Tα Δημ. Διαμερίσματα του Δήμου Σοφάδων


Συνέχεια από την προηγούμενη εβδομάδα

Δ.Δ. Καρποχωρίου

Το μεγαλύτερο και μάλιστα με διαφορά δημοτικό διαμέρισμα είναι αυτό του Καρποχωρίου. Το χωριό απέχει έξι χιλιόμετρα από το κέντρο των Σοφάδων και απλώνεται σε μια έκταση 16.302 στρεμμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για το «κεφαλοχώρι» του δήμου μας, αφού ο πληθυσμός του ξεπερνάει τους 1.085 κατοίκους, ενώ ο αριθμός μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν προστεθούν και οι άνθρωποι που άφησαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Έτσι μαζί με τους ετεροδημότες ο πληθυσμός του φτάνει στις 1177.

Το Καρποχώρι, όπως άλλωστε και τα περισσότερα χωριά του δήμου μας, αποτελείται από οικογένειες που ασχολούνται με τη γεωργία. Οι αγρότες του Καρποχωρίου – το οποία παλιά είχε την ονομασία Γκέρμπεσι – με μεγάλη προσπάθεια και ζήλο καλλιεργούν πιπεριά,  βαμβάκι και σιτηρά…

Ευαισθητοποιημένοι οι Καρποχωρίτες σε θέματα που αφορούν στον πολιτισμό δραστηριοποιούνται στον μορφωτικό σύλλογο,  ενώ υπάρχουν και δύο αθλητικά σωματεία: η Α.Ε. Καρποχωρίου και ο Αίαντας.     

Δ.Δ. Καππαδοκικό

Το Καππαδοκικό είναι χωριό με τεράστια ιστορία. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της Ανατολής…Ο οικισμός δημιουργήθηκε πριν πολλά χρόνια από πρόσφυγες, ανθρώπους δηλαδή που αναγκάστηκαν να αφήσουν τη γη τους στη Μικρά Ασία και να εγκατασταθούν στην περιοχή μας. Τότε σ΄ όλους τους Καρδιτσιώτες ήταν γνωστό με την ονομασία «Κεμερλέρ».Σήμερα στο Καππαδοκικό μένουν 527 άνθρωποι, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι συνολικά 667 εγγεγραμμένοι.

Το δημοτικό διαμέρισμα του Καππαδοκικού βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα μετά τον Άγιο Βησσάριο, απέχει δηλαδή συνολικά 10 χιλιόμετρα από τους Σοφάδες. Οι κάτοικοι του συγκεκριμένου δημοτικού διαμερίσματος στην πλειονότητα τους ασχολούνται με τη γεωργία. Στα περισσότερα από τα 9.500 στρέμματα που ανήκουν στο Καππαδοκικό, καλλιεργούνται βαμβάκι και σιτηρά. Όμως δεν είναι λίγοι και αυτοί που έχουν αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες τόσο στο χωριό τους όσο και στους Σοφάδες. 

Άνθρωποι όπως οι κάτοικοι του Καππαδοκικού δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με την παράδοση και τον πολιτισμό. Στο χωριό υπάρχει μορφωτικός σύλλογος, σύλλογος γυναικών , όπως και αθλητικό σωματείο με το όνομα «Α.Ε Καππαδοκικού».   

Μορφωτικός

 Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού

Η αγάπη για την αλησμόνητη πατρίδα είναι αυτή που ώθησε τις γυναίκες του Καππαδοκικού να ιδρύσουν στα 1991 το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Καππαδοκικού.

Μέσα στα 16 χρόνια της δράσης του ο Σύλλογος κατάφερε όχι μόνο να δώσει διέξοδο στις γυναίκες του χωριού αλλά να ξαναζωντανέψει αναμνήσεις, παραδόσεις, ήθη και έθιμα της χαμένης πατρίδας διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις. Το πατροπαράδοτο έθιμο του ανάμματος της σάγιας αναβιώνουν κάθε παραμονή των Φώτων ανάβοντας φωτιά στην πλατεία του χωριού και χορεύοντας γύρω της. Επίσης κάθε καλοκαίρι διοργανώνουν τη βραδιά του «μαντί» και άλλων παραδοσιακών Καππαδοκικών γεύσεων.

Κορυφαία εκδήλωση του χωριού είναι τα «Καππαδόκεια» που διοργανώνονται κάθε χρόνο τον Αύγουστο και συμμετέχει ο Σύλλογος Γυναικών παρουσιάζοντας έθιμα καθώς και χορούς και τραγούδια της Καππαδοκίας.

Κάθε χρόνο ο Σύλλογος διοργανώνει συνεστίαση και κοπή πίτας ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει διαλέξεις καθώς και εκδρομές.

Το χορευτικό τμήμα που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις του Νομού και είναι η κινητήρια δύναμη του Συλλόγου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟΥ

Εγκαινιάσθηκε την 5/10/2008 το «ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» Καππαδοκικού.

