται στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς με βάση την εξάπλωση του κορονοϊού, τόσο περισσότερες είναι οι καταγγελίες εργαζομένων για πρωτοφανείς εργοδοτικές πιέσεις, για εργοδοτική ασυδοσία και για έλλειψη μέσων προστασίας.

Στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, στην προστασία του τζίρου και των κερδών τους, απουσιάζουν εντελώς μέτρα που προστατεύουν τους εργαζόμενους και συνολικά την εργατική οικογένεια.

Στον κλάδο του εμπορίου οι εμποροϋπάλληλοι, που έρχονται σε άμεση και κοντινή επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, στην ουσία διώκονται από την εργοδοσία με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι τα γάντια ή οι μάσκες, «τρομάζουν το καταναλωτικό κοινό». Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες δείχνουν το πιο ανάλγητο πρόσωπο. Ομολογούν ότι τα κέρδη και το image της επιχείρησης είναι ανώτερο από την υγεία και την προστασία τόσο των εργαζομένων στην επιχείρηση όσο και των εργαζόμενων-πελατών. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να επιβάλουμε μέτρα προστασίας, να «τραβήξουμε» την επιθεώρηση εργασίας από το χέρι και να βρεθεί μέσα στους χώρους δουλειάς, που υπάρχουν καταγγελίες.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα που απασχολούνται σε όλους τους κλάδους και πιο ειδικά στα νοσοκομεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα σούπερ μάρκετ και στις μεταφορές, βρίσκονται σε διαρκή έκθεση και χρειάζονται άμεσα μέτρα ουσιαστικής ατομικής προστασίας, ανθρώπινο ωράριο, ώστε να μην καταπονείται ο οργανισμός. Οι απολυμάνσεις που πραγματοποιούνται σε σχολεία, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, είναι μέτρο που απαιτεί καθημερινή στήριξη από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Αποδεικνύεται στην πράξη η πραγματική γύμνια, που υπάρχει σε εργατικό δυναμικό όσον αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας. Εδώ και τώρα να προσληφθούν εργαζόμενοι στον κλάδο με σταθερή και μόνιμη εργασία, να καλυφθούν τα κενά. Τα ίδια, όσον αφορά τα ατομικά μέτρα προστασίας ισχύουν για τους εργαζόμενους φύλακες, τους εργαζόμενους από εταιρείες security, που εργάζονται σε όλους τους παραπάνω χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά στα σχολεία και αυτά παραμένουν πλέον κλειστά ύστερα από αποφάσεις  των αντίστοιχων φορέων και υπουργείων προκειμένου να αποφευχθεί τυχούσα διασπορά του ιού ή οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που εμφανίζονται κρούσματα και πρέπει να μπαίνουν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό, δε θα πρέπει να γίνονται στόχος παραβίασης των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Όλες αυτές τις μέρες πυκνώνουν κάθε είδους εργοδοτικές πιέσεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τις άδειες των εργαζομένων. Από τη μία έχουμε απολύσεις, εργασία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και από την άλλη οργιάζει η εντατικοποίηση της εργασίας, ειδικά στα supermarket. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο έμμεσος ή άμεσος εξαναγκασμός σε άδειες άνευ αποδοχών ή εξάντληση της κανονικής άδειας.

Το χέρι στην κατάσταση αυτή βάζει και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός όπως γίνεται φανερό και από τα ίδια τα λεγόμενά τους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αμέσως μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς με θέμα τον κορονοϊό, πρόλαβε να δηλώσει ανάμεσα σε άλλα ότι «το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι».

Είναι προκλητικός! Δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα των εργαζομένων, με τη συζήτηση και τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς.

Τι εννοεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με τη φράση «να αναλάβουμε το κόστος»; Με τη συμβολή, τη στάση, την υπογραφή και τη συνολική συνεισφορά της πλειοψηφίας της  ΓΣΕΕ, το κόστος 10ετούς κρίσης το επωμίσθηκαν οι εργαζόμενοι με αιματηρές θυσίες, χάνοντας κατακτήσεις δεκαετιών.

 

Τι σημαίνει «ανάληψη κόστους»; Να αναλάβουμε από κοινού κράτος-εργοδοτικές οργανώσεις και εργαζόμενοι, το κόστος των ελλείψεων στο σύστημα υγείας; Το κόστος των κλειστών ΜΕΘ, των ελαχίστων κρεβατιών, της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, των υποστελεχομένων υπηρεσιών; Ή να αναλάβουμε το κόστος, ώστε να διαφυλαχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν τα αναγκαία μέτρα καταπολέμησης του ιού, άνευ αποδοχών και χωρίς δικαιώματα;

Το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και χρόνια υποφέρει από τον ιό του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σήμερα μπροστά στις εργοδοτικές πιέσεις που αυξάνονται, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν ανυπεράσπιστοι.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο σωματείο για οποιαδήποτε μονομερή κίνηση της εργοδοσίας, που θίγει τα δικαιώματα τους. Να μην υιοθετήσουν την εργοδοτική θέση, που αναφέρεται σε «έκτακτη ανάγκη», ώστε να κάνουν πίσω σε αξιώσεις της. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας!

Για όσους εργαζόμενους επιβάλλεται για διάφορους λόγους να απέχουν από την εργασία τους λόγω του κορονοϊού, να εξασφαλίζεται επιπλέον άδεια της κανονικής, με αποδοχές και ασφάλιση. Για τους εργαζόμενους γονείς, που κλείνουν τα σχολεία των παιδιών τους να εξασφαλίζεται γονική άδεια με αποζημίωση για όσο διάστημα μένει το σχολείο κλειστό χωρίς να χάνει την κανονική του άδεια. Για όσους νοσούν να εξασφαλίζεται επιπλέον άδεια μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους.

Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, που παίρνονται, πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα προστασίας συνολικά των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Δε θα πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο, δε θα πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή!

 

Του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Παλαμά ενημερώνει για τον κορωνοϊό
Επόμενο άρθρο Αγωνιστική προετοιμασία του Στέφανου Διαμαντή