Ρίψη εμβολίων δολωμάτων από αέρος για τον εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κάνει γνωστά τα ακόλουθα:

Μέσα στο προσεχές διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας, με η ρίψη εμβολίων δολωμάτων από αέρος, σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

            Η ακριβής ημερομηνία ρίψης, που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας καθώς και τα σημεία ρίψης, θα γνωστοποιηθούν από την Υπηρεσία μας με νέο δελτίο τύπου.

            Ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων πραγματοποιείται για δεύτερη φορά μετά την επανεμφάνιση την λύσσας τον Οκτώβριο του 2012. Η πρώτη ρίψη πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Τα δολώματα έχουν τη μορφή που φαίνεται στις εικόνες (κύβοι χρώματος καφέ με έντονη οσμή ψαριού).

 

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Σε περίπτωση εύρεσης δολωμάτων ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΙ. Περιέχουν στο εσωτερικό, φακελάκι PVC με ζωντανό εξασθενημένο ιό της λύσσας, το οποίο μπορεί εύκολα να σπάσει και να εκτεθείτε στο εμβόλιο.
  • Αν για οποιοδήποτε λόγο εκτεθείτε στο υγρό εμβόλιο συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό και δείξετε την ετικέτα του προϊόντος αν αυτό είναι δυνατό.
  • Το εμβόλιο ενδείκνυται μόνο για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων και όχι άλλων ζώων.
  • Αν το κατοικίδιό σας (σκύλος, γάτα, βοοειδές, πρόβατο κ.αλ.) βρει έναν κύβο – δόλωμα μην προσπαθήσετε να τον αφαιρέσετε από το στόμα του γιατί το ίδιο δε διατρέχει κανένα απολύτως κίνδυνο και μην έρθετε σε επαφή με το ζώο για μία τουλάχιστον μέρα.

 

Παραθέτουμε πληροφορίες για το νόσημα της λύσσας.

Η λύσσα είναι μια θανατηφόρος ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται με το σάλιο των μολυσμένων ζώων κατά τη στιγμή που αυτά δαγκώσουν ή γρατζουνίσουν ανθρώπους ή ζώα. Η μόλυνση όμως μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη χορήγηση αντιλυσσικής αγωγής.

 

Για να προστατευτούμε από τη λύσσα:

  • Εμβολιάζουμε υποχρεωτικά τα κατοικίδιά μας.
  • Είμαστε προσεκτικοί με άγρια ζώα ή άγνωστα κατοικίδια ζώα.
  • Ειδοποιούμε τις τοπικές κτηνιατρικές ή δασικές αρχές αν βρούμε κάποιο ζώο νεκρό.
  • Σε περίπτωση δαγκώματος ή γρατζουνιάς από σκύλο, γάτα, αλεπού ή άλλο ζώο, πρέπει αμέσως να πλυθούμε με άφθονο νερό και σαπούνι και να επικοινωνήσουμε αμέσως με το γιατρό μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Κέντρα:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298

και Μουζακίου τηλ. 24450-41267

 

Ο Αναπληρωτής

Προϊστάμενος της Δ/νσης

 

 

 

Δημήτριος Κωστής

Γεωπόνος

Προηγούμενο άρθρο Τροποποιήσεις Σχεδίων Περιβαλλοντικής Διαχείρησης του προγράμματος μείωσης νιτρορύπανσης
Επόμενο άρθρο Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων τίμησε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού