Ένα μουσείο για την ιστορία των Αστυνομικών Σωμάτων – Επίσημα εγκαίνια στις 11 το πρωί της 16ης/11


Ένα νέο παράθυρο στην Ιστορία μόλις άνοιξε! Μια νέα «κιβωτός» διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης κατασκευάστηκε από ανθρώπους, οι οποίοι, κλεισμένοι κατά τον Οδυσσέα Ελύτη, μέσα στο καμαρίνι της στείρας καθημερινότητας αγωνίζονται πεισματικά να εξουδετερώσουν την επερχόμενη φθορά, υλοποιώντας τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα’ρθουν, θα περάσουν».

Σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο της πόλης της Καρδίτσας, στον αύλειο χώρο δίπλα από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Καρδίτσας κ. Δημήτριος Καλλιαντζής, απόστρατος Στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, μαζί με συνεργάτες του δημιούργησε εκ του μηδενός μια πλούσια συλλογή μουσειακών αντικειμένων, τα οποία έχουν σχέση με τα καταργηθέντα ένδοξα Σώματα της Ελληνικής Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και της Αγροφυλακής.

Επιδιωκόμενος σκοπός και στόχος είναι η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης εναντίον της σκοπίμως καλλιεργημένης ιστορικής αμνησίας. Η ανάσυρση από το τέλμα της λήθης των πεπραγμένων με την πετυχημένη σύνδεση του χθες με το σήμερα και με τη συνεπικουρία των αισθήσεων βοηθούν τον επισκέπτη –εν δυνάμει ερευνητή να πληροφορηθεί για την ποικίλη προσφορά των καταργηθέντων Σωμάτων, τα οποία μικροπολιτικές σκοπιμότητες τα έβγαλαν από το προσκήνιο και τα πέταξαν στο αζήτητο αρχείο της λήθης. Ευτυχώς όμως που υπάρχει ένας αδέκαστος κριτής, ο οποίος ξέρει να μετράει αλάνθαστα την ποιότητα και το μέγεθος των ανθρώπων και των πραγμάτων κι αυτός είναι ο χρόνος. Αυτός ο μεγάλος κριτής περιφρονεί τα εφήμερα, δεν εντυπωσιάζεται από τα τρέχοντα και περιμένει να κατακάτσει ο κουρνιαχτός από την ταραχή ή την ιαχή που προκαλεί η προσωρινότητα της αληθινής ή της κατασκευασμένης καθημερινότητας. Οι άνθρωποι περνούν από τη ζωή, αφήνουν το στίγμα και τα σημάδια τους και φεύγουν. Η ιστορική όμως μνήμη με τα θετικά και αρνητικά ερεθίσματα πρέπει να διατηρείται στις επερχόμενες γενιές, διότι κατά την πατρογονική μας σοφία «ένδοξος και ευτυχής είναι εκείνος που έχει την ιστορία ως μάθηση».

Μέσα στο χώρο αυτό διαφυλάσσονται και εκτίθενται επιμελώς πλούσιο αρχειακό υλικό, βιβλία, διάφορα έντυπα, στολές, πηλίκια, κράνη, διακριτικά βαθμών, παράσημα, σήματα, θυρεοί, φωτογραφικό υλικό, αστυνομικά περιοδικά, εφημερίδες κυβερνήσεως, εγκύκλιοι, διαταγές από το 1950, μήτρες σφραγίδων, σημαίες, λάβαρα, γραφομηχανές, παλιές τηλεφωνικές συσκευές και πολλά άλλα μικροαντικείμενα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά την πολυετή ιστορική πορεία των Σωμάτων αυτών. Κυρίαρχη θέση κατέχει ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος σε ένδειξη τιμής και σεβασμού των πεσόντων ανδρών, υπέρ του καθήκοντος και του ιερού χρέους προς την πατρίδα και προς τον Έλληνα πολίτη, για να διασφαλιστεί η έννομη τάξη και η κοινωνική ειρήνη, όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι της πατρίδας μας επιτάσσουν. Σε όλες τις προθήκες του χώρου υπάρχουν κείμενα που με γλαφυρότητα επιδιώκουν να προσφέρουν ιστορικές γνώσεις, να αναμοχλεύσουν την ιστορική μνήμη και να ξαναζωντανέψουν την ιστορία του παρελθόντος, διότι κατά τον Κικέρωνα η ιστορική μνήμη αποτελεί μάρτυρα του χρόνου, φως της αλήθειας και δάσκαλο ιστορικό, η ιστορία ουδέν ψεύδος λέγει και δι ουδέν το αληθές σιωπά.

Μέχρι της πλήρους ολοκληρώσεως του εν λόγω Κέντρου οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι επιθυμούν να το επισκεφθούν, μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Δημήτριο Καλλιαντζή στα τηλέφωνα: 2441028400 και 6998881088.

Προηγούμενο άρθρο Δύο συλλήψεις για επαιτεία στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Για ορειβασία στην Πολωνία τρεις Θεσσαλοί