Το μουσείο, ιδρύθηκε την 1/4/2008, από τον «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ» γυναικών Καππαδοκικού.

Περιέχει εκθέματα-κειμήλια, (όπως βιβλία γραμμένα στην καραμαλίδικη γλώσσα,

φορεσιές Καππαδοκίας, οικοσκευές, εργαλεία εποχής, ιστορικές φωτογραφίες από πρόσφυγες κ.λ.π.), φερμένα από τους Καππαδόκες της Μικράς Ασίας,το 1922.

Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται από τους συγχωριανούς οι οποίοι με περισσή ευαισθησία και αγάπη παραχώρησαν οικογενειακά κειμήλια προκειμένου αυτά

να γνωστοποιηθούν στις νεώτερες γενιές και να αποτελέσουν ενθύμιο για τις προηγούμενες.

Δ.Δ. Δασοχωρίου

Ένα μόλις χιλιόμετρο μακριά από την Άμπελο, ξεπροβάλει το γραφικό χωριουδάκι του Δασοχωρίου. Κλασικός καμπίσιος οικισμός με απλά σπιτάκια, όπου κατοικούν 383 άνθρωποι, ενώ εγγεγραμμένοι στους εκλογικού καταλόγους είναι συνολικά 502… Για τους ηλικιωμένους συμπατριώτες μας το χωριό είναι γνωστό με την παλαιά του ονομασία «Ζαρχανάδες». Στα 8.518 στρέμματα που ανήκουν στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα, υπάρχουν μεγάλες εύφορες εκτάσεις και στις οποίες καλλιεργούνται καπνός, βαμβάκι και σιτηρά. Έτσι και σ΄ αυτό το «κομμάτι» της καρδιτσιώτικης γης οι περισσότερες οικογένειες ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία.

Το Δασοχώρι απέχει από την έδρα του καποδιστριακού δήμου μόλις εννέα χιλιόμετρα. Βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο που ξεκινάει από τους Σοφάδες και καταλήγει στο Μελισσοχώρι. Οι Δασοχωρίτες έχουν ιδρύσει εκπολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο – απόδειξη της αγάπης τους για τα πολιτιστικά δρώμενα – ενώ στο χωριό υπάρχει και αθλητικό σωματείο τον «Α.Ο Δασοχωρίου», με το οποίο οι νέοι συμμετέχουν στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. 

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΧΩΡΙΟΥ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Δασοχωρίου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των κατοίκων του χωριού το 1986 και σαν στόχο είχε την επιστροφή στις ρίζες του παρελθόντος, στις παραδόσεις, στα ήθη και τα έθιμα. Μέσα από την προσπάθεια αυτή προβλήθηκε το χωριό τους σε επίπεδο νομού και έδωσαν τη δυνατότητα στους νέους να ασχοληθούν με την παράδοση. Η περίοδος από το 1994 έως και το 2002 δεν χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.

Το 2003 ξεκινά μια νέα περίοδος για το Σύλλογο. Δημιουργείται τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, κατασκευάζονται παραδοσιακές στολές, πραγματοποιούνται σεμινάρια σε θέματα διατροφής.

Κάθε χρόνο την πρώτη μέρα του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες στην πλατεία του χωριού.

Η θέληση, υπομονή, η εργατικότητα και οι νέες ιδέες από τις γυναίκες του χωριού είχαν σαν αποτέλεσμα το χωριό να «ξαναζωντανέψει» και να καμαρώνει…

Δ.Δ. Γεφυρίων

Τα Γεφύρια είναι το πρώτο χωριό του δήμους μας, το οποίο συναντάμε επιστρέφοντας από την Αθήνα στην ιδιαίτερη πατρίδα. Καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκταση από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, αφού απλώνεται σε 25.694 στρέμματα…. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών – όπως άλλωστε είναι φυσικό – αποτελούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπου οι κάτοικοι των Γεφυριών σπέρνουν κάθε Απρίλιο και Νοέμβριο βαμβάκι και σιτηρά. Άλλωστε και σ΄ αυτό το χωριό μας η γεωργία αποτελεί η βασική και σχεδόν αποκλειστική ασχολία όλων των δημοτών.

Στην κοινότητα των Γεφυριών (το όνομα του χωριού παραμένει το ίδιο από τα παλιά χρόνια) διαμένουν 522 κάτοικοι, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 607. Αν και τα Γεφύρια απέχουν δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Σοφάδων, οι κάτοικοι του ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα παράδοσης και πολιτισμού και εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ιδρύσει το δικό τους σύλλογο γυναικών, όπως επίσης και μορφωτικό σύλλογο. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε πως στο χωριό υπάρχει η ποδοσφαιρική ομάδα   «Α.Ο Γεφυριών»  με σημαντικές επιτυχίες στο τοπικό πρωτάθλημα.

Πηγή: www.sofades.gr

Προηγούμενο άρθρο Αναιμική η παρουσία των καταναλωτών στην αγορά της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Kοπή της βασιλόπιτας για τους φοιτητές και τη νεολαία