Σπύρος Ταλιαδούρος: «Να παραμείνουν όλα τα Τμήματα του Παραρτήματος του Τ.Ε.Ι. στην Καρδίτσα»


 «Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Λάρισας, που θα πραγματοποιηθεί στις προσεχείς ημέρες και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου με στόχο την προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιοργάνωση του ΤΕΙ Λάρισας, στο οποίο υπάγονται και τα τέσσερα τμήματα της Καρδίτσας, θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής, όσον αφορά το μέλλον των τμημάτων της Καρδίτσας.

Τα Τμήματα που λειτουργούν στην Καρδίτσα έχουν πολύ καλές υποδομές και στελεχώνονται από κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ειδικότερα, οι υποδομές του Τμήματος  Δασοπονίας & Διαχ/σης Φ.Π είναι οι καλύτερες μεταξύ των τριών τμημάτων που λειτουργούν στη χώρα. Αυτό ισχύει και για το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την κατασκευή του νέου κτιρίου του Τμήματος που περιλαμβάνει σύγχρονο αμφιθέατρο και αίθουσες διδασκαλίας.

Επίσης όσον αφορά στο Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι είναι το μοναδικό σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων έχει στεγαστεί σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Καρδίτσας και μέσω κοινοτικών προγραμμάτων έχει αποκτήσει άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια.

Το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας έχει υψηλό βαθμό εισαγωγής και αν και λειτουργεί μόνο για τρία χρόνια έχει πάνω από 600 ενεργούς φοιτητές. Το κτιριακό του πρόβλημα ύστερα από συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας οδεύει προς επίλυση. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι για τους αποφοίτους και των τεσσάρων τμημάτων  που λειτουργούν στην Καρδίτσα έχουν ρυθμισθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι τυχόν μετακίνηση τους από την πόλη της Καρδίτσας θα δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στο ΤΕΙ Λάρισας.

Ενόψει αυτών θα ήθελα να αναφερθώ και στην πρόταση που σας κατατέθηκε από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Παραρτήματος του ΤΕΙ Λάρισας στην Καρδίτσα, με σκοπό τη βιωσιμότητα αυτών κάτω από ένα νέο διοικητικό σχήμα, με τη σύσταση μιας νέας Σχολής για το ΤΕΙ Λάρισας, με τίτλο «Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών Ποιότητας Ζωής» (School of Life Quality Applied Sciences) με ακρωνύμιο ΣΤΕΠ (SLQ), η οποία θα αποτελεί τη βασική διοικητική μονάδα για 4 Προγράμματα Σπουδών, όπως μετεξελίσσονται τα Τμήματα με βάση το νέο νόμο για τα Α.Ε.Ι., (Δασοπονίας & Διαχ/σης Φ.Π., Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας) που λειτουργούν ήδη στην Καρδίτσα, με έδρα την Καρδίτσα, που θα υπάγεται στο ΤΕΙ Λάρισας.

Πρόκειται για μια πρόταση βιώσιμη, οικονομική και ανταγωνιστική που λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις του Ν. 4009/2011, και που στο πλαίσιο της οποίας, κάτω από τη διοίκηση της Σχολής ΣΤΕΠ θα λειτουργούν τα 4 Προγράμματα Σπουδών με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Θα διαθέτει 30 μέλη Ε.Π., 5 ΕΤΠ, 2 ΕΡΔΙΠ και 3 διοικητικούς υπαλλήλους.
  • Θα έχει 1.800 ενεργούς σπουδαστές στο σύνολο των ετών διάρκειας των σπουδών τους,
  • Θα εισάγονται σε αυτή 320 νέοι σπουδαστές κάθε έτος και στα 4 Π.Σ. (από 100 στα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής & Διαιτολογίας, 70 στο Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου και 50 στο Δασοπονίας & Διαχ/σης Φ.Π.)
  • Θα διαθέτει ήδη σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις (πάνω από 9.000 τμ)
  • Τα εργαστήρια των 3 Π.Σ. είναι πλήρως εξοπλισμένα (εξοπλισμός τελευταίας 5ετίας πάνω από 4.500.000 €), ενώ για το 4ο Π.Σ. υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη για την προμήθεια εξοπλισμού 450.000 €.
  • Όλα τα Π.Σ. βρίσκονται σε campus στο σημερινό Παράρτημα Καρδίτσας και υπάρχουν πλήρεις υποστηρικτικές υποδομές όπως πχ. λέσχη σίτισης, φοιτητικές εστίες, βιβλιοθήκη, γραφείο διασύνδεσης, άριστες διαδικτυακές υποδομές

Με την πρόταση αυτή και τα 4 Π.Σ. της Σχολής διαθέτουν πολλά ανταγωνιστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι ότι οι σημερινές αδυναμίες των Τμημάτων αμβλύνονται σε μεγάλο βαθμό με την υπαγωγή τους στη Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών Ποιότητας Ζωής

Επιπλέον, φαίνεται να υπάρχουν πολύ καλές προϋποθέσεις ώστε μετά τη σύσταση ομάδων εργασίας που θα θέσουν το όραμα, την αναπτυξιακή στρατηγική και θα καθορίσουν τους στόχους της Σχολής ΣΤΕΠ και των 4 Π.Σ. θα την οδηγήσουν στην επίτευξη της αποστολής της. Ιδιαίτερα θετικές φαίνεται να είναι οι προοπτικές: α) αναμόρφωσης των 4 Π.Σ., β) της οργάνωσης και λειτουργίας Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, κοινών μεταξύ των Π.Σ. γ) ανάπτυξης συνεργασιών με Παν/μια για τη λειτουργία και υποστήριξη του τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά), δ) λειτουργία προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, ε) λειτουργία ξενόγλωσσων Π.Σ., στ) προβολής και προώθησης της Σχολής ΣΤΕΠ, ζ) ανάπτυξης της κινητικότητας των φοιτητών και καθηγητών της Σχολής στα πλαίσια των προγραμμάτων ERASMUS. LEONARDO κλπ. η) ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα ιδρύματα του εξωτερικού σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.   

Κατόπιν αυτών σας ζητώ θερμά να εξετάσετε τη δυνατότητα αποδοχής της πρότασης της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παραρτήματος του ΤΕΙ Λάρισας στην Καρδίτσα, προς όφελος των νέων μας και της επιστημονικής γνώσης και κατάρτισης.»

Προηγούμενο άρθρο ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε: «Η ΠΑΣΚ Δ.Ε. ξανά εκτός θέματος! »
Επόμενο άρθρο Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