Ηλεκτρονικός μπάτλερ από το ΤΕΙ Καρδίτσας


Μπορείτε να φανταστείτε ένα έπιπλο που θα σας ειδοποιεί εάν ξεχάσετε τα κλειδιά ή το πανωφόρι σας;

Την πρωτότυπη ιδέα φαντάστηκε και υλοποίησε ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Καρδίτσας και η ομάδα του, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ.

«Η συσκευή είναι ένα “έξυπνο” και οικολογικό έπιπλο υποδοχής με τη χαρακτηριστική ονομασία “Καρδιά”, αφού στόχος μας είναι να τεθεί στο επίκεντρο της χρησιμότητας ενός νοικοκυριού», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. Η διαδικασία είναι απλή. Αρκεί μία πρώτη… γνωριμία με τον ή τους χρήστες ανεξαρτήτως οπτικής γωνίας. Στη συνέχεια, η συσκευή αναγνωρίζει τα πρόσωπά τους αυτόματα και αντιδρά άμεσα με ένα μήνυμα χαιρετισμού.

Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες εξυπηρετούν μία σειρά από λειτουργίες, όπως η υπενθύμιση για αντικείμενα, όπως κλειδιά, πορτοφόλι, καπέλο, ομπρέλα και πανωφόρι. Επιπλέον, το σύστημα προγραμματίστηκε να αντιδρά και στις καιρικές συνθήκες: Στην περίπτωση, δηλαδή, όπου ο χρήστης παρέλειψε να πάρει το σακάκι του, το σύστημα θα τον ειδοποιήσει γι’ αυτήν την παράλειψη.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της συσκευής, η πρώτη ομάδα-στόχος είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία χρειάζονται συνήθως διευκόλυνση στην καθημερινότητά τους.

Το έπιπλο μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο υπενθύμισης για επιμέρους εργασίες εντός και εκτός σπιτιού, ως τρόπος επικοινωνίας του χρήστη με άλλα άτομα του περιβάλλοντός του, και ως μέτρο ασφαλείας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με οικιακούς αυτοματισμούς, όπως το σύστημα φωτισμού, ο γενικός διακόπτης και ο συναγερμός, ώστε να παράγει ειδοποιήσεις για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον χώρο. Δεν αποκλείει όμως τη χρήση του και από όλες τις ηλικιακές ή άλλες ομάδες ατόμων.

Το ατού

Το μεγάλο ατού του, όμως, είναι η οικολογική αντίληψη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε. «Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, «και προχωρά σε οικολογικές λύσεις. Από την πλευρά μας, υιοθετήσαμε τη χρήση οικολογικών υλικών, τα οποία δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα από την έκλυση επικίνδυνων χημικών ουσιών. Το έπιπλο κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από συμπαγή ξυλεία, που προέρχεται από αειφορικά διαχειριζόμενα δάση (σ.σ.: πρόκειται για δασικές εκτάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται, ώστε η ξυλεία που αξιοποιείται να μην υπερβαίνει αυτήν που απομένει) για να μην καταναλώνεται το ξυλώδες κεφάλαιο της χώρας».

Επόμενο βήμα για τον καθηγητή και την ομάδα του, η αγορά. «Σκοπός μας είναι προοδευτικά να διατεθεί το προϊόν μας στην ελληνική αγορά», δηλώνει. «Θέλουμε να στείλουμε στους Ελληνες επιχειρηματίες το μήνυμα ότι καινοτόμα προϊόντα στον κλάδο του επίπλου υπάρχουν και μπορούν να αξιοποιηθούν. Δεδομένων των συνθηκών, ειδικά μία μικρή επιχείρηση θα πρέπει να εστιαστεί σε δύο ενέργειες για να επιβιώσει: (α) να δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό ή (β) να στραφεί στην καινοτομία, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό», τονίζει. Και καταλήγει ότι «αυτός είναι ο δικός μας ρόλος: Να στηρίξουμε τον κλάδο επίπλου και να του προσφέρουμε λύσεις και εναλλακτικές. Εξάλλου, αυτός θα είναι ο μελλοντικός χώρος εργασίας των αποφοίτων μας».

EΘΝΟΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Ενωτική Πρωτοβουλία : Σβήνει το Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Όχι στη συγχώνευση Αστυνομικών Τμημάτων – Σύσκεψη φορέων στην Π.Ε.