«ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΥΤΗΚΕ» οικονομικά το νοσοκομείο της Καρδίτσας – Πρωτοπορεί σε επίπεδο χώρας με τη μεγαλύτερη σε όγκο και χρηματοδότηση πρόταση ΕΣΠΑ


 Συνέντευξη τύπου για το οικονομικό «νοικοκύρεμα» που επετεύχθη στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο Διοικητής κ. Λάζαρος Μακρής, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φετινές δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 43% σε σχέση με άλλα χρόνια, ενώ αναλυτικά τόνισε:

Τα τελευταία χρόνια είναι  αλήθεια ότι καλούμαστε να λύσουμε έναν δύσκολο γρίφο σε ένα περιβάλλον περιοριστικής πολιτικής: Με λιγότερους πόρους επιχειρούμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας. Η οικονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την οποία βιώνουμε όλοι μας, είναι μονόδρομος, γι’ αυτό και είπαμε  εμπράκτως: Τέρμα στην πρακτική του ξέφραγου αμπελιού και των «πέτσινων προϋπολογισμών» που επέτρεπαν οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Τέρμα στο ξεχειλωμένο πλαίσιο διαχείρισης, που επέτρεπε προμήθειες και δαπάνες  λειτουργίας  να αγγίζουν… τον ουρανό, με απλήρωτους ωστόσο τους προμηθευτές!

Να γιατί δημιουργήθηκε το «οικονομικό ανεύρυσμα» και το σύστημα «τίναξε» οικονομικά μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Και τελικά, το 2010,παρά την περιοριστική πολιτική, τα συνολικά χρέη αποπληρώθηκαν, γιατί το κράτος έχει συνέχεια και μέλημά του είναι να διασφαλίζει την αξιοπιστία και τη συνέπειά του.

Για το Νοσοκομείο Καρδίτσας η ρύθμιση των υποχρεώσεων του, μεταφράσθηκε σε πληρωμές της τάξης των 22 εκατομμυρίων Ευρώ!

Σήμερα, μετά από όλα αυτά, ουδεμία παραγγελία μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τις νόμιμες αποφάσεις και δίχως την τήρηση του «Μητρώου Δεσμεύσεων», χωρίς την πιστοποίηση  δηλαδή της ύπαρξης πραγματικών διαθέσιμων πόρων. Έτσι μπήκε επιτέλους τάξη. Και τα αποτελέσματα υπήρξαν θεαματικά!

Δεν έχει παρά να τα συγκρίνει κανείς με παρελθόντα έτη, για να καταλήξει σε  ασφαλέστατα συμπεράσματα.

Έτσι, σε  ό, τι αφορά τις τέσσερις κυριότερες κατηγορίες δαπανών, που αποτελούν το κύριο βάρος ενός νοσοκομειακού  προϋπολογισμού, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στο Υγειονομικό Υλικό: Υπήρξε χρονιά στο παρελθόν, κατά την οποία οι δαπάνες ανήλθαν στο ποσό των 2.800.000 Ευρώ! Στο πρώτο δεκάμηνο όμως του 2011, οι δαπάνες μόλις αγγίζουν το ποσό του 1.241.580 Ευρώ, με την ασφαλή γραμμική εκτίμηση στο τέλος του έτους το συνολικό κόστος να μην ξεπεράσει το 1.490.000 Ευρώ. Εν προκειμένω μιλάμε για μείωση της τάξης του 44,8%! 
  • Στο Ορθοπεδικό Υλικό η μείωση αγγίζει το 70,1%!  Κατά το παρελθόν, υπήρξε χρονιά με ύψος δαπάνης 1.254.000 Ευρώ. Στο πρώτο δεκάμηνο όμως του 2011 η σχετική δαπάνη μόλις που αγγίζει τις 305.000 Ευρώ, με την αναλογική εκτίμηση να μην ξεπεράσει στο τέλος του έτους τις 366.000 Ευρώ.
  • Στο Υλικό Χημικών Αντιδραστηρίων, δαπάνη που στο παρελθόν ανέρχονταν στο 1.200.000 Ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται μόλις στις 669.380 Ευρώ, με γραμμικό υπολογισμό στο τέλος του χρόνου τις 803.250 Ευρώ. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 33,1%.
  • Στα Φάρμακα η μείωση είναι της τάξης του 56,55%!  Από τα 5.680.000   Ευρώ των προηγούμενων ετών, η σχετική δαπάνη στο πρώτο δεκάμηνο του 2011 κατέβηκε στα 2.057.000 Ευρώ, με την ασφαλή προοπτική, το συνολικό κόστος στο τέλος της χρονιάς να είναι περί τα 2.468.000 Ευρώ.

