Μ. Θεοχάρη: Πρέπει να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες ιατρικής περίθαλψης στα Βραγκιανά


 Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την άμεση κάλυψη των αναγκών ιατρικής περίθαλψης του δ.δ. Βραγκιανών.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Τα Βραγκιανά είναι μία λίαν δυσπρόσιτη κοινότητα του Δήμου Αργιθέας του Νομού Καρδίτσας, με ορεινούς όγκους, 350 μόνιμους κατοίκους και 900 δημότες, οι ανάγκες ιατρικής περίθαλψης των οποίων ικανοποιούνται από το Περιφερειακό Ιατρείο Βραγκιανών. Όμως από τον Νοέμβριο 2010, παραμένει κενή η θέση του Ιατρού, καθώς η διορισμένη στο Περιφ. Ιατρείο γιατρός έλαβε άδεια εγκυμοσύνης (και δεν αναμένεται να εργαστεί έως το 2012), χωρίς να έχει γίνει καμία πρόβλεψη για αντικατάστασή της κατά τη διάρκεια της απουσίας της.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς στερούνται βασικής ιατρικής περίθαλψης, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, αφού το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας βρίσκεται στον Δ. Μουζακίου, 70 χλμ μακριά. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2010 υπήρξε έντονη διαμαρτυρία των δημοτών και κατοίκων, που δεν θεωρούν λύση την έκτακτη επίσκεψη γιατρών από γειτονικά αγροτικά ιατρεία, όμως δεν έχει υπάρξει θετική απάντηση.

Επιπλέον, η διορισθείσα γιατρός του δ.δ. Μάραθου, που απέχει μόλις 5 χλμ. από τα Βραγκιανά, αποσπάται στο Κ.Υ. Μουζακίου, ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετεί και τις δύο περιοχές και να αποτελούσε σωτήρια λύση έως ότου επιστρέψει η γιατρός του Περιφ. Ιατρείου Βραγκιανών.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, και να δείξει έμπρακτα η Πολιτεία την Συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιαίτερη φροντίδα που δικαιούται η ύπαιθρος και η ορεινή Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • 1. Προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε να αντικατασταθεί η ιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Βραγκιανών καθόσον βρίσκεται σε άδεια;
  • 2. Εναλλακτικά, προτίθεστε να χαρακτηρίσετε το Ιατρείο Μάραθου ως Άγονο, δεδομένου ότι πρόκειται για περιοχή ορεινή, απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη;»
Προηγούμενο άρθρο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΛΑΜΑ: Εκδρομή του συλλόγου στην Κωνσταντινούπολη
Επόμενο άρθρο Η πρόταση για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο δήμο λίμνης Πλαστήρα