5νθήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων από τους αγρότες


 Με καταλήψεις των καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας, των 13 περιφερειακών γραφείων του ΕΛΓΑ και της ΔΕΗ, αλλά και με καταλήψεις των κεντρικών πλατειών κάθε νομού με αγροτικά μηχανήματα, σχεδιάζουν οι αγρότες της χώρας να απαντήσουν στα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης. Το πρωί της Κυριακής 9 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Πανελλαδική Σύσκεψη της ΠΑΣΥ με τη συμμετοχή δεκάδων μελών και στελεχών της ΠΑΣΥ καθώς και των βουλευτών του ΚΚΕ κ. Σκοπελίτη (Λέσβου) και κα Μανωλάκου (Α’ Πειραιώς).

 Ο κ. Μπούτας

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο επικεφαλής της ΠΑΣΥ και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαική Συσπείρωση» Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος σημείωσε ότι 30 χρόνια μετά την ένταξη στην Ε.Ε. και τις υποσχέσεις ότι «θα τρώμε με χρυσά κουτάλια», σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει ξεκληριστεί το 25% των μικρομεσαίων αγροτών, καταστροφή η οποία θα έχει ακόμη πιο βίαια χαρακτηριστικά μετά το 2013. Η ΠΑΣΥ, ανέφερε, απευθύνεται και προς τους εργαζόμενους των πόλεων και τα άλλα λαϊκά στρώματα, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής με ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα μας αφορά όλους. Γιατί είναι εφικτό να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής στη χώρα μας, να συρρικνώσουμε τις εισαγωγές και την εξάρτηση σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, να εξασφαλίσουμε εισόδημα σε μικρομεσαίους αγρότες, εργάτες, επιστήμονες κ.ά. Αυτό απαιτεί ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.  Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πολιτική συγκυρία και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι «από την αρχή της νέας χρονιάς εντείνεται η άγρια επίθεση, με τα νέα, πολλά και σκληρότερα, αντιαγροτικά μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις δόσεις του μνημονίου, που οδηγούν την αγροτιά σε νέα φτώχεια και απόγνωση. Εκτίμησε πως «τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν, θα επιταχύνουν κι άλλο τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να ολοκληρωθεί γρηγορότερα το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων, γενικότερα του παραγόμενου αγροτικού πλούτου της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών.

Διεκδικητικό πλαίσιο

Όσον αφορά στο πλαίσιο αιτημάτων που προτείνει η ΠΑΣΥ για το επόμενο διάστημα στον αγροτικό κόσμο και στις συνδικαλιστικές του εκφράσεις, συμπυκνώνεται στις παρακάτω προτάσεις διεκδίκησης:

 – Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.

 – Να μην πληρώνουν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων.

 – Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.

 – Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

 – Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια, καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.

 – Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες κ.ά.

 – Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

 – Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.

 – Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

 – Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.

 – Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς» και «ανενεργούς».

 – Οχι στην μετατροπή των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρίες, που έχει ως αποτέλεσμα το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, όπως έγινε στη ΝΕΟΓΑΛ, με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων, (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).

 – Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες.

 – ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 – Κρατικό Φορέα Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής, (αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία).

 – Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία.

 – Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που καταργούν αλιευτικά εργαλεία και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.

– Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους γεωργούς – κτηνοτρόφους.

 – Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις

 – Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

Προηγούμενο άρθρο Στις εκπτώσεις εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους οι έμποροι
Επόμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Να επισπευτούν οι διαδικασίες για την κάλυψη της κενής θέσης αγροτικού ιατρού στα Βραγκιανά Καρδίτσας»