Κώστας Τσιάρας : Εντολή συναίνεσης και ανάκαμψης


 

Ο Προϋπολογισμό του 2015, ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μετά από πάρα πολλά χρόνια, υπερψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή. Την ίδια, ακριβώς, στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης, η οποία θα οδηγήσει την χώρα σε πορεία απεξάρτησης από την τρόικα. Η διαπραγμάτευση είναι πολυμέτωπη, το ίδιο και η σύγκρουση. Όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν, γιατί δεν τους βολεύει στην μικροκομματική τους λογική η εικόνα μιας κυβέρνησης που συγκρούεται με τους δανειστές, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο η θετική ψήφος της Ολομέλειας της Βουλής είναι η αρχή για την έξοδο από το τούνελ, καθώς ο νέος προϋπολογισμός θέτει το πλαίσιο για ένα ελπιδοφόρο αλλά και κρίσιμο 2015, όπου πάρα πολλά διακυβεύονται. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού είναι, όμως, ταυτόχρονα και ψήφος εμπιστοσύνης για τις κυβερνητικές επιλογές. Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών της κυβέρνησης και των θυσιών του ελληνικού λαού. Είναι, παράλληλα, και μια δικαίωση για τους βουλευτές της συμπολίτευσης, που ψήφισαν τους προϋπολογισμούς και τους εφαρμοστικούς νόμους τα προηγούμενα δυο έτη παρά τις κραυγές και τις λαϊκίστικες οχλαγωγίες της αντιπολίτευσης. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015 επιβεβαιώνουν την εικόνα της ανάκαμψης και βάζουν τις βάσεις για μια πορεία δυναμικής ανάπτυξης. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,9% και η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω στο 22,6%, ενώ θα είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος με 0,2% δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η Ελλάδα αλλάζει. Το τραπεζικό σύστημα πέρασε με ασφάλεια τα στρες τεστ και οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι απολύτως προστατευμένες. Βάζουμε τέλος σε νέα περιοριστικά δημοσιονομικά μετρά, όπως νέοι φόροι που αφορούν τον πολίτη και μείωση μισθών και συντάξεων. Παίρνουμε μέτρα για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, διευκολύνουμε την αποπληρωμή του χρέους των ευσυνείδητων φορολογούμενων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και διασφαλίζουμε σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα την προστασία της πρώτης κατοικίας δίνοντας ανακούφιση στο ελληνικά νοικοκυριά.

Στόχος μας για αυτή τη χρονιά είναι να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, στις μεταρρυθμίσεις και στις αλλαγές και να εφαρμόσουμε πολιτικές, που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Καθώς οι οικονομικοί δείκτες θα βελτιώνονται και η οικονομία θα ανακάμπτει, νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της υψηλής ανεργίας. Ταυτόχρονα, με την αξιοποίηση του Πακέτου Γιούνκερ προχωρούμε στην αναδιάταξη της παραγωγικής δομής της χώρας δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις στη νέα τεχνολογία και στην εξωστρεφή καινοτομία με κύριο άξονα ανάπτυξης τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και την εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία. Πρόκειται για δυο βασικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες σε συνδυασμό με την περαιτέρω ανάπτυξη των άλλων δυο βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό δηλαδή και τον πρωτογενή αγροτικό τομέα, μπορούν να οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Σε αυτή την κομβική συγκυρία, επομένως, η όποια πολιτική αβεβαιότητα δημιουργεί στασιμότητα στην οικονομία. Η επιλογή του επενδυτή Πόλσον να παγώσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα μέχρι την προεδρική εκλογή επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο, που παίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η προκήρυξη προώρων εκλογών, με αφορμή την Προεδρική εκλογή, μόνο την εμμονή της πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση εξυπηρετεί αυτή την κρίσιμη ώρα. Οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν εκλογή Προέδρου από αυτή την βουλή και απεύχονται τις πρόωρες εκλογές. Αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού. Και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τιμώντας αυτήν την εντολή. Άλλοι δεν την σέβονται. Ούτε αυτή, ούτε το Σύνταγμα. Θα ήταν ελληνική τραγωδία, όπως συνηθίζουν να βάζουν στον τίτλο τους τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, να τα σταματήσουν όλα στη μέση. Δεν πρέπει το ίδιο το πολιτικό σύστημα που τόσο έχει βληθεί να χάσει τη μοναδική ευκαιρία που έχει να αναβαπτιστεί και να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία του.

Αναμφισβήτητα η χώρα δεν βρίσκεται εκεί που βρισκόταν το 2012. Τίποτα όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ξαναβρεθεί εκεί αν την αφήσουμε. Και οι βουλευτές της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θα αφήσουμε τη χώρα να κατρακυλήσει σε αυτό το κακό παρελθόν.

Προηγούμενο άρθρο Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας μίλησε για τη ζωή και το έργο του Ν. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Στο ΣΕΣ 2014-2020 θα ενταχθεί το βόρειο τμήμα του Ε65