ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ


Χρειαζόμαστε ποιοτική και όχι ποσοτική ανάπτυξη.

Ερ.: Να ξεκινήσουμε με μια αναφορά στη φετινή σεζόν.

Γ. Βασιλάκος: Η κίνηση ήταν σαφώς πολύ πεσμένη, περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Η προηγούμενη χρονιά ήταν μια χαμένη χρονιά λόγω της κατασκευής του δρόμου -από το Μορφοβούνι έως το Κρυονέρι- και αυτό λειτούργησε ανατρεπτικά για τον κόσμο που ήθελε να επισκεφθεί την περιοχή. Αυτό από μόνο του δεν ήταν ο λόγος της μειωμένης κίνησης, όσο το γεγονός της οικονομικής δυσπραγίας του κόσμου, που πέρυσι ξεκίνησε και φέτος έχει κορυφωθεί. Τα επόμενα δύο χρόνια πιθανόν να είναι χειρότερα, άρα ελπίζουμε στην ανάκαμψη μετά τον τρίτο χρόνο. Για να επανέλθω, η περιοχή μας γενικά ήταν πολύ πεσμένη, χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό, γιατί η περιοχή μας δεν είναι πρώτος καλοκαιρινός προορισμός. Αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε. Σε επαφές που είχα και με άλλους Προέδρους άλλων τουριστικών περιοχών, όλοι συμφωνούν στο ότι η επισκεψιμότητα των περιοχών τους είναι μειωμένη κατά 25-30%. Άρα λοιπόν τα στοιχεία που βγαίνουν από το Υπουργείο για αύξηση της τάξεως του 3% φέτος στον τουρισμό, είναι εντελώς πλασματικά. Προφανώς αφορούν τους Αλβανούς, Βουλγάρους και Ρουμάνους που πηγαινοέρχονται στη χώρα τους δύο και τρεις φορές, βγαίνουν έπειτα στις παραλίες και κάνουν εμπόριο ή επισκέπτονται γιατρούς. Αυτοί ουσιαστικά, όχι μόνο δεν αφήνουν μια δραχμή στη χώρα μας, αντιθέτως, εξοικονομούν χρήματα και τα εξάγουν. Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα.

Ερ.: Το δικό μας πρόβλημα κυρίως, είναι ο τουρισμός του Σαββατοκύριακου. Μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι για να επιμηκύνουμε την παραμονή των τουριστών στην περιοχή μας;

Γ. Βασιλάκος: Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν στοχεύσουμε στα πακέτα των διακοπών από το εξωτερικό. Η πείρα μου λέει μετά από τόσα χρόνια προσφοράς πακέτων 4 ή 5 ημερών στην περιοχή μας, ότι κανείς δεν μένει τόσες ημέρες σε ένα μέρος. Θέλει να γυρίσει να δει και κάτι άλλο. Επομένως πρέπει να μπούμε σε τουριστικά πακέτα περιήγησης όλης της Θεσσαλίας. Μπορούμε κάλλιστα να εκμεταλλευτούμε τα Μετέωρα, διότι δυστυχώς όσο γνωστοί είμαστε στην Ελλάδα, τόσο άγνωστοι είμαστε στο εξωτερικό.

Ερ.: Οι εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει κατά καιρούς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας με σκοπό την προβολή του Νομού, τι απήχηση έχουν;

Γ. Βασιλάκος: Θα το πω ακόμη μια φορά, ότι στις εκθέσεις που συμμετέχει η Ν.Α. είναι καθαρά εκδρομές για 4-5 νομαρχιακούς συμβούλους που δεν έχουν καν σχέση με το αντικείμενο. Και ας μου φέρουν στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο. Εκεί κανονικά θα πρέπει να πηγαίνει το γραφείο τουρισμού, άτομα δηλαδή του γραφείου τουρισμού με τη συνοδεία του Αντινομάρχη Τουρισμού, εκτός αν αυτός κωλύεται με κάποιον εκπρόσωπό του, γιατί εκεί πηγαίνουν για να κάνουν δουλειά. Δεν πάνε για τουρισμό. Και αυτό γίνεται επί 14 χρόνια που είμαι εγώ εδώ. Ο τουρισμός πρέπει να έρθει εδώ. Δεν πάμε εμείς για τουρισμό.

Ερ.: Έχετε σκεφτεί τη συνεργασία με κάποιους tour operator όπως γίνεται αντίστοιχα με κάποιους άλλους δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας; Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο για την περιοχή μας;

Γ. Βασιλάκος: Όχι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν έχουμε την κατάλληλη υποδομή. Να λέμε τα πράγματα καθαρά με το όνομά τους. Τα ξενοδοχεία που προσφέρουν αυτά τα ολοκληρωμένα πακέτα, παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με πισίνες, μπαρ κλπ. Εμείς προσφέρουμε ήδη πακέτα με πρωινό και ένα γεύμα, αλλά και για δεύτερο γεύμα ώστε να κρατήσεις τον τουρίστα μέσα στο χώρο σου πρέπει να του προσφέρεις και άλλα πράγματα. Αυτά τα ξενοδοχεία που τα προσφέρουν είναι τεράστια. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας και να μη ζητάμε παράλογα πράγματα. Ακόμη δεν υπάρχουν μονάδες για all exclusive στην περιοχή μας. Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραιτήτως κακό. Γιατί με αυτόν τον τρόπο θα ερημώσουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Πάντως οι επιχειρήσεις που δούλεψαν με το all exclusive πήγαν αρκετά καλά.

Ερ.: Ίσως επειδή ωρίμασαν και έμαθαν να το δουλεύουν σωστά.

Γ. Βασιλάκος: Δυστυχώς έχουμε μπει εσχάτως στον τουρισμό «με χαρτί και μολύβι». Ο καθένας πλέον θέλει να ξέρει από τη στιγμή που θα φύγει από το σπίτι του μέχρι τη στιγμή που θα γυρίσει τι λεφτά θα δώσει. Να έχει εξασφαλίσει αυτά που πρέπει να δώσει και να του μείνουν και για κάτι άλλο. Έχουμε μπει σ’αυτή τη λογική πλέον, στην οποία οι ξένοι είχαν μπει εδώ και καιρό.

Ερ.: Σε σύγκριση της περιοχή μας με άλλους χειμερινούς προορισμούς, εμείς πως πηγαίνουμε; Ή πως έχουμε πάει μέχρι στιγμής;

Γ. Βασιλάκος: Αν και δεν έχει κλείσει ακόμη η χρονιά, δεν έχουμε πάει χειρότερα από τους άλλους, αυτό είναι σίγουρο, όμως ο ορεινός τουρισμός γενικά πήγε πολύ χαλιά αυτό το καλοκαίρι και αυτό γιατί όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να πάει κάπου για 5 ημέρες δεν θα επιλέξει το βουνό. Δεδομένου ότι φέτος το 60% των πολιτών δεν έκανε διακοπές λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά και αν έκανε στη θάλασσα θα πήγαινε…ακόμη και με συνταγή γιατρού. Οι θάλασσες υποτίθεται ότι έχουν ακόμη μερικές μέρες ζωή και αμέσως μετά μπαίνουμε στο παιχνίδι εμείς. Αυτό δεν είναι κακό. Και εμείς το καλοκαίρι που δουλεύουμε, δουλεύουμε λόγω της λίμνης, λόγω του υγρού στοιχείου που έχουμε.

Ερ.: Μιας και αναφερθήκατε στο υγρό στοιχείο, να μείνουμε σε αυτό και να μας πείτε για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η περιοχή τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου με την έλλειψη νερού.

Γ. Βασιλάκος:  Έχουμε φοβερό πρόβλημα με το νερό στην περιοχή. Εμείς δίνουμε νερό μέχρι και στη Λάρισα και εμείς νερό δεν παίρνουμε από τη λίμνη. Βεβαίως τώρα ξεκινά ένα έργο, αυτό της υδροδότησης όλης της περιοχής από τη λίμνη.

Ερ.: Η έλλειψη νερού στην περιοχή πάντως δεν ήταν μόνο φετινό πρόβλημα. Υπήρξε και άλλες χρονιές, όμως το να μείνει η περιοχή χωρίς νερό τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, είχε αρνητική εξέλιξη. Είχαμε πολλά παράπονα από επισκέπτες της περιοχής ότι λόγω της έλλειψης νερού, έφυγαν από την περιοχή.

Γ. Βασιλάκος: Με την έλλειψη των βροχών και των χιονιών τα τελευταία δύο χρόνια στο Νομό αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται με την αύξηση των ξενοδοχειακών μονάδων και των κλινών την περιοχή.

