Περιβαλλοντικές δράσεις του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε  διαμόρφωση του προαύλειου χώρου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, με φύτευση 50 περίπου δένδρων και θάμνων όπως στρατηγοί, νάντιες, χειμωνανθοί, διακοσμητικές μουριές, κυπαρίσσια, κουτσουπιές. Όλα τα φυτά προέρχονται από το Δασαρχείο Λάρισας που μας τα παρείχε δωρεάν όπως ακριβώς και πέρυσι.

Μαθητές  όλων των τάξεων, Γυμνασίου και Λυκείου, στις μέρες περιπάτων και τα Σαββατοκύριακα δραστηριοποιούνται συνεχώς για να γίνει ο χώρος του σχολείου μια όαση πρασίνου, με μεγάλη βιοποικιλότητα. Συμβάλλουν έτσι στην αισθητική αναβάθμισή του και στη δημιουργία ενός μικροκλίματος και αναδεικνύουν παράλληλα την καλλιτεχνική τους φύση.

Στη διάρκεια του χειμώνα οι κηπουρικές  δραστηριότητές των μαθητών και των καθηγητών συνεχίστηκαν με φύτευση τριανταφυλλιών και άλλων εποχιακών φυτών. Με τον ερχομό της άνοιξης, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη υπήρξε η διάθεση πολλών μαθητών και γονέων να βοηθήσουν στις εργασίες των κήπων με οποιονδήποτε τρόπο (προσωπική εργασία, παροχή εργαλείων , σπόρων κ.τ.λ).

Αυτή η στάση μας χαροποιεί και μας ενθαρρύνει περισσότερο γιατί δείχνει αφενός μεν ότι τα παιδιά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πέραν των μαθημάτων και τις διεκπεραιώνουν εξαιρετικά, αφετέρου δε ότι αποκτούν οικολογική συνείδηση, άκρως αναγκαία στην εποχή μας.

Επίσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο Λάρισας (Εργαστήριο Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας) και με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα LIFE που αφορά στην τοποθέτηση μιας φωλιάς για τα κιρκινέζια (μεταναστευτικά πουλιά) τα οποία επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Ο Θεσσαλικός κάμπος φιλοξενεί το 75% των κιρκινεζιών τα οποία έχουν υποστεί δραματική μείωση από τη δεκαετία του΄70. Το κιρκινέζι, μικρόσωμο γεράκι τρέφεται με μεγάλα έντομα και ποντίκια.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε για ακόμη μια φορά τους γενικούς στόχους των προγραμμάτων που υλοποιούμε και οι οποίοι περιορίζονται για τους συμμετέχοντες στα εξής:

-να εκπαιδευτούν σε θέματα ελληνικών βιοτόπων και να ενισχύσουν τις αισθητικές και φυσικές παρεμβάσεις τους στον  περιβάλλοντα χώρο.

-να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της χλωρίδας και πανίδας για την ανθρώπινη ζωή και την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας, καθώς και να αναπτύξουν συνεργατικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

-να καλλιεργήσουν το οικολογικό πνεύμα.

-να συνδέσουν τις ποικιλίες του αγροτικού τοπίου με την επιβίωση των αγροτικών ειδών πουλιών.

-να κατανοήσουν την επίδραση των αλλαγών στις χρήσεις αγροτικής γης και τη σύνδεση αυτών των αλλαγών με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δασαρχείο Λάρισας που μας τροφοδοτεί κάθε χρόνο με ποικιλία φυτών, καθώς και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την άψογη συνεργασία και στήριξή τους.

Προηγούμενο άρθρο Ελέγχθηκαν 1507 οχήματα μέσα σε μια μέρα σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ταβλαδόροι και στους Σοφάδες…