Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Καρδίτσας


Την απελευθέρωση της Καρδίτσας από τα στρατεύματα κατοχής γιόρτασε η πόλη μας την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, αποτίνοντας φόρο τιμής στο μνημείο των πεσόντων στον προαύλιο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού μας Ναού. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Νίκου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Έχουν περάσει 64 χρόνια από την ημέρα που η Καρδίτσα απελευθερώθηκε από τα δεσμά της γερμανικής κατοχής, που τόσα δεινά είχε επιφέρει στον τόπο.

Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1944, όταν ο Καρδιτσιώτικος λαός βγήκε στους δρόμους με τη γαλανόλευκη γιορτάζοντας με ενθουσιασμό την κατάκτηση της ελευθερίας του. Μια μέρα που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και λαμπρότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας.

Η Καρδίτσα έζησε στην ιστορία της τρεις απελευθερώσεις. Η πρώτη από τον Τουρκικό ζυγό το 1881 που γιορτάζουμε τον Αύγουστο, η δεύτερη από τους Ιταλούς το 1943, τότε που η Καρδίτσα αποτέλεσε την πρώτη ελεύθερη πόλη της κατεχόμενης Ευρώπης και δίκαια ονομάστηκε «Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας» και την οποία γιορτάζουμε τον Μάρτιο και την τρίτη απελευθέρωση, την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, που, με υπερηφάνεια γιορτάζουμε σήμερα.

Η κατάκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας το Σεπτέμβριο του 1944 ήταν σε μεγάλο βαθμό απόρροια  του αιματηρού αγώνα και των ηρωικών θυσιών των ίδιων των Καρδιτσιωτών, οι οποίοι από την πρώτη ημέρα ρίχθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Είναι πιστεύω ιστορικά χρήσιμο να ανατρέξουμε με συντομία στα σημαντικότερα γεγονότα της σκοτεινής εκείνης περιόδου, τα οποία αποτέλεσαν φωτεινούς φάρους στο δρόμο προς την απελευθέρωση.

Η Καρδίτσα πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια της κατοχής και υπήρξε μια από τις περιοχές της Ελλάδας που η ξενική κατοχή άφησε βαθιές πληγές. Η αντίσταση των Καρδιτσιωτών υπήρξε μνημειώδης:

Στην Καρδίτσα στις 22 Μαϊου του 1941 πρωτοαποφασίστηκε, πρωτοξεκίνησε και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία το Εθνικό Μέτωπο.

Στην Καρδίτσα, επίσης, στις 20 Απριλίου του 1942 κηρύχτηκε η πρώτη στην Ελλάδα γενική απεργία.

Παράλληλα, το Αντάρτικο Αεροδρόμιο στο οροπέδιο της Νεβρόπολης,  η «Μάχη της Σοδειάς» στον κάμπο, οι πολλές – μικρές και μεγάλες – μάχες στα ορεινά και ημιορεινά του Νομού, η αθρόα συμμετοχή του πληθυσμού στον Αγώνα και οι τεράστιες θυσίες είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου που αποδεικνύουν τη μεγάλη συμβολή της Καρδίτσας στην Εθνική Αντίσταση.

Η Καρδίτσα στις 12 Μαρτίου του 1943 ήταν η πρώτη ελεύθερη πόλη στην κατεχόμενη Ευρώπη και δίκαια ονομάστηκε τότε «Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας».

Η πόλη μας στη συνέχεια έγινε ουσιαστικά η πρωτεύουσα ολόκληρης της ελεύθερης ελλαδικής ζώνης, γιατί διαδραμάτιζε κυρίαρχο ρόλο, οικονομικό και καθοδηγητικό στην Εθνική Αντίσταση όλης της χώρας.

Έγινε το εμπορικό κέντρο του πλούσιου θεσσαλικού κάμπου και ο κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ της βόρειας, της νότιας και της δυτικής Ελλάδας.

Υπήρξε ταυτόχρονα  το βασικότερο  κέντρο  ανεφοδιασμού, στήριξης  και  τροφοδοσίας  του  αντάρτικου  στρατού  που  δρούσε  στον  ορεινό  όγκο  προσφέροντας  πολύτιμες και αναντικατάστατες  υπηρεσίες για την ευόδωση του  απελευθερωτικού αγώνα.

Ωστόσο, στις 11 Οκτωβρίου του 1943, η ελεύθερη Καρδίτσα, η Πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας, θα βρεθεί και πάλι στα χέρια των κατακτητών, αυτή τη φορά των γερμανικών στρατευμάτων του Χίτλερ, οι οποίοι διακατεχόμενοι από πρωτοφανές μένος και μη μπορώντας να συγχωρήσουν το γεγονός πως η Καρδίτσα υπήρξε για 8 μήνες η πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας θα προβούν σε πρωτοφανείς κτηνωδίες.

Αλλά, αυτό δεν πτόησε τους Καρδιτσιώτες. Το αντίθετο, το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης δυναμώνει και η συμμετοχή των Καρδιτσιωτών διευρύνεται.

Την Άνοιξη του 1944 η έδρα της ΠΕΕΑ (η κυβέρνηση του βουνού) εγκαθίσταται στα Πετρίλια Καρδίτσας και έτσι η περιοχή της Καρδίτσας γίνεται και πάλι η πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας.

Και φτάνουμε στην 1η Σεπτεμβρίου του 1944, όπου η ασφυκτική πίεση και οι ηρωικές επιθέσεις των ανταρτών όλο το προηγούμενο διάστημα κάμπτει το φρόνημα των Γερμανών και τους οδηγεί στην εγκατάλειψη της πόλης.

Το χάραμα της 2ας Σεπτεμβρίου του 1944 βρίσκει την Καρδίτσα πάλι ελεύθερη. Τώρα η Καρδίτσα ελευθερώνεται οριστικά, ενάμιση μήνα πριν απ’ τις άλλες θεσσαλικές πόλεις.

Οφείλουμε, όλοι οι Καρδιτσιώτες, αυτή τη λαμπρή ιστορία του τόπου μας να τη διαφυλάξουμε, να την αναδείξουμε και να την τιμούμε. Και είναι απαραίτητο όλοι οι Καρδιτσιώτες ενωμένοι, με κοινή δράση και συστηματική προσπάθεια να προβάλουμε και να αναδείξουμε την ιστορία και την μεγάλη συμβολή της Καρδίτσας στην πορεία του ελληνισμού.

Τιμή και δόξα στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης

Τιμή και δόξα στους Καρδιτσιώτες ήρωες».

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία το 8ο Αντάμωμα Δημοτών Ιτάμου
Επόμενο άρθρο Περιοδεία Νομάρχη σε Δρακότρυπα, Βατσουνιά & Πορτή