Ερ.: Δεν έπρεπε να προνοήσει η Δημοτική Αρχή για κάποια υδροφόρα;

Γ. Βασιλάκος: Υπάρχει υδροφόρα που κάνει τρία και τέσσερα δρομολόγια την ημέρα και προσπαθεί να καλύψει ανάγκες. Δεν είναι όμως δυνατόν να καλυφθούν όλες.

Ερ.: Αυτό γίνεται τώρα. Γιατί εμείς μάθαμε ότι τον Δεκαπενταύγουστο υδροφόρα δεν υπήρχε.

Γ. Βασιλάκος: Υπήρχε και πριν. Υπήρχε από τον Ιούλιο. Και το ξέρω αυτό γιατί είχα και εγώ πρόβλημα στις επιχειρήσεις μου. Απλά δεν έφτανε για όλους. Και όταν κάποιοι το χρησιμοποιούν για να πιουν ή για να καλύψουν ανάγκες και άλλοι το χρησιμοποιούν για να ποτίσουν το γκαζόν, φυσικό είναι να τελειώσει γρήγορα και να μη φτάσει. Δυστυχώς ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει νερό για καμία άλλη χρήση πλην των απαραιτήτων.

Ερ.: Το έργο της υδροδότησης της περιοχής από τη λίμνη, τι ακριβώς θα εξυπηρετεί και πότε υπολογίζεται να είναι έτοιμο;

Γ. Βασιλάκος: Το νερό θα περνά κάπου δίπλα από την πλαζ, θα ανέβει πάνω στη Νεράιδα και από εκεί θα πηγαίνει σε δεξαμενές άλλων περιοχών που έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Το έργο λογικά σε έναν χρόνο πρέπει να είναι έτοιμο. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι την περιοχή τη βοήθησε πολύ το Leader. Ήδη αγγίζουμε τις 3.500 κλίνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, νόμιμα ή παράνομα, γιατί δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, αλλά με το δεύτερο Leader δυστυχώς θα την καταστρέψουμε την περιοχή μας. Γιατί το πρόγραμμα προσφέρει ξανά τη δυνατότητα κατασκευής ξενοδοχείων, ξενώνων και δωματίων. Πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν να φιλοξενήσουν πελάτη έναν χρόνο. Και τώρα με το νέο Leader πάμε να δημιουργήσουμε ακόμη μια σειρά ενοικιαζομένων δωματίων. Μα δεν υπάρχει κίνηση για την λειτουργία και άλλων δωματίων. Ήδη με κάποιες μεγάλες μονάδες που γίνονται τώρα, οι κλίνες θα φτάσουν τις 4.000. Αυτή τη στιγμή με την προκήρυξη του νέου προγράμματος κινδυνεύουμε να φτάσουμε τις 5.000 κλίνες, χωρίς να είναι δεδομένο ότι θα δουλέψουν όλες αυτές. Ενώ ήταν ένα εργαλείο το Leader για την ανάπτυξη της περιοχής, τώρα κινδυνεύουμε απ’αυτό, ενώ θα έπρεπε να στοχεύει στην καλυτέρευση των υπαρχόντων υποδομών ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί έναντι των άλλων περιοχών. Αυτή είναι άποψή μου και δεν νομίζω να κάνω λάθος. Γιατί δεν μας λείπουν οι κλίνες, μας λείπουν οι καλές κλίνες. Το κάτι ιδιαίτερο είναι σίγουρο ότι θα δουλέψει, το κάτι ίδιο με κάτι άλλο δεν θα δουλέψει. Εν κατακλείδι, εάν το Leader  δεν βάλει δυνατά και ποιοτικά χαρακτηριστικά θα δημιουργήσει προβληματικούς επαγγελματίες.

Ερ.: Εκτός του δρόμου που έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν άλλες υποδομές που λείπουν από την περιοχή και θα μπορούσαν να γίνουν;

