Ενημερωτική ημερίδα και δωρεάν σεμινάρια από το Δ. Σοφάδων….


Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα αγροτικά απόβλητα αλλά και γενικότερα η χρήση των γεωργικών φαρμάκων αποτελούν ένα καυτό περιβαλλοντικό ζήτημα που διογκώνεται διαρκώς με οξύτατες συνέπειες. Για το θέμα αυτό η παράταξή μας έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί στο παρελθόν τόσο με προτάσεις όσο και με συγκεκριμένες δράσεις που έχουν αναληφθεί τα προηγούμενα 2-3 χρόνια.

Είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που η αντιμετώπισή του επαφίεται κυρίως στους ίδιους τους χρήστες, δηλαδή τους αγρότες. Υπό το πρίσμα αυτό κρίνουμε θετική την πρόθεση της Πολιτείας για την εμπέδωση περιβαλλοντικής συνείδησης στον αγροτικό κόσμο και επιβεβλημένη την νομοθετική αντιμετώπιση του προβλήματος όχι μόνο μέσα από κατασταλτικές διατάξεις, που τίποτα δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα, αλλά και μέσα από προληπτικούς κανόνες όπως αυτοί που θεσπίστηκαν με το Ν. 4036/2012 αλλά και την υπ’ αρ. 8197/90920/22-7-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1883/Β, Υπουργών Περιβάλλοντος, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης) σχετικά με την απόκτηση πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Οι αγρότες πλέον για να μπορούν να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα θα πρέπει μετά από εξετάσεις να πιστοποιηθούν. Η δέσμευση αυτή θα ισχύσει μετά τις 26/11/2015 και μέχρι τότε πρέπει οι αγρότες να δηλώσουν τον πιστοποιημένο φορέα στον οποίο θα εξεταστούν για να πάρουν το πιστοποιητικό. Για τις εξετάσεις αυτές οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν παράβολο και να το καταθέσουν σε πιστοποιημένο φορέα (ΚΕΚ, Κέντρο Δια Βίου Μάθησης κλπ).

Δημιουργήθηκε έτσι μια καινούρια αγορά και διάφορες εταιρείες επιμόρφωσης (ΚΕΚ) άρχισαν να δραστηριοποιούνται για να αποκτήσουν πελάτες όχι μόνο για τις εξετάσεις οι οποίες είναι υποχρεωτικές και το παράβολο πάει στο κράτος, αλλά για να πουλήσουν υπηρεσίες επιμόρφωσης οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές. Αυτό όμως δεν το λέει κανένας στους αγρότες με αποτέλεσμα να διαχέεται λανθασμένα παντού ότι εκτός από το παράβολο για τις εξετάσεις οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν και παράβολο για σεμινάρια.

Τα ΚΕΚ όμως τη δουλειά τους κάνουν και προωθούν τα συμφέροντά τους για να μεγιστοποιήσουν τα έσοδα και τα κέρδη του. Ο προβληματισμός και τα ερωτηματικά της παράταξής μας στρέφονται προς τη δημοτική αρχή η οποία μέσα σ’ αυτή την αγορά που άνοιξε αποφάσισε να κάνει το Δήμο μέρος του ανταγωνισμού των ΚΕΚ διοργανώνοντας συγκεντρώσεις Προέδρων Κοινοτήτων προκειμένου να λανσάρει, να προωθήσει και να  προτείνει συγκεκριμένα ΚΕΚ από τα δεκάδες που υπάρχουν στην αγορά.

  • Είναι αυτό μέσα στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Δήμου;
  • Ποιοί σκοποί και στόχοι του Δήμου εξυπηρετούνται;

Κι αν πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αγροτών (και όχι των ΚΕΚ) τότε αντί να κάνει μαζώξεις υπέρ συγκεκριμένων ΚΕΚ, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει:

  1. σε μια ενημερωτική συγκέντρωση (ημερίδα) για τους αγρότες, όπως έχουν ήδη κάνει και άλλοι δήμοι,
  2. και να διερευνήσει τη δυνατότητα παροχής δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων στους αγρότες μέσα από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δ. Σοφάδων που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια

Στην πρότασή μας αυτή απάντηση δεν πήραμε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Κώστας Αλεξόπουλος

Φώτης Κάιας

Πάναγ. Κεφαλάς

Σούλα Κατσιαβριά Σιωροπούλου

Δημήτρης Κλιάρης

Ηλίας Τρίγκας

Φώτης Τσέλιος

Βασίλης Φαλούτσος

Αποστόλης Χαντζηγιάννης

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση του Δ. Παλαμά για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία το παζάρι του Κέντρου «Ορίζοντες»