Σε ό τι αφορά τώρα τις συνολικές δαπάνες, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Από τα 14.963.000 Ευρώ της χρήσης μιας χρονιάς στο παρελθόν, οι πραγματικές δαπάνες στο πρώτο δεκάμηνο του 2011 μόλις που αγγίζουν τα 7.191.000 Ευρώ, με την γραμμική πρόβλεψη στο τέλος του χρόνου οι πραγματικές δαπάνες να μην ξεπεράσουν τα 8.640.000 Ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για μια μείωση της τάξης 42,7%!

Φυσικά αυτής της τάξης οι μειώσεις δαπανών, σε συνδυασμό με τη ριζική αλλαγή του αυστηρότατου πλέον τρόπου διαχείρισης, δημιούργησαν κατά την πρώτη φάση της προσαρμογής πρόσκαιρες μικροαρρυθμίες. Αυτές όμως αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, χάριν της εμπειρίας και του φιλότιμου του συνόλου των γιατρών, του νοσηλευτικού, καθώς και του υπόλοιπου προσωπικού, γεγονός που πρέπει να υπογραμμισθεί θετικά. Οι περισσότεροι εργάσθηκαν και  εργάζονται με πραγματική αυταπάρνηση.

Παρόλα αυτά όμως, το εύλογο ερώτημα  που πλανάται είναι: Το οικονομικό συμμάζεμα κλίμακας που επιτεύχθηκε, διασφαλίζει παράλληλα και ποιοτικές υπηρεσίες για τον ασθενή;

Ας δούμε λοιπόν, τι λένε οι ίδιοι οι ασθενείς για το θέμα αυτό.

Σε πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο, νοσηλευόμενοι και εξωτερικοί  ασθενείς μέσα από  «ερωτηματολόγια  ικανοποίησης» φαίνεται να αναγνωρίζουν τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που παρέχει το νοσοκομείο και να αποδίδουν με ρητό τρόπο  δημόσια εύσημα  στο σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Αυτά σε ότι αφορά το παρόν. Επειδή όμως ένας ευαίσθητος Οργανισμός όπως είναι το Νοσοκομείο, έχει χρέος να διασφαλίζει και την προοπτική του μέσα από τη στήριξη των υποδομών του, το Νοσοκομείο Καρδίτσας πρωτοπορεί σε επίπεδο χώρας με την μεγαλύτερη σε όγκο και χρηματοδότηση πρόταση ΕΣΠΑ.

Αναμφίβολα, όλα τα παραπάνω αποτελούν την ηθική ικανοποίηση για όλους. Τόσο για  τους εργαζόμενους στο Ίδρυμά μας, όσο και για τον κάθε φορολογούμενο πολίτη ξεχωριστά. Πολύ δε περισσότερο για τους ασθενείς που στην εποχή μας αποδεδειγμένα πλέον επιλέγουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Χρέος μας είναι η διαρκής και επίμονη προσπάθεια για την κατάκτηση ακόμη οικονομικότερων και ποιοτικότερων στόχων ταυτόχρονα.

Προηγούμενο άρθρο Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου του εμπορικού συλλόγου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνελήφθησαν δύο άτομα για εμπορία ναρκωτικών - Κατασχέθηκαν συνολικά 1.977,6 γραμμάρια κάνναβης