«Το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να εμπνέει τους αγώνες του λαού»


Την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησαν, το απόγευμα της Δευτέρας, με εκδήλωση που διοργάνωσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας.

Στην ομιλία της, η Μαρία Σκούφη, εκπρόσωπος των φορέων, νέα εργαζόμενη εκπαιδευτικός, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα :

«Πέρασαν κιόλας 41 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 και το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να εμπνέει τους αγώνες του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα. Συνεχίζει να φλογίζει τις καρδιές όσων δε συμβιβάζονται, όσων δε βολεύονται με την αδικία και την αγριότητα που φέρνουν στο λαό και τη νεολαία οι πολιτικές που υπηρετούν τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

41 χρόνια μετά και ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, προσφέρεται για να βγάλουμε συμπεράσματα και για το σήμερα.

Το Πολυτεχνείο συμβολίζει το λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, ανέδειξε τις βαθύτερες αιτίες για την επιβολή της. Η πάλη του λαού μας ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, είναι πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για την αξία της οργανωμένης πάλης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν αντοχή, αποτελεσματικότητα, αλλά και προοπτική οι λαϊκοί αγώνες.

Η εξέγερση του Νοέμβρη έδωσε ένα αποφασιστικό χτύπημα στις δυνάμεις που στήριζαν τη χούντα. Έδωσε επί πλέον ένα αποφασιστικό χτύπημα και στις απόψεις συμβιβασμού και συνδιαλλαγής με τη δικτατορία.

Αποδεικνύεται σήμερα ότι ο καπιταλισμός ούτε εξανθρωπίζεται, ούτε μετεξελίσσεται υπέρ του λαού. Αυτό επιβεβαιώνει και η ενιαία και καθολική  αντιλαϊκή επίθεση σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, ανεξάρτητα από χρέη, μνημόνια και ελλείμματα.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μπορούν με τη δική τους συμμαχία να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους, στο δρόμο για τη ριζική ανατροπή, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την εργατική – λαϊκή εξουσία.

Τιμάμε την εξέγερση του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο, τιμάμε όσους θυσίασαν τη νιότη τους και την προσωπική τους ελευθερία και σε πολλές περιπτώσεις και τη ζωή τους για τις λαϊκές ελευθερίες, δυναμώνοντας τους αγώνες, με ισχυρό, οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο, κίνημα».

Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο στο «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Θεμελιώθηκε το νέο διώροφο κτίριο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά
Επόμενο άρθρο «Το Πολυτεχνείο ζει στη σκέψη μας και στη ψυχή μας»