Στα ύψη οι τόνοι στη Βουλή για την ανώτατη εκπαίδευση


Κόντρα Καραμανλή-Αλαβάνου

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, με σκληρά λόγια, ιδιαίτερα μεταξύ του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου, διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ο κ. Καραμανλής στην αρχική του ομιλία επανέλαβε ότι ο νόμος πλαίσιο θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και απέδωσε την ένταση στο χώρο των πανεπιστημίων σε μικροομάδες που δυναμιτίζουν, όπως είπε, τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να τοποθετηθούμε απέναντι στη βιαιότητα των λίγων, όχι με μισόλογα και δικαιολογίες», προσθέτοντας ότι κάποιοι ενθαρρύνουν ακραίες μειοψηφίες.

Ο κ. Αλαβάνος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το νόμο-πλαίσιο ανεφάρμοστο, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και τις αποφάσεις Συγκλήτων για τον τετραετή προγραμματισμό.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω όταν ο κ. Αλαβάνος, απαντώντας στις αιχμές του κ. Καραμανλή, απέδωσε την όξυνση του κλίματος σε συστηματική και οργανωμένη προβοκάτσια, όπως είπε, από την κυβέρνηση.

Είναι έξω από την κουλτούρα μας και τις αξίες μας όσα έκτροπα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες πρόσθεσε ο Αλέκος Αλαβάνος, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στον τραυματία πρύτανη του ΑΠΘ Αναστάσιο Μάνθο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε και καταδίκασε και παλαιότερες δηλώσεις υπουργού της κυβέρνησης ότι «είμαστε προστάτες των κουκουλοφόρων», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δημιούργησε το κλίμα για τα επεισόδια.

Στην απάντησή του, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για ύβρεις και ανακρίβειες από τον κ. Αλαβάνο, ζήτησε ευθεία και άμεση καταγγελία των επεισοδίων -αναφερόμενος και στο τελευταίο με τον τραυματισμό δύο φυλάκων του ΑΠΘ- από «συμμορία αγνώστων».

«Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι κάποιοι μιλούν ανεύθυνα για ‘κουκούλες’ στην πολιτική, αλλά δυσκολεύονται να αρθρώσουν ευθεία και άμεση καταγγελία για τους ‘κουκουλοφόρους’, για τις βιαιότητες, για τις καταστροφές δημόσιας περιουσίας, για τον τραυματισμό του πρύτανη, για τους ξυλοδαρμούς» είπε ο κ. Καραμανλής.

«Οφείλουμε να σταθούμε όλοι απέναντι στην παρανομία, απέναντι στη βιαιότητα των λίγων, απέναντι στην απόπειρα απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Οφείλουμε να τοποθετηθούμε -και να τοποθετούμαστε σε κάθε περίπτωση- άμεσα, απερίφραστα, κατηγορηματικά. Όχι με μισόλογα και διάφορες δικαιολογίες» πρόσθεσε.

«Να μην παίζουμε με τα λόγια και να πάρουμε ξεκάθαρη θέση» ζήτησε, τέλος ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ενώ κάποιο επέλεξαν την οξύτητα και τον λαϊκισμό, η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως εκτίμησε, απέρριψε τέτοιες προσεγγίσεις και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το κόμμα της δεν πειθαρχεί, αλλά αγωνίζεται με όρους κινήματος και με τη δύναμη της πειθούς.

«Καλώς τα παιδιά» ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε τις θέσεις του κόμματός του για την κατάσταση στην Παιδεία.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ‘αλαβανοποίηση’ της παιδείας» τόνισε.

Κόντρα και για το ΕΣΥ

Νωρίτερα, αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου για την κατάσταση στο ΕΣΥ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υπό κατάρρευση, έπειτα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επί τέσσερα χρόνια δεν έχουν διοριστεί ιατροί σε μονάδες εντατικής θεραπείες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, τα νοσοκομεία λειτουργούν μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και το ζήλο του προσωπικού, προσθέτοντας ότι «το μόνο που δημιουργήσατε είναι τα χρέη, ύψους 3,5 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία».

«Υπονομεύετε τη δημόσια Υγεία όπως κάνετε με τη δημόσια Παιδεία και τον ΟΤΕ, με τη συμφωνία ντροπής που παρουσιάσατε χθες. Τι σας έφταιξε κ. Καραμανλή το δημόσιο σύστημα Υγείας;», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ.Καραμανλής, από την πλευρά του, απάντησε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, οι διαδικασίες για τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού επιταχύνονται με προτεραιότητα στην επάνδρωση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

«Τα πράγματα αλλάζουν και η κατάσταση βελτιώνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενισχύσαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όλα τα πορίσματα ελέγχου αξιολογούνται υπεύθυνα. Βάζουμε τέλος στο άναρχο τοπίο στα οικονομικά της υγείας», υπογράμμισε.

«Βάλαμε τέλος στις πρακτικές του συμψηφισμού και των συγκαλύψεων που άφησε το χθες. Δεν εξωραΐζουμε τίποτα. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι βαθιά ριζωμένα στο χρόνο. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια εξυγίανσης και αναβάθμισης του συστήματος. Σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου καταδίκασε εκ νέου τη βία που παρατηρείται τελευταία στα πανεπιστήμια, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να προβληματιστεί «γιατί φτάσαμε ως εδώ;».

«Και βεβαίως, η πόλωση φέρνει βία. Βία, που πάντα καταδικάζω απερίφραστα, που καταδικάζουμε σύσσωμοι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουμε και μια υποχρέωση, να αναρωτηθούμε. Γιατί φτάσαμε ως εδώ, γιατί ένα μέρος της νεολαίας μας φτάνει σήμερα σε αυτά τα άκρα; Είναι ή δεν είναι παιδιά μας;» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε, δε, την ακαδημαϊκή κοινότητα, «να υπερασπιστούν την αυτόνομη λειτουργία του δημοσίου πανεπιστημίου, να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία, και ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν τη δική μας πλήρη στήριξη».

Προηγούμενο άρθρο ΟΣΔΕ 2008 - Πρόγραμμα Υποβολής Αιτήσεων
Επόμενο άρθρο Οι Θεσσαλοί συσπειρώνονται