Υπογράφηκε το νέο Γ.Π.Σ. Σοφάδων


 

Υπογράφηκε από τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Σοφάδων.

 Tο νέο Γ.Π.Σ. του Ν.2508/97, για το Δήμο Σοφάδων, αφορά  τις πολεοδομικές ρυθμίσεις των οικισμών και αποσκοπεί στον καθορισμό των κατευθυντήριων αρχών του πολεοδομικού σχεδιασμού για την βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη. Ειδικότερα κατατείνει:

       Στη σταδιακή ανάδειξη και οργάνωση του χώρου ,

       Στην διασφάλιση της οικιστικής οργάνωσης των οικισμών με τον επιθυμητό συσχετισμό των οικιστικών παραμέτρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακοπή της άναρχης δόμησης, με τον καθορισμό κριτηρίων ανάπτυξης που συντείνουν στη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία των οικιστικών επεκτάσεων,

       Στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και ιδίως των υποβαθμισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση του αναγκαίου κοινωνικού εξοπλισμού, της τεχνικής υποδομής και τον έλεγχο χρήσεων σύμφωνα με πολεοδομικά σταθερότυπα και κριτήρια καταλληλότητας,

       Στην προστασία, ανάδειξη και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κέντρων, των πολιτιστικών πόλων και των παραδοσιακών πυρήνων των οικισμών, των χώρων πρασίνου και λοιπών στοιχείων φυσικού, αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των πόλεων, των οικισμών και του περιαστικού χώρου.

 

Το Γ.Π.Σ. Σοφάδων, αποτελείται από τους απαραίτητους χάρτες, σχέδια, διαγράμματα και κείμενα, ώστε να περιέχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και ιδίως, προκειμένου για τις Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ), τα όρια των ζωνών ανάλογα με το βαθμό προστασίας και επέμβασης, προκειμένου για τις προς πολεοδόμηση περιοχές τα όρια κάθε πολεοδομικής ενότητας, τη γενική εκτίμηση των αναγκών των πολεοδομικών ενοτήτων σε κοινόχρηστους χώρους, κοινωφελείς εξυπηρετήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις ή ενισχύσεις στον τομέα της στέγης και τη γενική πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης, ανάπτυξης, ανάπλασης ή αναμόρφωσης των πολεοδομικών ενοτήτων και των ζωνών αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σε συνάρτηση προς τις παραπάνω ανάγκες.

 

Όσον αφορά τις Περιοχές Ειδικής Προστασίας (Π.Ε.Π.),  αυτές είναι:

–  Π.Ε.Π. Ι – Περιοχή προστασίας του Σοφαδίτη Ποταμού και του Πλατανεώνα Ανωγείου – Μαυραχάδων.

Περιλαμβάνει ολόκληρη την παραποτάμια ζώνη του Σοφαδίτη εξαιρουμένων των τμημάτων που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. Σοφάδων.

 Πρόκειται για μία γραμμική ζώνη συνολικού μήκους 21,14 χλμ. περίπου και πλάτους 50 μ. εκατέρωθεν του άξονα του ρέματος, η οποία διατρέχει το Δήμο με κατεύθυνση Νότια – Βόρεια.

– Π.Ε.Π. II – Περιοχή προστασίας υδάτινων οικοσυστημάτων ποταμών – ρεμάτων και παραποτάμιων – παραρεμάτιων περιοχών

Ως Περιοχές Ελέγχου ή Περιορισμού Δόμησης (Π.Ε.Π.Δ.) στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Σοφάδων προσδιορίζονται οι εξής:

– ΠΕΠΔ Ι – Περιοχή προστασίας της γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας εξαιρουμένων των περιοχών που βρίσκονται εκατέρωθεν των εθνικών οδικών αξόνων.

–  ΠΕΠΔ ΙΙ – Περιοχή γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας, πλησίον περιοχών που βρίσκονται εκατέρωθεν των εθνικών οδικών αξόνων

– ΠΕΠΔ ΙΙΙ   Οικολογικό –  Αγροτικό  Πάρκο, κατά μήκος του ποταμού Σοφαδίτη στο ύψος του Πλατανεώνα Ανωγείου και εκατέρωθεν αυτού σε επαφή με τα όρια της ΠΕΠ Ι. Η προτεινόμενη έκταση της ΠΕΠΔ ΙΙΙ καλύπτει μία επιφάνεια 273 Ha, και περιβάλλει την  ΠΕΠ Ι  η οποία διαρρέεται από τον ποταμό Σοφαδίτη.  Επομένως ο συνολικός χώρος του πάρκου  θα είναι συνολικού εμβαδού 410 Ha

–  ΠΕΠΔ ΙV   Περιοχή βιοτεχνίας χαμηλής όχλησης και χονδρεμπορίου, στα βορειοδυτικά του οικισμού των Σοφάδων.

Η ΠΕΠΔ αυτή προτείνεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις πολεοδομούμενες ζώνες βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου, οι οποίες είναι περιορισμένης έκτασης και θεωρείται ότι δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες σε χώρο του δευτερογενούς τομέα.

 

Οι προτάσεις πολεοδομικής οργάνωσης των οικισμών του Δήμου Σοφάδων αποσκοπούν στη διερεύνηση και επιλογή των προσφορότερων τρόπων λειτουργίας, παραγωγής, οργάνωσης και διαχείρισης του δομημένου περιβάλλοντος καθώς και στην εξασφάλιση της αναγκαίας γης για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες αναφέρονται. Ειδικότερα, προτείνονται τα εξής:

– Επεκτάσεις στο αστικό κέντρο των Σοφάδων.

– Επεκτάσεις στον οικισμό του Μασχολουρίου.

– Αναθεώρηση της πολεοδομικής μελέτης Σοφάδων – Μασχολουρίου.

– Πολεοδόμηση κατ`αρχήν του οικισμού του Αγίου Βησσαρίωνος.

– Αναπλάσεις των υποβαθμισμένων τμημάτων των οικισμών,

– Ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών,

– Πρόγραμμα αναπλάσεων των κέντρων των οικισμών και των υποβαθμισμένων περιοχών που είτε χρήζουν αναπλάσεως είτε θα πολεοδομηθούν.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στις 18 Ιούνη το 37ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Παυσίλυπο
Επόμενο άρθρο Καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις