Ώριμες οι συνθήκες για αλλαγές στην παιδεία


Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κομμάτων, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.

Στην Πολιτική Επιτροπή, που θα συζητήσει την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την αναμόρφωση του λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ, ενώ απουσιάζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπό την προεδρία του Γ.Μπαμπινιώτη, σχετικά με τις αλλαγές στο λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων.

«Ώριμες συνθήκες για αλλαγές»

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ευτυχής για την έναρξη του διαλόγου και σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να συντονιστεί ο βηματισμός των θέσεων, που θα καταθέσουν οι πολιτικές δυνάμεις».

«Θέλουμε να συγκλίνουμε σε μια πρόταση που θα υπηρετεί το καλό της Παιδείας. Έχει ωριμάσει πλέον η ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα και φαίνεται ότι οι προκαταλήψεις του χθες, περνούν στο περιθώριο», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Στόχος όλων μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε αν προκύψει θετικό σχέδιο για την Παιδεία, να χαραχτεί μια στρατηγική που θα έχει συνέχεια» υπογράμμισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

«Πενταετής οπισθοδρόμηση»

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε πως «το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει θέτοντας ένα πλαίσιο δεσμεύσεων και δεν στέκεται απ’ έξω να πετάει πέτρες μέσα», ενώ υπογράμμισε πως δεν θα επιτραπεί να γίνει εκμετάλλευση της αγωνίας του ΠΑΣΟΚ για τον συγκεκριμένο τομέα, «από εκείνους που οπισθοδρόμησαν πέντε χρόνια τώρα την Παιδεία» για επικοινωνιακούς λόγους.

Η Κρινιώ Κανελλοπούλου, εκ μέρους της ΝΔ, δήλωσε πως ήταν «ουσιαστικός ο διάλογος, ήρεμο το κλίμα, ετέθησαν όλα τα περί αρχών του διαλόγου, η ΝΔ θα καταθέσει την πρότασή της, ενώ το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου θα καθοριστεί στην πορεία του».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που συμμετέχει στην Επιτροπή εκ μέρους του ΛΑΟΣ, δήλωσε ότι δεν δύναται να κατανοήσει τη μη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς και τόνισε και ο ίδιος ότι «στη δημοκρατία επιβάλλεται η συμμετοχή στους διαλόγους».

Σε αίτημα δημοσιογράφων να σχολιάσει τα λεγόμενα ότι το κόμμα του είναι δεκανίκι στην κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «ο ΛΑΟΣ είναι δύναμη ευθύνης και θα είχε την ίδια θέση οποιαδήποτε και αν ήταν η κυβέρνηση».

ΚΚΕ, ΣΥΝ: Προσχηματικός διάλογος

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του για την Παιδεία σε συνέντευξη Τύπου και έκανε λόγο για προσχηματικό διάλογο στον οποίο το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει.

Την ίδια ώρα, συνάντηση με το προεδρείο της ΟΛΜΕ είχε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε: «Ούτε ένα λεπτό χαμένος χρόνος μπροστά στον δήθεν και τάχα κοινωνικό διάλογο που κάνει η κυβέρνηση για τα θέματα της Παιδείας».

«Εδώ και τώρα χρειάζεται οργάνωση, πάλη, αντεπίθεση. Η υπόθεση ‘εξεταστικό’, που είναι και το καρότο που προβάλει η κυβέρνηση, είναι ένα μαστίγιο. Θα υπάρξουν νέοι ταξικοί φραγμοί και πολλά φίλτρα τόσο στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο, όσο και μέσα στο Πανεπιστήμιο. Καμία αυταπάτη» είπε η κα Παπαρήγα.

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλη για τον Ε65
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Ρόβλια για την διακοπή λειτουργίας του υποκ. Εθν. Ασφαλιστικής