Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ μετά την απομάκρυνση Σημίτη


Μουδιασμένα τα στελέχη.

Αμηχανία και προβληματισμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά την απομάκρυνση του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, ενώ δεν λείπουν τα στελέχη που δηλώνουν ότι «δεν διαγράφονται πρώην πρωθυπουργοί».

Ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου δεν θέλησε να δώσει συνέχεια από την Αχαΐα όπου περιοδεύει και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των δηλώσεων από τα στελέχη του κόμματος.

«Μοναδικός στόχος και μοναδική μου έγνοια, μοναδική έγνοια ολόκληρης της παράταξης, είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από ένα άθλιο κατεστημένο συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, που έχουν ως προστάτη τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε από τη Βάλμη της Ηλείας ο κ. Παπανδρέου, έπειτα από ερώτηση σχετικά με την «διαγραφή» του κ. Σημίτη.

«Μοναδικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα και να ξαναφέρουμε το χαμόγελο και την ελπίδα στα πρόσωπα των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Να κάνουμε την Ελλάδα χώρα δικαιοσύνης, ευημερίας, ανάπτυξης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου. Εν τω μεταξύ, όμως, δεν έλειψαν στελέχη του Κινήματος, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Έκτορας Νασιώκας, ο Νίκος Μπίστης και άλλοι, που δήλωσαν τη διαφωνία τους με την κίνηση της απομάκρυνσης του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές και πρόσθεσε: «Η Επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν απολύτως σαφής και αναλυτική. Κάθε συντήρηση μίας εσωκομματικής συζήτησης μας αποσπά από το στόχο μας. Και ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση. Από το να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ, να απαλλαγεί η χώρα από τη διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τα προβλήματα του τόπου».

«Οι βουλευτές έχουν πάντα δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Ταυτοχρόνως ένα κόμμα προχωρά συντεταγμένα, μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις που παίρνει και με στόχο πάντα να μιλά για τον πολίτη, για τα προβλήματά του. Και ο βασικός στόχος ενός κόμματος της αντιπολίτευσης είναι να φύγει η κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Με τον Κ.Σημίτη έχω κατά το παρελθόν διαφωνήσει και συγκρουστεί. Θεωρώ όμως ότι στις προηγμένες δημοκρατίες οι πρωθυπουργοί αποτελούν μέρος των θεσμών και της ιστορίας τους και δεν διαγράφονται» είχε δηλώσει ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος.

Αντίστοιχο ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Έκτορα Νασιώκα: «Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν διαγράφονται. Είναι κομμάτι της ιστορίας της παράταξης και της χώρας. Η ενότητα του κόμματος δεν ενισχύεται με διαγραφές».

Ο κ. Νίκος Μπίστης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι διαφωνεί με αυτήν την ενέργεια, και επεσήμανε ότι και ο κ. Σημίτης είχε έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση στα οκτώ χρόνια που κυβέρνησε, αλλά δεν έκανε καμία διαγραφή. Σημείωσε μάλιστα ότι η ψυχική ενότητα του ΠΑΣΟΚ έχει «πάει περίπατο» εδώ και καιρό και όχι χθες. Ερωτηθείς αν φοβάται και τη δική του παραπομπή στα όργανα, με τις θέσεις που παίρνει, ο κ. Μπίστης είπε ότι μετά το χθεσινό, να διαγραφεί ένας πρώην πρωθυπουργός, τίποτα δεν του κάνει εντύπωση.

«Η κίνηση Παπανδρέου ήταν μια αδικαιολόγητη κίνηση που θα δημιουργήσει πολλές δυσκολίες στο να πείσει από εδώ και πέρα το ΠΑΣΟΚ ότι πιστεύει σε μια ευρωπαϊκή προοπτική και πιθανώς θα μπουν μια σειρά από προβληματισμοί και αμφισβητήσεις για την αξιοπιστία και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε στον ίδιο σταθμό ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.

Αλλά και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε στον Alpha 98.9 ότι θεωρεί λάθος τη διαγραφή Σημίτη: «Θεωρώ απαράδεκτο στη χώρα μας, σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα ο αρχηγός να μπορεί να διαγράφει μόνος του, ως μονομελές πταισματοδίκης, να διαγράφει ένα στέλεχος για έκφραση γνώμης. Σε καμία άλλη χώρα δεν νοείται δήλωση πολιτική διαφοροποίησης να προκαλεί πειθαρχικά μέτρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που υπονομεύει ένα βασικό στοιχείο που χρειάζεται κάθε κόμμα, την ενότητα για να πάει συσπειρωμένο και συστρατευμένο σε μια εκλογική μάχη».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Παπασπύρος κάλεσε εμμέσως τον κ. Σημίτη να παραιτηθεί. «Ο κ. Σημίτης ήταν υπέρ των καθαρών πολιτικών, άρα θα έλεγα με την ίδια λογική ότι θα έπρεπε αντί να υπονοεί, να είναι σαφής στις πολιτικές κινήσεις. Θεωρώ, ότι η στάση του θα πρέπει να αποσαφηνιστεί στο επόμενο διάστημα και νομίζω ότι υπάρχει ένα ερώτημα: αν κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο ίδιος επιλέγει εάν δραστηριοποιείται ως βουλευτής και πώς ή παραιτείται του βουλευτικού αξιώματος. Ο ίδιος, θα το αποσαφηνίσει» είπε ο κ. Παπασπύρος στη ΝΕΤ 105,8.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε πάντως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος: «Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κανείς λόγος παραίτησης (…) Θα πρέπει ο καθένας μας να συμβάλλουμε στην σφυρηλάτηση της ενιαίας γραμμής άποψης και δράσης του ΠΑΣΟΚ.» «Βρισκόμαστε σε μια σκληρή και δυσάρεστη στιγμή του κινήματος, που πρέπει όλοι μέσα σ’ αυτή τη σκληρή και δυσάρεστη στιγμή να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το μείζον που είναι η ενότητα. Αυτή η ιστορία, να σταματήσει εδώ» δήλωσε στο ίδιο ραδιόφωνο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

«Αποφάσεις όπως η χθεσινή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να είναι ευχάριστες σε κανέναν. Πολλές φορές, μπορεί να είναι αναπόφευκτες» δήλωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης.

Προηγούμενο άρθρο 11ήμερο τέχνης στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Παρουσίαση 10ου τόμου του περιοδικού «Καρδιτσιώτικα Χρονικά»