Γ. Βασιλάκος: Εκτός λοιπόν του δρόμου που έχει ολοκληρωθεί και της υδροδότησης της περιοχής από τη λίμνη που θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο περίπου, υπάρχει η μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό, έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή. Επίσης ένας δρόμος που βολεύει την περιοχή είναι από Μακριά Ράχη – Μουζάκι, μήκους 9 χλμ. Από τον Ελληνόπυργο η πρόσβαση δεν βολεύει γιατί ο δρόμος έχει πολλές στροφές, παρ’ότι κάτι τέτοιο δεν εμπόδισε το γειτονικό μας Πήλιο να αναπτυχθεί. Εμείς έχουμε χάσει πολύ τουρισμό, διάφορα groups δηλαδή που κινούνται με λεωφορείο από την Ελάτη και το Περτούλι για την περιοχή μας λόγω του δρόμου Μουζάκι – Ανθοχώρι – Κρυοπηγή – Κερασιά – Λίμνη Πλαστήρα που είναι χάλια και δεν χωρά το λεωφορείο. Οπότε μέσω της Καρδίτσας ο δρόμος είναι μακρύτερος και δεν συνεχίζει κανείς για τη λίμνη γιατί βαριέται. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο δεξαμενές 7.000 & 8.000 κόσμου. Η μία είναι η περιοχή της Πύλης, Ελάτης, Περτούλι, Νεραιδοχωρίου, Ασπροποτάμου & Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Μετέωρα, ορεινά Τρίκαλα και η άλλη είναι τα χωριά του Καρπενησίου που είναι δίπλα μας και δεν μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε. Έχει ξεκινήσει ο δρόμος και κατασκευάζεται αλλά θέλει ακόμη πολύ καιρό για να ολοκληρωθεί. Είμαστε το μοναδικό μέρος που συνδυάζει όλα αυτά και δεν μπορούμε να τα καρπωθούμε. Αυτές είναι κάποιες υποδομές που θα έλυναν κάπως το πρόβλημα και φυσικά στα πλαίσια του προγράμματος «Πίνδος», ο δρόμος Φυλακτής – Πετρίλου, που σημαίνει οδική πρόσβαση από την Καρδίτσα έως την Άρτα. Η Καρδίτσα δηλαδή θα είναι στη μέση και θα εφάπτεται από δύο μεγάλους οδικούς άξονες την Ιόνια Οδό και την Ε65. Δηλαδή ένας δρόμος που θα περνά αυτές τις αρτηρίες θα ήταν καλό να περνά από κοντά μας, θα άλλαζε πολύ τα πράγματα. Και τώρα θα αλλάξουν τα πράγματα με το τελείωμα της Ε65 γιατί ο κόσμος πλέον θα περνά από ‘δω για Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Ιταλία και από την άλλη Καστοριά, Φλώρινα, Κοζάνη, Νάουσα, Έδεσσα. Μόνο για τα Γρεβενά περνούσες από ΄δω για όλα τα υπόλοιπα όχι. Αλλάζει έτσι ο οδικός χάρτης της Ελλάδος. Έρχεται κόσμος κοντά μας και μας γνωρίζει, μας αποτυπώνει στο μυαλό του, απ’αυτούς που δεν περνούσαν ποτέ. Όλα αυτά τα πράγματα λοιπόν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα εκμεταλλευτούμε. Είμαι όπως βλέπετε πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, παρ’όλο που τα πράγματα είναι άσχημα οικονομικά. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι να δούμε τις προκλήσεις των καιρών. Θέλει λοιπόν ποιοτική και όχι ποσοτική ανάπτυξη.

Ερ.: Αναφορικά με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, με τον Καποδίστρια ΙΙ, πιστεύετε ότι η περιοχή της λίμνης θα αναπτυχθεί καλύτερα εάν υπάγεται σε έναν δήμο ή θα είναι καλύτερα εάν υπάγεται για παράδειγμα στον Δήμο της Καρδίτσας που θα είναι μεγαλύτερος αλλά και η πρωτεύουσα του Νομού;

Γ. Βασιλάκος: Είναι ένας προβληματισμός. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα να υπάρξει μια αυτόνομη ανάπτυξη, γιατί θα είναι ένας δήμος που το 80% γύρω του θα ασχολούνται με τον τουρισμό και ο όποιος δήμαρχος της περιοχής θα αναγκαστεί να σκεφτεί τουριστικά, να αναπτύξει μια άλλη τουριστική συνείδηση. Πιστεύω ότι θα βοηθούσε να υπάρξει μόνο ένας δήμος που θα σκεφτόταν αποκλειστικά για την τουριστική ανάπτυξη. Όπως επίσης πρέπει να αναπτυχθεί και η περιοχή του Σμοκόβου.

Προηγούμενο άρθρο Αισιοδοξία Βλαχογιάννη για προκριματικούς στη Δ. Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Μηνυτήρια αναφορά Χαλάτση στην Ένωση Αστυν. Υπαλλήλων