Δ/Νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας: Πορεία βαμβακοκαλλιέργειας στον Ν. Καρδίτσας


     Ικανοποιητικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια του βαμβακιού στον Ν. Καρδίτσας.

     Μετά τις κακές καιρικές συνθήκες της άνοιξης (συνεχείς βροχοπτώσεις) που είχαν ως συνέπεια την καθυστέρηση σποράς σε πολύ μεγάλο ποσοστό της καλλιεργούμενης έκτασης, οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες το τελευταίο διάστημα, ευνόησαν ιδιαίτερα την καλλιέργεια.

    Σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες που προσβάλλουν την καλλιέργεια, μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα.

    Οι προσβολές από μυζητικά  ( κυρίως ο λύγκος) και το πράσινο σκουλήκι, ήταν τοπικές και περιορισμένης έκτασης , χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

    Το διάστημα από τώρα μέχρι και το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου είναι κρίσιμο για την καλλιέργεια καθώς αναμένεται η τρίτη γενεά (δεύτερη στο βαμβάκι) του πράσινου σκουληκιού και η δεύτερη του ρόδινου, δύο πολύ επικίνδυνων εχθρών του βαμβακιού και ιδιαιτέρως του τελευταίου στις όψιμες φυτείες.

   Η γενεά αυτή του πράσινου σκουληκιού είναι η πλέον επικίνδυνη γιατί αναπτύσσει πολύ μεγάλους πληθυσμούς , συμπίπτει με την περίοδο που τα βαμβακόφυτα έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την διαμόρφωση των οργάνων χωρίς να απομένει χρόνος αναπλήρωσης σε περίπτωση απωλειών  και καταστρέφει ανεπανόρθωτα όλα τα καρποφόρα μέρη του φυτού.

   Στο διάστημα αυτό συστήνεται στους βαμβακοκαλλιεργητές να προβαίνουν κάθε 2 – 3 ημέρες σε προσεκτικό επιτόπιο έλεγχο – παρακολούθηση των φυτειών τους και να επεμβαίνουν μόνον όταν βρίσκουν 4-5 ζωντανά σκουλήκια (όχι τρυπημένα χτένια ή καρύδια) στις 100 κορυφές, διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και όχι πάνω στην γραμμή.

   Τα ακμαία του ρόδινου της δεύτερης γενεάς, που είναι η κυρίως ζημιογόνος για την καλλιέργεια, τοποθετούν τα αυγά τους σε όλα σχεδόν τα μέρη του φυτού αλλά κατά προτίμηση στη βάση των καρυδιών ηλικίας άνω των 15 ημερών. Οι νεαρές προνύμφες (σκουλήκια) που βγαίνουν από τα αυγά διεισδύουν αμέσως στα χτένια και στα καρύδια και λόγω του εξαιρετικά μικρού μεγέθους τους η οπή εισόδου δεν διακρίνεται με γυμνό μάτι. Εκεί προστατευμένες από τους εχθρούς τους (ωφέλιμα) και τα φυτοφάρμακα που αδυνατούν να επενεργήσουν, τρέφονται με το περιεχόμενο του χτενιού ή των σπόρων του καρυδιού. Οι προνύμφες στο ίδιο καρύδι μετακινούνται από σπόρο σε σπόρο, δεν μετακινούνται όμως από καρύδι σε καρύδι.

   Τα προσβεβλημένα λουλούδια από ρόδινο παραμένουν κλειστά σε μορφή ροζέτας.

    Για την παρακολούθηση της καλλιέργειας και τον καθορισμό του επιπέδου προσβολής από ρόδινο, παίρνονται τυχαία 100 καρύδια βαδίζοντας κατά την διαγώνιο του χωραφιού, ανοίγονται και εξετάζεται το εσωτερικό τους.

    Επέμβαση συστήνεται μόνον όταν έχουμε προσβολή 5-10 % των καρυδιών. Η πιο ευνοϊκή θερμοκρασία για το ρόδινο είναι 25 οc

    Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συλλήψεων των παγίδων αποτελεί μεν σημαντικό δείκτη της πληθυσμιακής εξέλιξης των εντόμων – εχθρών, όμως τα αποτελέσματα των επιτοπίων ελέγχων στα όργανα των βαμβακόφυτων (χτένια, λουλούδια, καρύδια) είναι εκείνα που ουσιαστικά θα καθορίσουν την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης.

   Άσκοποι ψεκασμοί αυτή την εποχή εκτός του ότι έχουν οικονομική επιβάρυνση είναι δυνατόν να έχουν ακόμη και αρνητικά αποτελέσματα καθότι έχουμε εξολόθρευση των ωφέλιμων εντόμων – φυσικών εχθρών από την χρήση μη εκλεκτικών εντομοκτόνων.

   Προληπτικοί ψεκασμοί δεν έχουν νόημα και δεν πρέπει να γίνονται στο βαμβάκι.

  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι βαμβακοκαλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγεινομικού ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας ( τηλ. 2441355203 & 2441355206)

Καρδίτσα 22-07-2011

                                                                                                                            Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

                                                                                                                             ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

                                                                                                           

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Βουλευτή, κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, τ. Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας
Επόμενο άρθρο Φεστιβάλ Λίμνης Πλαστήρα οργανώνει ο σύλλογος Φίλων λίμνης Πλαστήρα με το Δήμο λίμνης Πλαστήρα