Η Οικόσφαιρα για την 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Η 7η Απρίλη,  έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ – Υγεία,  είναι «η κατάσταση ολοκληρωτικής φυσικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας»

   (WHO, Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας, 1946).

Επομένως θεραπεία ή διαχείριση μιας ασθένειας , ορίζεται ως η πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων ενεργειών ώστε να επέλθει η κατάσταση της Υγείας όπως παραπάνω ορίζεται. Για παράδειγμα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τενοντίτιδα με τη χορήγηση κάποιου φαρμάκου αλλά δεν θα θεραπευτεί η τενοντίτιδα. Η ολοκληρωτική θεραπεία της τενοντίτιδας επιτυγχάνεται , όταν παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή (αντιφλεγμονώδη) που ορίζει ο θεράπων ιατρός, απαλείφονται  οι  παράγοντες στους οποίους οφείλονται τα συμπτώματα της ασθένειας, δηλαδή απαλείφουμε όχι τα συμπτώματα αλλά  τα αίτια που προκάλεσαν την νόσο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Π.Ο.Υ οι καλύτεροι φίλοι της υγείας μας είναι.

  1. Ψυχική ηρεμία (σ.σ. Η ΟικόΣφαιρα συμπληρώνει: θετικά συναισθήματα περιορισμένο άγχος και στρες)
  2. Ισορροπημένη διατροφή
  3. Αποφυγή τοξικών ουσιών (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά)
  4. Συστηματική και ισορροπημένη άσκηση.
  5. Καλή πνευματική και ακαδημαϊκή  μόρφωση.
  6. σ.σ. Η ΟικόΣφαιρα συμπληρώνει: Καθαρό περιβάλλον και αέρα που αναπνέουμε.

 

Παράλληλα οι χειρότεροι εχθροί της υγείας μας είναι:

  1. Η φτώχια
  2. Η ανεργία, η χαμηλόμισθη, αγχώδης χειρονακτική εργασία
  3. Η κακής ποιότητας κατοικία με υγρασία, μολυσμένο περιβάλλον,  ηχορύπανση ,σε περιοχή γκέτο  με ανυπόληπτους γείτονες όπου αισθάνεσαι ότι δεν ανήκεις (σ.σ.η ΟικόΣφαιρα παρατηρεί: ίσως ο ΠΟΥ θα έπρεπε να κάνει άλλη διατύπωση και όχι να διαχωρίζει τους ανθρώπους σε γκετοποιημένους και ανυπόληπτους. Όπως δεν θέλουμε ένα διαχωρισμό σε φτωχούς και πλούσιους ή ευυπόληπτους και ανυπόληπτους. Επίσης η ΟικόΣφαιρα συμπληρώνει για την κατοικία: με. έλλειψη θέρμανσης, σε περιοχή με αυξημένη παραβατικότητα ή εγκληματικότητα)

 

  1. Η έλλειψη ταυτότητας και αυτοεκτίμησης
  2. Η ανεπαρκής μόρφωση και εκπαίδευση.

Έτσι λοιπόν, η έννοια της υγείας, δεν σχετίζεται μόνο με την ιατρική, αλλά και με άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.α.

Για το έτος 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στην “Ασφάλεια Τροφίμων.

.  Η διατροφή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, ορισμένων μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας, κ.λ.π.

Η ΟικόΣφαιρα, έχει αναπτύξει πλούσια δράση σε θέματα υγείας, διατροφής, προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής και  είναι ανοιχτή για κάθε πολίτη της Καρδίτσας. Έχει ανάγκη και από άλλα μέλη και φίλους, γιαυτόι καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να την πλαισιώσει.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας : www.oikosfaira.gr

Από το γραφείο τύπου της ΟικόΣφαιρας

Προηγούμενο άρθρο Μεγαλοβρομαδιάτικη συναυλία των συνόλων του Ωδείου Ευθυμιάδη
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