Περονόσπορος στις όψιμες καλλιέργειες σκόρδου στην Καρδίτσα


Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προσβολές από περονόσπορο στις όψιμες καλλιέργειες με σκόρδα στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας και Λάρισας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους βολβούς. Τα φυτά παρουσιάζουν παραμορφωμένο φύλλωμα ανοικτού πρασίνου χρώματος μέχρι κίτρινου, με  διάσπαρτες χλωρωτικές τεφροπράσινες ή υπόλευκες κηλιδώσεις ή ραβδώσεις, οι οποίες αργότερα καλύπτονται από τεφρώδη εξανθηση (σποριάγγεια).Τα προσβεβλημένα φύλλα ξεραίνονται από την κορυφή προς την βάση.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του περονόσπορου και την μετάδοση του.

Επίσης ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι οι δροσερές και υγρές νύχτες με μετρίως θερμές και νεφοσκεπείς ημέρες, υψηλή σχετική υγρασία 70-90% και θερμοκρασίες από 4-25oC (με άριστη τους 10-13oC). Η ανάπτυξη των σπορίων του παθογόνου γίνεται παρουσία νερού (βροχής ή δρόσου),

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:

Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Kαλλιέργεια  σε χωράφια που στραγγίζουν καλά. Φύτευση υγιούς πολ/κού υλικού. Εφαρμογή αμειψισποράς. Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Πότισμα το πρωί για να στεγνώνουν τα φυτά μετά το πότισμα με καταιονισμό.

Β) Χημική καταπολέμηση: Συνιστάται να γίνει ψεκασμός των καλλιεργειών  Σκόρδου με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον περονόσπορο μυκητοκτόνα, όπως Mancozeb, Maneb, Metalaxylm. Chlorothalonil. κ.α.

 

ΣΚΛΗΡΩΤΙΑΣΗ Η ΛΕΥΚΗ ΣΗΨΗ

(Sclerotinia sclerotiorum, Sclerotinia minor, Sclerotium cepivorum)

 

 

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η ασθένεια αυτή προσβάλει τα φυτά καθόλη την καλλιεργητική περίοδο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Το πρώτο σύμπτωμα είναι κιτρίνισμα, μάρανση και ξήρανση των παλαιοτέρων φύλλων πρώτα που αρχίζει από τις κορυφές και προχωρεί προς τα κάτω.

Σήψη εμφανίζεται στις ρίζες και στους προσβεβλημένους βολβούς Στα προσβεβλημένα μέρη σχηματίζεται πλούσιο λευκό μυκήλιο.

 ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Το παθογόνο αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες  από 4-24 C(με άριστη 10-20oC). Σε αμόλυντες περιοχές μεταδίδεται με τους μολυσμένους βολβούς και όταν εγκατασταθεί επιβιώνει για πολλά χρόνια (8-15 ).

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ: Α) Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Εκρίζωση και καταστροφή των ασθενών φυτών (εφόσον είναι λίγα). Απολύμανση των βολβών με iprodion πριν την σπορά. Εφαρμογή ηλιοαπολύμανσης.

Β) Συνιστάται να γίνει ψεκασμός των καλλιεργειών σκόρδου με εγκεκριμένα  για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για την σκληρωτινίαση μυκητοκτόνα, όπως Iprodione, Cyprodinil, Fludioxonil. κ.α.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

 

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα βολβώδη λαχανικά ( καλλιέργεια του σκόρδου ) να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

 

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings.html

 

 

                                                                              Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ  ΤΜΗΜΑΤΟΣ   α.α.

 

 

ΛΥΚΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Ανεπανάληπτα και μοναδικά ήθη και έθιμα των Βαΐων και της Μ. Εβδομάδας στο Μετόχι του Αγίου Σεραφείμ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ευχές του Δημάρχου Μουζακίου και Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γεωργίου Κωτσού