Φ. Αλεξάκος: Προγραμματισμός άρδευσης 2011 ο ορισμός της σπατάλης


 Δημοσιεύτηκε πριν από 10 μέρες, ο προγραμματισμός άρδευσης από τις δυο λίμνες μας (Πλαστήρα και Σμοκόβου) για την τρέχουσα χρονιά. Τα κυβικά μέτρα νερού που ανακοινώθηκαν ότι θα χρησιμοποιηθούν, επιβεβαιώνουν δυστυχώς αυτό που γράψαμε πριν λίγες μέρες ότι η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν επιθυμεί να πορευτεί πάνω στα θετικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

 Ανακοινώθηκε ότι θα καταναλωθούν 141 εκ. κ.μ. (133 άρδευση +  8 ύδρευση) από τη λίμνη Πλαστήρα το τετράμηνο Μάιος – Αύγουστος. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση η κατανάλωση νερού από τη λίμνη Πλαστήρα θα ανέλθει στα 157 εκ. κ.μ. διότι πρέπει να προστεθούν και 16 εκ. κ.μ. για ύδρευση (8μήνες Χ 2 εκ. κ.μ=16 εκ. κ.μ.). Η μέση εισροή στη λίμνη Πλαστήρα από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του Κερασιώτη, ανέρχεται σε 130 εκ. κ.μ. Αν λοιπόν υλοποιηθεί ο παραπάνω προγραμματισμός σπαταλάμε 27 εκ. κ.μ. νερού, περισσότερα από αυτά που μπαίνουν και τα οποία ουσιαστικά τα «κλέβουμε» από τις επόμενες χρονιές. Αν αυτή η σπάταλη διαχείριση γίνει για μια τετραετία, θα κλαπούν από το απόθεμα της λίμνης 108 εκ. κ.μ , δηλαδή τα νερά μιας χρονιάς ή αλλιώς 5,5 μ. χαμηλότερη στάθμη. Δηλαδή αν φέτος τον Αύγουστο κατεβούμε στα 785,20 μ., τον Αύγουστο του 2014 που τελειώνει η θητεία της Περιφέρειας η στάθμη της λίμνης θα είναι στα 779,70 μ. Αυτό που λέμε κρανίου τόπος.

Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μιλάγαμε συνεχώς για συνετή διαχείριση του νερού και το κάναμε πράξη. Ο πίνακας που ακολουθεί το επιβεβαιώνει. Την τετραετία 2007 – 2010 εξοικονομήσαμε σε σχέση με την μέση εισροή

105 εκ. κ.μ. νερού και γι’ αυτό γέμισε η λίμνη για να πανηγυρίζει μέσα στην άγνοιά του ο κ. Τσιάκος. Επιχαίρει γιατί λέει υπερχείλισε η λίμνη ενώ εμείς λέγαμε ότι η ΔΕΗ προχωράει σε υπερλειτουργία του εργοστασίου. Έτσι ήταν, άσχετα αν άνοιξαν οι ουρανοί και η λίμνη σε δυο μέρες έβαλε όσο νερό βάζει σε ενάμισι μήνα. Δεν θα είναι όμως «κάθε μέρα πασχαλιά» όπως φέτος και πέρυσι που μπήκαν στη λίμνη κοντά στα 200 εκ. κ.μ. νερού ανά χρονιά. Άρα πρέπει να προνοείς, εκτός φυσικά αν μπορείς να διατάξεις τη φύση. Πιθανόν ο ίδιος ως δάσκαλος να μπορεί, εγώ ως μηχανικός δεν μπορούσα. Είναι λογικό ως νέος αυτοδιοικητικός να μην γνωρίζει, αλλά ας μην κομπάζει τουλάχιστον γι’ αυτό.

Θυμίζω ότι τις χρονιές 2007 και 2008 στη λίμνη μπήκαν 90 εκ. κ.μ. και 60 εκ. κ.μ. αντίστοιχα και αναγκαστήκαμε να αφήσουμε απότιστες τις καλλιέργειες, ξοδεύοντας μόνο 50 εκ. κ.μ. για να μην τη στραγγίσουμε.

Βάλθηκε λοιπόν η νέα Περιφερειακή Αρχή, όσο νερό εξοικονομήσαμε στα τέσσερα χρόνια να το σπαταλήσει, για να είναι αρεστή σε όλους ακόμη και στους ψαράδες στο Στόμιο, αφού είναι βέβαιο ότι με τον παραπάνω προγραμματισμό, κάποιες ποσότητες θα περάσουν και τη Λάρισα και θα καταλήξουν στη θάλασσα.

Θυμίζω ότι επιτύχαμε αυτές τις καταναλώσεις με πολλή δουλειά χωρίς να λείψει ούτε σταγόνα από τους αγρότες μας (εκτός από το 2008) και χωρίς καμιά σύγκρουση με τη Λάρισα αφού ο κ. Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, μιλάει ακόμη για την άριστη συνεργασία.

Για να έχουν μια εικόνα οι συμπολίτες μας, από τα 99 εκ. κ.μ. νερού που ξοδεύτηκαν πέρυσι, τα 90 καταναλώθηκαν στο νομό μας και τα υπόλοιπα 9 έφυγαν προς Κεραμίδι- Πηνειό. Αν λοιπόν ξοδέψουμε φέτος 133 εκ. περίπου τα 95 θα καταναλωθούν από το νομό μας και τα υπόλοιπα 38 θα πάνε στον Πηνειό και κάποια στο Αιγαίο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Λέγαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας, το επαναλαμβάνουμε και τώρα. Οικονομία κάνεις όταν έχεις, όχι όταν δεν έχεις. Το κάναμε πράξη πέρυσι, όταν με γεμάτη λίμνη και σε προεκλογική χρονιά ,ξοδέψαμε λιγότερα νερά από την μέση εισροή. Λοιπόν, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξοδεύουμε σε ετήσια βάση, περισσότερα από τη μέση εισροή στη λίμνη, δηλαδή συνολικά 130 εκ. κ.μ. (106 για άρδευση και 24 για ύδρευση).

Αν παραβούμε αυτόν τον κανόνα η φύση θα μας τιμωρήσει όπως έκανε το 2007 και το 2008 για τις σπατάλες των ετών 2004, 2005 και 2006. Υπενθυμίζω ότι το 2004 η λίμνη υπερχείλισε και το 2008 είπαμε το νερό νεράκι.

Επίσης λέγαμε ότι για την διατήρηση του οικολογικού ορίου της λίμνης  δεν απαιτείται νόμος, αλλά συνετή διαχείριση, η επιβολή της οποίας στην εκάστοτε διοίκηση που θέλει να παρεκτραπεί εναπόκειται στο 1-1-4 της τοπικής κοινωνίας. Καθυστέρησα συνειδητά να γράψω το σημείωμα για να δω τις αντιδράσεις. Προφορικά πολλοί μου είπαν γράψε κάτι, όμως από πλευρά οργανωμένης κοινωνίας (κόμματα, οικολογικές οργανώσεις, ΜΜΕ) ελάχιστα πράγματα. Περιμένω να δω τις αντιδράσεις όταν αδειάσει η λίμνη, ειδικά αν παράλληλα συνδυαστεί και με την χαρακτηριστική οσμή στο πόσιμο νερό. Η προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση κανενός Αλεξάκου ή  Τσιάκου.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τη λίμνη Σμοκόβου για την οποία θα επανέλθω με νέο σημείωμα.

 

Προηγούμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Με νομοσχέδιο “μαμούθ” καταργούνται η ανεξάρτητη λειτουργία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ.α»
Επόμενο άρθρο Και επίσημα οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων