Νέο τμήμα χάλκινων πνευστών οργάνων στο Δ.Ο.Π.Α.Κ. τμήμα ωδείου


 Το   Τμήμα  Ωδείου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Καρδίτσας  (Δ.Ο.Π.Α.Κ.)    διευρύνει τους Μουσικούς του Ορίζοντες ανοίγοντας Σχολή Χάλκινων Πνευστών Οργάνων με εκπαίδευση και εκμάθηση της ΤΡΟΜΠΕΤΑΣ- ΣΑΛΠΙΓΓΑΣ όπου διδάσκει καθηγητής με  πολυετή πείρα.

                      

Η ΤΡΟΜΠΕΤΑ – ΣΑΛΠΙΓΓΑ είναι Πνευστό Όργανο που ανήκει στην Οικογένεια των Χάλκινων Πνευστών Οργάνων.

Η ονομασία της Τρομπέτας – Σάλπιγγα  (αρχαία ΣΑΛΠΙΞ) ή Tromba στα Ιταλικά προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική λέξη  «στρόμβος» που σήμαινε « μεγάλο θαλασσινό κοχύλι».   

Τα πρώτα όργανα που κατατάσσονται στην κατηγορία αυτή χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς  Χρόνους και ήταν κατασκευασμένα από φυσικά υλικά όπως Κοχύλια, Κούφια Κλαδιά, Κέρατα Ζώων κ.α. Ο ήχος δημιουργούνταν από την παλμική κίνηση των χειλιών του εκτελεστή. Παρόμοια όργανα συναντάμε ακόμη και σήμερα σε πολλές Πρωτόγονες Κοινωνίες.

Η ανακάλυψη και η χρήση του Χαλκού επηρέασε όπως ήταν φυσικό όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες . Αυτό το καινούριο υλικό κατασκευής επέτρεψε τη δημιουργία μεγαλύτερων και  πιο εκλεπτυσμένων οργάνων  και η Τρομπέτα ή Σάλπιγγα  εμφανίζεται με μορφή αποτελούμενη από Χαλκό.  Η αρχαία  Τρομπέτα ή Σάλπιγγα αποτελείται από ένα ευθύ κυλινδρικό σωλήνα και καταλήγει σε μια «καμπάνα»  που ανοίγει ελαφρά.

Χάλκινες  Σάλπιγγες μπορεί κανείς να συναντήσει στους Αρχαίους Πολιτισμούς της Ελλάδας, της Αιγύπτου ,της Ρώμης κ.α. Δύο  ευθείες Σάλπιγγες  – η μία  ασημένια και η άλλη χάλκινη βρέθηκαν στον τάφο του Αιγυπτίου Φαραώ Τουταγχαμών, είναι οι παλαιότερες που έχουν  φτάσει στα χέρια μας και χρονολογούνται από το 1350 π.Χ.

Στο Μεσαίωνα οι Σάλπιγγες χρησιμοποιούνταν  κυρίως για Στρατιωτικούς  και Τελετουργικούς σκοπούς.

Το 1600 η Τρομπέτα ή Σάλπιγγα παρουσιάζεται με καινούριο αναδιπλωμένο σχήμα κυρίως για πρακτικούς  λόγους, όπως έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα και συμμετέχει  ενεργά  στις Ορχήστρες της εποχής ενισχύοντας  το συναίσθημα της Χαράς και  του Θριάμβου.  

Από την εποχή  του Χάιντν  και του Μότσαρτ έως  σήμερα καθιερώθηκε σαν ένα από τα Μελωδικά Όργανα  της Ορχήστρας  διότι ο ήχος του είναι λαμπρός με θριαμβευτικό ηχόχρωμα.

                                                                                       

Προηγούμενο άρθρο Tους μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Καρδίτσας συνάντησε στη βουλή ο Σπύρος ταλιαδουρος
Επόμενο άρθρο Με εκτός έδρας νίκη στη Νίκαια (70-82) ξεκίνησε τη σεζόν ο Α.Σ.Καρδίτσας