Απολογισμός του έργου AGRO-START του ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση του Έργου AGRO-START του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο Βόλο την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της ΓΓΕΤ, καθώς και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του τομέα της κτηνοτροφίας και των οπωροκηπευτικών και άλλων οργανισμών που παρέχουν υποστήριξη στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα σ τη Θεσσαλία.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η προώθηση των αποτελεσμάτων του έργου AGRO-START «Διακρατικό δίκτυο για την υποστήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας και των οπωροκηπευτικών» στους ενδιαφερόμενους φορείς, η παρουσίαση των παραδοτέων στο κοινό και η διανομή του έντυπου Οδηγού Καλών Πρακτικών και του Πρωτοκόλλου Υπηρεσιών Υποστήριξης.

Ο Οδηγός Καλών Πρακτικών, το Πρωτόκολλο Υπηρεσιών Υποστήριξης, η διακρατική βάση προμηθευτών, η εικονική έκθεση, το SEE Kit, τα μαθήματα e-learning, το εργαλείο αυτοδιάγνωσης και ο web constructor  αποτελούν τα βασικά παραδοτέα του έργου και έχουν μεταφραστεί όλα στα Ελληνικά.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν Βουλευτές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ μήνυμα απέστειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης κο Κώστας Σκρέκας. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο κος Βασίλειος Χατζόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος. Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Αθανάσιος Σφουγγάρης.

Η πρώτη ενότητα των ομιλιών ξεκίνησε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου AGRO-START από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου για το ΙΕΤΕΘ, κο Κωνσταντίνο Κίττα, Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ακολούθησε η ομιλία του κου Δημήτρη Κουρέτα, Καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας, σχετικά με την αγροδιατροφή στη στρατηγική ευφυούς εξειδίκευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο κος Παναγιώτης Χατζηνικολάου, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, παρουσίασε τις δράσεις ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας για την περίοδο 2014-2020 και τις δράσεις που αφορούν την αγροδιατροφή.

Η δεύτερη ενότητα με θέμα «Ενίσχυση και στήριξη της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα», ξεκίνησε με την παρουσίαση του εργαλείου αξιολόγησης ΜμΕ από τον κο Θωμά Μπαρτζάνα, Ερευνητή του ΙΕΤΕΘ. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο Οδηγός Καλών Πρακτικών, το Πρωτόκολλο Υπηρεσιών Υποστήριξης και τα υπόλοιπα παραδοτέα του έργου από την κα Σταυρούλα Διβανέ. Ο Νίκος Νανάς, Ερευνητής του ΙΕΤΕΘ παρουσίασε το Αγροτικό Παρατηρητήριο Θεσσαλίας και έξυπνες εφαρμογές διαχείρισης αγροτικής παραγωγής. Η ενότητα έκλεισε με την ομιλία της κας Στέλλας Βαϊνά, από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, η οποία παρουσίασε τις δράσεις του Enterprise Europe Network.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τρίτη ενότητα ομιλιών, οι οποίες αφορούσαν επιτυχημένα παραδείγματα καινοτομιών σε αγροδιατροφικές επιχειρήσεις. Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον κο Α. Σαπουνά σχετικά με την εφαρμογή i-farma, από τον κο Π. Γουβιώτη για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, από τον κο Α. Χαρδαλούπα σχετικά με το Συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς, από τον κο Π. Μίλη για την ΕΨΑ, από τον κο Ταξιάρχη Λάμπη σχετικά με τον συνεταιρισμό γαρδένιας και από τον κο Σωτήρη Μπάντα της Centaur Τechnologies.

Το Έργο «Διακρατικό δίκτυο για τη στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην κτηνοτροφία και τον τομέα των οπωροκηπευτικών – AGRO-START» χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης (South-East Europe) και διήρκησε δύο έτη από 01/12/2012 μέχρι 31/12/2014.

Προηγούμενο άρθρο Συζητήθηκε το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη
Επόμενο άρθρο Προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας το 2015